• Γιατί κρύβεται ο Mr Akazoo, η στενή σχέση Κυριάκου-Στουρνάρα, το διπλό μήνυμα Χαντζηνικολάου και τι σηματοδοτεί η κίνηση του ΟΠΑΠ

    Ακόμα και ο Τζώρτζης (Κουτσολιούτσος) τις πρώτες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του fund για την Folli Follie, κάτι είχε πει.

    the wise man
    image
    the wise man

    Το κρυφτό του Mr Akazoo

    Άπαντες στην ελληνική αγορά (φαντάζομαι και στην SEC) αναρωτιούνται το εξής: Καλά τα αφεντικά μιας εισηγμένης εταιρείας, και ειδικά στο Nasdaq, είναι δυνατόν σχεδόν 30 ώρες μετά την έκθεση του QCM να κρύβονται;

    Πού είναι τα αφεντικά της ΑΚΑΖΟΟ και ειδικά ο CEO Απόστολος Ζερβός; Γιατί δεν απαντάνε στις βαριές κατηγορίες που περιέχει η έκθεση του fund του Gabriel Grego.

    Κορυφαίος τραπεζίτης, με τον οποίο συνομίλησε το mononews.gr, νωρίτερα εξηγεί: «Καλά, ακόμα και ο Τζώρτζης (Κουτσολιούτσος) τις πρώτες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του fund για την Folli Follie κάτι είχε πει. Είχε τουλάχιστον αυξημένα αντανακλαστικά πάνω στο θέμα της επικοινωνίας. Είπε ψέμματα αλλά τουλάχιστον κάτι είπε. Έστω για να θολώσει τα νερά…».

    Εδώ, όμως, συμβαίνει το εξής παράδοξο. Δεν μιλάνε τα αφεντικά. Κάτι να πουν. Να βγάλουν κάποια ανακοίνωση. Εντυπωσιακή η (ύποπτη) σιωπή τους.

    «Μπορεί τώρα να κρύβεται, αλλά όταν τον καλέσουν από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μάλλον θα εμφανιστεί», λέει ο συνομιλητής της στήλης.

    Ευτυχώς που η εταιρεία δεν είναι εισηγμένη στην Ελλάδα. Φανταστείτε τώρα με τον κορονοϊό που η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών που έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία το μεγάλο πρόβλημα να έσκαγε η ΑΚΑΖΟΟ. Θα ήταν μεγάλη ντροπή για μια ακόμα φορά για την χώρα.

    Πάντως, η μετοχή χθες έκλεισε στον Nasdaq με απώλειες περίπου 10% στα 2 δολάρια. Η κεφαλαιοποίηση της βρίσκεται στα 100 εκατ. δολάρια. Προφανώς όπως λέει και ο Grego, η Akazoo ζει την «second and last life».

    Τα νέα NPLs τρομάζουν τους επενδυτές

    Εκ των πραγμάτων οι τράπεζες θα εγγράψουν στα χαρτοφυλάκιά τους νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές… Βέβαια, η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη καθώς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα έχουν αναστείλει ήδη την πληρωμή των δανείων τους.

    Το ερώτημα που γεννάται είναι τι θα γράψει το κοντέρ όταν στο τέλος του 2020 κάνουμε τον λογαριασμό…

    Κι εδώ έρχεται ως απάντηση η πάγια άποψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για την ανάγκη δημιουργίας μιας bad bank (ή Asset Management Company) στην οποία θα «πετάξουμε» όπως έκαναν νωρίς στην προηγούμενη κρίση οι Ισπανοί και οι Ιρλανδοί μεγάλο μέρος από τα κόκκινα δάνεια.

    Μόνο που και σε αυτό αντιδρά η Κομισιόν, προβάλλοντας το επιχείρημα του bail in…

    Η ανησυχία όμως των επενδυτών για όλα αυτά αποτυπώθηκε εχθές στο χρηματιστήριο της Αθήνας με τις τραπεζικές μετοχές να βουλιάζουν και τον κλαδικό δείκτη να κλείνει με πτώση 10,53%.

