• Τα σχέδια του Paulson σε Πειραιώς και Alpha, οι σκοτεινές γιορτές του Λαβράνου, τι συζητoύν Περιστέρης -Καραβίας -Μεγάλου, τι συμβαίνει στο Costa Navarino, και δυο hot quiz

    Ο εφοπλιστής χαμογέλασε πονηρά. Σήκωσε τον γιακά του ZeGNA μπουφάν του,  που είχε αγοράσει από τον Μιλάνο στην Via Monte Napoleone, αξίας 4.500 ευρώ.

    image

    ΔΕΗ: Ράλι πριν το investor day στο Λονδίνο; 

    H ΔΕΗ και η Πειραιώς, φαίνεται να αποτελούν τα hot χαρτιά του α τρίμηνου του 2024, από τις μετοχές που απαρτίζουν δείκτη τον FTSE25.

    Την Παρασκευή η ΔΕΗ έκανε νέο υψηλό και προσέγγισε τα 11,91 ευρώ με σχετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών τα 428.000 χαρτιά.

    Σε γενικές γραμμές να γνωρίζετε ότι εάν μια μετοχή (πάντα του δείκτη FTSE 25) ανεβαίνει με χαμηλούς όγκους είναι θετικό.

    Η τιμή της μετοχής έχει «γράψει» απόδοση από τις αρχές της χρονιάς 6,72%.

    Άπαντες αναμένουν το investor day που θα γίνει στους ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο από την διοίκηση της εισηγμένης και για την ακρίβεια από τον Γιώργο Στάσση.

    H JP Morgan σε παλαιότερη ανάλυση της έχει δώσει τιμή στόχο για 15 ευρώ ΔΕΗ.

    Πάντως τις πρώτες ημέρες της χρονιάς στην ελληνική αγορά επικρατούν κυρίως οι εγχώριες δυνάμεις, καθώς οι ξένοι παραδοσιακά ενεργοποιούνται μετά τις 15 Ιανουαρίου.

    Έτσι μέχρι τα μέσα Ιανουάριου την ελληνική αγορά την «κινούν» εγχώρια θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

    Οι σοβαρές εντολές των ξένων στα μεγάλα χαρτιά αναμένονται μετά τα μέσα τους τρέχοντος μηνός.

    Τι θα κάνει ο Paulson με Πειραιώς και Alpha Bank

    Και πάμε τώρα στη βαριά ενημέρωση καθώς σας έχω αρκετές hot ειδήσεις.

    Όπως γνωρίζετε τις τελευταίες ώρες ένα θέμα συζήτησης υπάρχει στους τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.

    Τι θα πράξει ο Αμερικανός μεγαλομέτοχος της Πειραιώς, John Paulson εν όψει του Placement των μετοχών του δημοσίου που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα.

    Εάν δηλαδή θα θελήσει να αυξήσει την θέση του πάνω από περίπου 18,62%% που κατέχει αυτή την στιγμή.

    Λοιπόν ρώτησα την πλέον κατάλληλη πηγή.

    Η απάντηση που έλαβα ήταν πως “ο Αμερικάνος επιχειρηματίας δεν σκοπεύει να αυξήσει την θέση του στην Πειραιώς. Πρακτικά δεν σκοπεύει να τοποθετηθεί στο placement των μετοχών που θα γίνει από το ΤΧΣ”.

    Επίσης ο ίδιος θεωρεί ότι “δεν είναι η στιγμή να αποχωρήσει από την Ελλάδα καθώς πιστεύει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά (και προφανώς στις μετοχές που έχει επενδύσει)”.

    Όμως το ίδιο πρόκειται να πράξει και για την ALPHA BANK που κατέχει ποσοστό κάτω του 5%.

    Και σε αυτή την περίπτωση ούτε πουλάει αλλά και ούτε αγοράζει.

    Μάλιστα προ καιρού εμφανίστηκε fund που ήθελε να εξαγοράσει το ποσοστό του στην ALPHA ΒΑΝΚ.

    O κ. Paulson ήταν κάθετα αντίθετος.

    ΓΕΚ με Eurobank – Πειραιώς: 2,7 δισ. το δάνειο της Αττικής Οδού

    Στην τελική ευθεία «μπαίνουν» οι συζητήσεις μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με Eurobank-Πειραιώς για την δανειοδότηση της νέας 25ετους σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

    Το δάνειο που θα «σηκώσει» η κατασκευαστική θα είναι 2,7 δις ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 4,5%, τουλάχιστον για την πρώτη δεκαετία.

    Το δάνειο θα είναι διάρκειας από 17 έως 21 έτη, όπως άλλωστε συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Eurobank και Πειραιώς στην συνέχεια θα εντάξουν στο σχήμα και τις άλλες δυο συστημικές τράπεζες δηλαδή τις Εθνική και Alpha Bank ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν Attica -Παγκρήτια και Optima.

    Στην ουσία ο Γιώργος Περιστέρης της  ΓΕΚ Τερνα, καλείται από την πλευρά του, να βάλει equity 527 εκατ. ευρώ.

    Τραπεζικές πήγες αναφέρουν ότι είναι θέμα εβδομάδων Πειραιώς και Eurobank να εγκρίνουν την χρηματοδότηση του δανείου.

    Θεοδωρίδης: Ερωτηματικά 

    Ως μια φυσιολογική εξέλιξη χαρακτηρίζουν πηγές της ξενοδοχειακής αγοράς, την αποχώρηση από την θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino, ξενοδοχείο Hilton κλπ.) Στέφανου Θεοδωρίδη.

    Στη θέση του τοποθετήθηκε ο γενικός διευθυντής της ΤΕΜΕΣ, Ευγένιος Δενδρινός.

    Ο κ. Θεοδωρίδης αποχώρησε απ’ όλες τις επιχειρήσεις του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, αφού η ίδια αλλαγή σκυτάλης έλαβε χώρα και στην Costa Navarino Properties, με τον κ. Δενδρινό να αντικαθιστά τον κ. Θεοδωρίδη στη θέση του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

    Η αγορά πάντως αιφνιδιάστηκε από την αποχώρηση του κ. Θεοδωρίδη και άρχισαν να αναπτύσσονται  διάφορα «αρνητικά» σενάρια.

    Μάλιστα οι πιο πονηροί αναφέρουν για παράδειγμα ότι δεν αποχώρησε αλλά, απολύθηκε για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    Προς επίρρωσιν τούτων λέγεται ότι δεν εκδόθηκε καν ανακοίνωση για την αποχώρηση του επι 12 έτη, πιο στενού συνεργάτη του αφεντικού της TEMES κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.

    H 35ετη εμπειρία μου ως δημοσιογράφου λέει ότι ήταν συμβαίνουν αυτά «κάτι τρέχει»!!!

    Πηγή που συνομίλησε ο WISEMAN,  διέψευσε τα σενάρια αυτά, λέγοντας ότι «μετά από 12 χρόνια στην ηγεσία της TEMES, ο ίδιος ο -67 χρόνος – κ. Θεοδωρίδης αποφάσισε να αποχωρήσει”.

    Μάλιστα σε λίγες ημέρες η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακοπούλου θα διοργανώσει ένα μεγάλο πάρτι για να τιμήσει τον κ. Θεοδωρίδη.

    Πάντως εγώ εξακολουθώ και έχω τις αμφιβολίες μου σχετικά με το τι έχει πραγματικά συμβεί.

    Έρχεται το λαϊκό ομόλογο της Intralot

    Αφού το Ελληνικό Δημόσιο δεν βγάζει ομόλογα για το λαό – τα κρατάει για τους θεσμικούς επενδυτές μόνον – το κενό που υπάρχει στην αγορά θα καλύψει οσονούπω η Intralot.

    Oπως μαθαίνω οι σχετικές διαδικασίες με τις τράπεζες έχουν προχωρήσει αρκετά και έτσι εκτός δραματικού απροόπτου είναι πιθανόν στις αρχές του μήνα η εταιρεία να εκδώσει το retail ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ.

    Όπως έχει γίνει γνωστό με τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει από την έκδοση αυτή και την άλλη την κοινοπρακτική των 100 εκατ. ευρώ η εταιρεία θα αποπληρώσει το παλαιότερο ομολογιακό της δάνειο. Στην κοινοπραξία των πέντε τραπεζών που έχουν αναλάβει το κοινοπρακτικό διοργανώτριες είναι η Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα.

    Το επιτόκιο (κουπόνι)  των ομολόγων αυτών ήταν στο 5,25% και η τιμή τους στη δευτερογενή αγορά βρίσκεται μία ανάσα κάτω από τις 100 μονάδες βάσης.

    Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο του 2023, η Intralot ανακοίνωσε κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), ύψους 101 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2022.

    Για το σύνολο της χρήσης η διοίκηση αναμένει κέρδη ebitda μεταξύ 130-135 εκατ. ευρώ, ανάλογα και με το πως θα διαμορφωθούν οι ισοτιμίες των νομισμάτων στις χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία.

     

    Γιάννης Λαβράνος: Μαύρη γιορτή, καταθέτουν Λιόλιος και Ντάλλας

    Toυ Αγίου Ιωάννου χθες και ως γνωστόν γιόρταζε η μισή Ελλάδα, στο σπίτι όμως του εορτάζοντος  Γιάννη Λαβράνου το οποίο βρίσκεται σε πλούσιο προάστιο των Αθηνών, τα φώτα ήταν χαμηλωμένα.

    Βλέπετε ο πρωταγωνιστής των υποκλοπών δεν γιόρτασε όπως άλλοτε την ονομαστική του εορτή, καθώς οι ισχυροί του φίλοι τον έχουν παραμερίσει, καθώς πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο ελέγχων ελεγκτικών Αρχών, με τις οποίες ως πρότινος διατηρούσε άριστες σχέσεις.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να σταματήσει να παρέχει την προστασία που παρείχε στους πρωταγωνιστές των υποκλοπών Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο, αλλά και στα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που συνεργάσθηκαν μαζί τους στις υποκλοπές και σε άλλες υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

    Τούτο ήδη φάνηκε με την αναβίωση του επί σειρά ετών «θαμμένου» φορολογικού ελέγχου της εταιρείας του Λαβράνου ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, η οποία είχε εκδώσει μεταξύ του 2013 και του 2015 εικονικά τιμολόγια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

    Το «κοστούμι» που έχει ραφτεί για τον Λαβράνο από την εφορία ανέρχεται σε φόρους και πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για την ίδια υπόθεση είναι σε εξέλιξη και η προανάκριση από τον Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη.

    Αυτή είναι μόνον μια υπόθεση.

    Ακολουθούν οι διερευνήσεις φορολογικών σκανδάλων και σκανδάλων προμηθειών και πλαστογραφιών στις οποίες εμπλέκονται οι εταιρείες του Λαβράνου, Ιονική Τεχνολογική και Krikel.

    H Krikel που πρωταγωνιστεί στο σκάνδαλο των υποκλοπών – καθώς επικούρησε την Intellexa στη λειτουργία και εξαγωγή του Predator– βρίσκεται και στο επίκεντρο της έρευνας του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός θα πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα καταθέσεις από στενούς συνεργάτες του Λαβράνου που δεν πέρασαν από την «βάσανο της Εξεταστικής Επιτροπής»  της Βουλής.

    Πρόκειται για τους Νίκο Λιόλιο και Σωτήρη Ντάλλα, που από το 2013 βρίσκονται δίπλα στον Λαβράνο και γνωρίζουν πλήρως όλες του τις έκνομες δραστηριότητες  του επιχειρηματία, αλλά και τις σχέσεις του με αστυνομικούς που είχαν μεταταχθεί στην ΕΥΠ και εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

    Μετά τους Λιόλιο και Ντάλλα, από το γραφείο του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναμένεται να περάσει η στενή συνεργάτιδα του Φέλιξ Μπίτζιου, η οποία υπέγραφε και τα αιτήματα εξαγωγής του Predator εκ μέρους των Krikel και Intellexa.

    Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν από τα προαναφερόμενα, η διάθεση του Λαβράνου να γιορτάσει το όνομά του ήταν περιορισμένη…

    Tα πράσινα λεωφορεία, ο Σταϊκούρας και ο Τούρκος χαίρεται;

    Φαντάζομαι έχετε ενημερωθεί αναλυτικά από το mononews για την ακύρωση του διαγωνισμού και τα όσα έχουν επακολουθήσει.

    Έπεται και συνέχεια στο ρεπορτάζ, προς το παρών όμως η άμεση συνέπεια της ακύρωσης είναι ότι στη χώρα θα καταφθάσουν   250 λιγότερα λεωφορεία .

    Το γεγονός αυτό έδωσε «πάτημα» στο Στέφανο Μάνο να επικρίνει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα, διότι θα αφήσει χωρίς λεωφορεία την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Επειδή τρομοκρατήθηκα ελαφρώς από την προειδοποίηση αυτή προσπάθησα να διερευνήσω το τι μέλλει γενέσθαι προκειμένου να αποφευχθεί αυτό.

    Όπως αντιλαμβάνομαι η μόνη ρεαλιστική λύση που υπάρχει είναι να καλύψει το κενό που αναγκαστικά δημιουργείται η Ιταλική Industria Italiana Autobus, φέροντας λεωφορεία φυσικού αερίου.

    Η ιταλική εταιρεία μαζί με την τουρκική Karsan, έχει αναλάβει να φέρει στη χώρα μας 200 λεωφορεία φυσικού αερίου, επομένως θα μπορούσε μέσω μίας συμπληρωματικής σύμβασης να προμηθεύσει την Ελλάδα με περισσότερα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

    Όσον αφορά την τουρκική Karsan, οι τακτικοί αναγνώστες του mononews θα έχετε διαβάσει ότι ανήκει στον Όμιλο KoC του δισεκατομμυριούχου Inan Kirac.

    Για τον συγκεκριμένο, μάλιστα, έχει κάνει εκτενή έρευνα το σουηδικό Nordic Research Monitoring Network (Nordic Monitor), που εξειδικεύεται στα θέματα που αφορούν την Τουρκία και παρουσιάζει μία αμφιλεγόμενη εικόνα για τον Τούρκο επιχειρηματία.

    Συγκεκριμένα αναφέρει ότι έχει αναπτύξει δράση παρασκηνιακή τόσο στο πολιτικό όσο και στο στρατιωτικό σκηνικό της γείτονος. Επίσης του χρεώνουν  σκιώδεις επιχειρηματικές τακτικές προκειμένου να επικρατήσει του εσωτερικού ανταγωνισμού και συμμετοχή στη λίστα των Pandora Papers.

    Να σας αναφέρω επίσης  ότι ο κ. Kirac φαίνεται να αγαπάει ιδιαίτερα τη χώρα μας καθώς βρέθηκε τον Αύγουστο του 2022 στη Ρόδο με γιοτ του SIRMA III. Βέβαια, δεν παρέμεινε αρκετό καιρό, ούτε και ήρθε για να κάνει διακοπές. Όπως αναφέρει το σουηδικό μέσο ο 86χρονος επιχειρηματίας διέφυγε στην Ιταλία καθώς κατηγορείται από την τουρκική εισαγγελία για τη δολοφονία του ακαδημαϊκού Necip Hablemitoğlu.

    Nέο έργο για την Μotor Oil

    Νέο αποχετευτικό έργο αναλαμβάνει ο Όμιλος Motor Oil μέσω της θυγατρικής του Motor Oil Renewable Energy, η οποία εκτός από τις ΑΠΕ κάνει άνοιγμα και σε άλλες κατηγορίες έργων όπως η διαχείριση απορριμμάτων.

    Για να γίνω πιο σαφής, η ΘΑΛΗΣ Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες, την οποία εξαγόρασε το 2022 η MORE έδωσε πρόσφατα την καλύτερη προσφορά για αποχετευτικά έργα στο Κιάτο αξίας 11,5 εκατ. Ευρώ.

    Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, η ΘΑΛΗΣ, δεν είχε αντίπαλο, ενώ κατάφερε να διαβάσει σωστά το έργο δίνοντας μία αρκετά χαμηλή έκπτωση (11,5%), αποφεύγοντας να «σκοτώσει» το έργο και να το «κλειδώσει» με περιθώριο κέρδους.

    Για όσους δεν το γνωρίζετε η εταιρεία ΘΑΛΗΣ είναι από τις τρεις βασικές «μεσαίες» του (με τις άλλες δύο να είναι οι Watt του Θανάση Κατρή και η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ του Διονύση Γεωργόπουλου), οι οποίες κτυπούν εκτός από έργα τέτοιου τύπου και διαγωνισμούς για μονάδες απορριμμάτων. Δεν είναι κρυφό, μάλιστα, ότι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι συμπράττουν μαζί τους όταν πρόκειται να διεκδικήσουν τα μεγάλα ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη..

    Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat): Mεγάλο βάρος στις ΑΠΕ 

    Πολύ έγκαιρα ο Αλέξανδρος Εξάρχου της Intrakat, κατάλαβε τη σημασία των ΑΠΕ σε ένα πολύπλευρο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο στη χώρα μας.

    Για το λόγο αυτό κινείται δραστήρια και περιλαμβάνει σε αυτό, όπως έχετε διαβάσει στο mononews.gr σημαντικό πακέτο έργων (αιολικά, ηλιακά, νέα μεγάλα έργα αποθήκευσης με αιχμή Φθιώτιδα και Βοιωτία, προσεχώς και άλλοι τομείς).

    Να θυμίσω πως μετά από εξαγορές, ο Εξάρχου έχει διαμορφώσει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος πάνω από 1,8 GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανάπτυξης σταθμών με χρήση συσσωρευτών συνολικής ισχύος περίπου 1 GW.

    Καταρτίζει μάλιστα και μεγαλόπνοα σχέδια για το προσεχές εξάμηνο για τα οποία θα σας ενημερώνουμε εκτενώς.

    Για το λόγο αυτό, το «μακρύ χέρι» του Ομίλου Intrakat, στις ΑΠΕ, που είναι η ‘Intra-S Energy’ ενισχύθηκε αποφασιστικά με το νέο διοικητικό συμβούλιο που απέκτησε.

    Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος ο Λουκάς Λαζαράκης, έμπειρο στέλεχος στο χώρο των ΑΠΕ και μέλος του Δ.Σ. ο Μ. Καλαπόδης.

    Γιώργος Οικονόμου: Η νέα επίθεση

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου συνεχίζει την επιθετική τακτική του κατά της οικογένειας Παληού καθώς, απαιτεί την «καρατόμηση» πέντε από τους σημερινούς διευθυντές της ναυτιλιακής εταιρείας OceanPal.

    Επικεφαλής της εταιρείας είναι η Σεμίραμις Παληού ενώ ο κ. Οικονόμου κατέχει ποσοστό σε αυτή της τάξης του 10,1%.

    Ο κ. Οικονόμου ζητά τις παραιτήσεις 5 διευθυντών και ταυτόχρονα προτείνει στην επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων, δύο δικά του στελέχη για το διοικητικό συμβούλιο.

    Ο Έλληνας εφοπλιστής έχει ανοίξει βεντέτα με την οικογένεια Παληού και ειδικότερα με τη διοίκηση της εταιρείας (η Αλίκη Παληού είναι πρόεδρος και ο σύζυγος της Ανδρέας Μιχαλόπουλος CEO).

    Στο παρελθόν επιδίωξε να ελέγξει το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη Performance Shipping.

    Σε εκείνη την περίπτωση, την πρότασή του ακολούθησε μια διαγωνιστική προσφορά για την εταιρεία και στη συνέχεια μια ομοσπονδιακή δίκη των ΗΠΑ που εκκρεμεί τώρα στη Νέα Υόρκη.

    Η Performance και η OceanPal είναι spin-off εταιρείες της Diana Shipping με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε από τον Συμεών Παληό και πλέον στο τιμόνι βρίσκεται η κόρη του και μεγαλομέτοχος, Σεμίραμις Παληού.

    Η Παληού είναι μεταξύ των 5 διευθυντών της εισηγμένης OceanPal που επιδιώκει να απομακρύνει ο Οικονόμου, μαζί με τη Στυλιανή Αλεξάνδρα Σουγιουλτζόγλου, Αλέξιο Χρυσοχοΐδη, Ελευθέριο Παπατρύφων και Γρηγόριο-Φίλιππο Ψάλτη.

    Στο αίτημα Οικονόμου δεν υπάρχουν τα ονόματα των σημερινών διευθυντών της OceanPal, Ιωάννη Ζαφειράκη και Νικόλα Βεράρου.

    Ο Οικονόμου πρότεινε να τοποθετηθεί στο διοικητικό συμβούλιο ο Γιάννης Λιβέρης. Πρότεινε επίσης τον Γεώργιο Κοκκώδη, ανεξάρτητο οικονομικό σύμβουλο, στο διοικητικό συμβούλιο της OceanPal.

    Σήμερα διαθέτει δύο capesize bulkers και τρία panamaxes στον στόλο της.

    Στο τέλος Αυγούστου εισήλθε και στον κλάδο των τάνκερ επενδύοντας στη νορβηγική εταιρεία, RFSea Infrastructure II, η οποία θα κατασκευάσει, στο ναυπηγείο Wuhu Shipyard Co. της Κίνας, δύο

    QUIZ 1: Ο εφοπλιστής με το ZEGNA 

    Ο εφοπλιστής χαμογέλασε πονηρά.

    Σήκωσε τον γιακά του ZeGNA μπουφάν του,  που είχε αγοράσει από τον Μιλάνο στην Via Monte Napoleone, αξίας 4.500 ευρώ.

    Επειδή το παιχνίδι το ξέρει πολύ καλά, αποφάσισε προ καιρού να δράσει.

    Άνθρωποι του, μετά από δικιές του ενέργειες,  πέρασαν τον κατώφλι του ΣΔΟΕ προκειμένου να δώσουν στεγνά, ένα πάλαι ποτέ φίλο του «αρχιτέκτονα» στο επάγγελμα.

    Ο εφοπλιστής ξέρει να εκδικείται.

    Φυσικά όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι τα στοιχεία που υποστηρίζει ότι έχει παραδώσει μπορούν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες.

    QUIZ 2: Ο τέως υπουργός

    Ένα μικρό …μονόπρακτο πλέχθηκε γύρω από τον ανασχηματισμό και ο wiseman σας παραθέτει με τη μορφή μικρών Quiz όσα έμαθε.

    -Ποιος βουλευτής και πρώην υπουργός περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή να αναλάβει υπουργείο, μάλιστα έλεγε «οποιοδήποτε υπουργείο θέλω, ένα χαρτοφυλάκιο να πάρω και δεν με νοιάζει!».

    Τελικά έμεινε εκτός νυμφώνoς και απειλεί πως στην εκλογική του περιφέρεια, χωρίς τον ίδιο στην κυβέρνηση, το κυβερνητικό κόμμα «πάει για καθίζηση, θα πατώσει!». Αυτό θα πεί αυτοπεποίθηση.

    Να διευκρινίσω ότι ο συγκεκριμένος εκλέγεται στον Βορρά με την ευρεία γεωγραφική έννοια.

    -Ποιον άνθρωπο (δεν διευκρινίζω άνδρα ή γυναίκα, το αφήνω στη φαντασία σας…) σε υψηλή θέση απείλησε αγρίως ο συγκεκριμένος -εκτός νυμφώνος- βουλευτής όταν έμαθε πως ήταν τελικά εκτός ανασχηματισμού, θεωρώντας ότι αυτός-ή τον έκοψε;

    -Ποιος υφυπουργός θεωρούσε απολύτως βέβαιο ότι θα λάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο αναβαθμιζόμενος;

    Μάλιστα είχε πει στις ιδιαιτέρες του να μαζεύουν τα πράγματα διότι «μετακομίζουμε κάπου πολύ καλύτερα, ετοιμαστείτε  κορίτσια…».

    Τελικά έμειναν στο ίδιο πόστο, στον ίδιο όροφο, στο ίδιο γραφείο.

    -Ποιος έτερος υφυπουργός ήταν σίγουρος πως (και αυτός!) θα αναβαθμιστεί λέγοντας «μου το χρωστάει ο Κυριάκος για όσα έκανα για αυτόν!». Τελικά παρέμεινε στη θέση του.

    Όταν ρώτησα σχετικά έναν από τους ανθρώπους μου στο Μαξίμου, μου απάντησε με χιούμορ: «άστον να λέει, τίποτε δεν του χρωστάει ο Πρόεδρος. Μάλλον ο ίδιος χρωστάει…της Μιχαλούς!».

    -Ποιος βουλευτής (με παρελθόν) όταν είδε ότι έμεινε εκτός κυβέρνησης για μία ακόμη φορά αναφώνησε: «έλεος, ως πότε θα πληρώνω τις παλιές μου φιλίες; Τόσα χρόνια τους έχω απαρνηθεί, αλλά ακόμα δεν το ξέχασαν; Τί άλλο να κάνω πλέον για να τους πείσω πως είμαι δικός τους;».

    Μία συμβουλή και μία υπενθύμιση από το Ευαγγέλιο προς τον απελπισμένο βουλευτή.

    Η συμβουλή: βόλτες στην Ευρώπη να κάνει για να παρηγορηθεί και να ξεχάσει.

    Η ‘ευαγγελική’ υπενθύμιση αυτολεξεί: «την προδοσίαν πολλοί ηγάπησαν, τον προδότη ουδείς».

    QUIZ 3: O ένστολος και ο Χρυσοχοΐδης

    Βλέπετε δεν πέρασε καιρός από τότε που ‘κάρφωνε αγρίως’ το σημερινό πολιτικό προϊστάμενό του σε υπουργούς και βουλευτές της συμπολίτευσης, ότι ήταν «ο πλέον ανίκανος αλλά ο πλέον τυχερός (Σ.Σ. κάπως αλλιώς το διατύπωσε αυτό αλλά ως ευγενής wiseman δεν θα το γράψω) υπουργός που πέρασε από το Υπουργείο».

    Να θυμίσω στο φιλόδοξο ένστολο πως ο Χρυσοχοΐδης είναι από χαρακτήρα, λίγο σαν τους ινδιάνους Κομάντσι: δεν μιλάει πολύ, αλλά δεν ξεχνάει ποτέ και παίρνει πάντα την εκδίκησή του!

    Άσε που οι ετήσιες κρίσεις στο Σώμα δεν αργούν…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.