• Οικονομία

    1 δισ. για τις εισφορές του 1 εκατ. εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας


    Περισσότερα από 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να δαπανηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των περίπου 1 εκατ. εργαζομένων  που έχουν τεθεί από τους εργοδότες τους σε αναστολή σύμβαση εργασίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο σύστημα Εργάνη έχουν υποβάλλει αιτήσεις αναστολής συμβάσεων 577.002 επιχειρήσεις για 870.510 εργαζόμενους, εκ των οποίων στην πρώτη πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ, συμπεριελήφθησαν 686.100 εργαζόμενοι.

    Όπως αναφέρει στο «Mononews», ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μόνο για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών 1 εκατομμυρίου εργαζομένων για 45 ημέρες (1,5 μήνα) στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού, θα χρειαστεί πάνω από 1 δισ. ευρώ, κι αυτό μόνο για την περίπτωση που τα μέτρα και η ειδική αποζημίωση δεν θα επεκταθεί και πέρα από τις 30 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου.

    Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι εξετάζεται ήδη η επέκταση της ειδικής αποζημίωσης και της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιωτικών επιχειρήσεων, ανάλογα με το πότε και πως σταδιακά θα αρθούν τα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν στο «Mononews» δεν θα επεκταθεί η αναστολή των συμβάσεων για επιπλέον 45 ημέρες με την καταβολή αντίστοιχα 800 ευρώ, αλλά μικρότερου ποσού.

    Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργαζόμενους με τον αριθμό πρωτοκόλλου   που τους έχουν γνωστοποιήσει οι εργοδότες τους. Όσοι εργαζόμενοι είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορούσαν να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, που ξεκίνησε από τις 11 Απριλίου έως και τις 20 Απριλίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Από χθες μέχρι τις 23 Απριλίου μπορούν να γίνουν διορθώσεις από εργοδότες και εργαζόμενους και η πληρωμή του δεύτερου κύκλου των 800 ευρώ θα γίνει από τις 27 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου.

     Ο τρίτος κύκλος υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων έχει ήδη ξεκινήσει από χθες και σήμερα υποβάλουν οι εργαζόμενοι με λήγοντα αριθμό το 2. Η τρίτη καταβολή των 800 ευρώ θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5 και 10 Μαΐου για όσους κάνουν δήλωση στο supportemployees.yeka.gr από 21 έως 30 Απριλίου.

    Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr υποβάλλουν δήλωση:

    -οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή

    -οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ και έχουν τεθεί σε αναστολή από τους εργοδότες τους

    -οι άνεργοι που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου

    Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή – είτε επειδή η επιχείρηση έκλεισε με εντολή δημόσιας αρχής είτε επειδή πλήττεται βάσει ΚΑΔ και υπολειτουργεί – υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να έχουν λάβει γνωστοποίηση της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από τις επιχειρήσεις – εργοδότες τους.

    Οι εργαζόμενοι μπορούν να διορθώσουν τις επόμενες ημέρες τα εξής στην υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλουν :

    -διόρθωση στοιχείων δήλωσης όπως αριθμός IBAN, στοιχεία μισθίου ακινήτου κύριας κατοικίας, κτλ,

    -συμπλήρωση στοιχείων μίσθωσης κύριας κατοικίας σε περίπτωση αλλαγής κατηγορίας υπαγωγής της επιχείρησης – εργοδότη από ΚΑΔ πληττόμενης επιχειρηματικής-δραστηριότητας σε ΚΑΔ επιχειρηματικής δραστηριότητας που ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής,

    -ανάκληση της υπεύθυνης δήλωσης σε περίπτωση που ο εργαζόμενος επιθυμεί τη μη υπαγωγή του στην οικονομική ενίσχυση λόγω του ότι στον ενδιάμεσο χρόνο λύθηκε η σύμβαση εργασίας του με οικειοθελή αποχώρηση από την επιχείρηση που είχε θέσει σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας του.



    ΣΧΟΛΙΑ