    Σε ανοικτή γραμμή Μαξίμου-Στουρνάρας

    Λοιπόν, η στήλη πληροφορείται ότι ο διοικητής ενημερώνει συνεχώς τον Κυριάκο για τα ευρήματα της ΤτΕ μετά την επεξεργασία των νέων δεδομένων που προκαλεί στην ελληνική οικονομία η κρίση του covid-19.

    Η συνεργασία είναι τακτική και όπως μου λένε ο Στουρνάρας έχει πάρει, ήδη, το εισιτήριο για μια ακόμη θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Κρίσιμη Σύνοδος

    Κι ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ρίχνει και άλλα 300 δις δολάρια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι ευρωπαίοι ηγέτες περί άλλων τυρβάζουν.

    Οι επενδυτική κοινότητα περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Γηραιάς Ηπείρου προκειμένου να δει πως θα συμπεριφερθεί από μεθαύριο. Κάτι που θα δούμε στην πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

    Αύριο, λοιπόν, θα ξαναμαζευτούν μπροστά από τις οθόνες τους για να μιλήσουν για το Ταμείο Αλληλεγγύης και για το πώς θα δίνονται τα κεφάλαια αυτού…

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός επιμένει για το ευρωομόλογο – το αν το κάνει για εσωτερική κατανάλωση ή όχι θα φανεί – ενώ η Γερμανία σφυρίζει αδιάφορα. Κι όλα αυτά όταν η Ευρώπη συνεχίζει να βουλιάζει.

    Με τα καλύτερα μιλάει ο Σταϊκούρας για τον Άδωνι

    Μεταξύ πολιτικών – και όχι μόνο – δεν συνηθίζεται ο ένας να μιλάει με θερμά λόγια για το έργο του άλλου. Στην ιστορία που θα σας διηγηθώ συνέβη και αυτό. Ο λόγος για το δίδυμο Σταϊκούρα-Άδωνι.

    Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες και άλλης νοοτροπίας.

    Κι όμως η ταχύτητα με την οποία έδρασε ο Άδωνις στην εξεύρεση των πόρων – μέσω ΕΣΠΑ – για να δοθεί το voucher στους επιστήμονες εντυπωσίασε τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή εκθειάζει τον Άδωνι για αυτό το project.

    Συμβαίνει καμιά φορά κι αυτό…

    Το μήνυμα του Γ. Χαντζηνικολάου

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου δήλωσε ότι «οι τράπεζες έχουμε δεσμευθεί ότι θα στηρίξουμε με όση περισσότερη ρευστότητα μπορούμε τις επιχειρήσεις».

    Η δέσμευση είναι όπως πληροφορείται η στήλη προς τον πρωθυπουργό και το μήνυμα του προέδρου της Ένωσης ήταν προς πάσα κατεύθυνση, ακόμη και σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις που αντιδρούν.

    Βέβαια, ο έμπειρος πρόεδρος έστειλε μήνυμα και προς τους μπαταχτσήδες, λέγοντας ότι δεν κάνουν «all things to all people»!

    Η κίνηση του ΟΠΑΠ

    Ακόμα και μέσα στην κρίση κάποιες εταιρίες σχεδιάζουν την δεκαετία με προσεκτικά βήματα.

    Η διοίκηση του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -1,81% 16,28 απέδειξε ότι έχει γρήγορα αντανακλαστικά και με μία στρατηγική κίνηση που οδήγησε στην απόκτηση επιπλέον 15,48% της Stoiximan.

    Με αυτόν τον τρόπο , ο ΟΠΑΠ  ισχυροποιεί τη θέση του  σε συνδυασμό βέβαια με την ανάπτυξη των δικών του διαδικτυακών δραστηριοτήτων. Πλέον κατέχει το 49% της online στοιχηματικής αγοράς και φυσικά γίνεται κυρίαρχος.

    Είναι σημαντικό καθώς το management του ΟΠΑΠ περνάει το μήνυμα ότι η επιχειρηματική στρατηγική είναι συγκεκριμένη και την ακολουθεί πιστά. Η μετοχή της εταιρείας πάντως χθες σημείωσε άνοδο 5,42% στα 7,20 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ.