• Οικονομία

    ΤΑΙΠΕΔ: Πότε κλείνουν τα deals με την ΓΕΚ Τέρνα – Πώς θα γεμίσουν τα ταμεία με 7,8 δισ.

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Έσοδα ύψους σχεδόν 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχουν μπει στα κρατικά ταμεία την περίοδο 2020-2026, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναλύονται στον Προϋπολογισμό του 2024.

    Μόνο από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στο σχήμα ΓΕΚ ΤέρναEgis Projects, το οικονομικό κλείσιμο της οποίας αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει 1,35 δισ., ενώ από το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων του 2024 προβλέπονται έσοδα 5,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα προβλεπόμενα έσοδα από διαγωνισμούς έργων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2024 ανέρχονται σε 974 εκατομμύρια.

    Η διαδικασία πώλησης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων (μαζί με αυτό της Καλαμάτας) αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο και να εισφέρει 24,9 εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία, ενώ το δεύτερο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα έρθει το οικονομικό κλείσιμο των συμφωνιών με Grimaldi και ΟΛΘ για τους λιμένες Ηρακλείου και Βόλου, ύψους 80 και 51 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

    Τέλος, η μεγαλύτερη συνεισφορά στα κρατικά έσοδα ανήκει στην Αττική Οδό, για την οποία επίσης η ΓΕΚ Τέρνα θα καταβάλει το τίμημα των 3,27 δισ., στο τέταρτο τρίμηνο του 2024. Έσοδα 29,8 εκατομμυρίων ευρώ θα προέλθουν από την πώληση ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΑΙΠΕΔ, εκ των οποίων δόση ύψους 7 εκατομμυρίων θα καταβάλει η Reds για την αγορά της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, σημαντικά έσοδα προήλθαν από έναν μεγάλο αριθμό ακινήτων μέχρι σήμερα, ενώ μετά το 2016 παρέμειναν στο Ταμείο περί τα 87 ακίνητα (ή clusters ακινήτων). Εξ αυτών ήδη έχουν αξιοποιηθεί τα 55, ενώ σήμερα βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία και σε ώριμη φάση προς αξιοποίηση άλλα 19. Κατά τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ από το 2011 έως και το 2023 υλοποιήθηκαν 59 έργα με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, συνολικής αξίας 14,9 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 8,5 δισ. από ολοκληρωμένες συναλλαγές.

    Τελειώνει η περίοδος των παχιών αγελάδων

    Ειδικότερα το 2023 εισπράχθηκαν 166,65 εκατ. ευρώ της δεύτερης δόσης του τιμήματος για την απόκτηση του Ελληνικού από τη Lamda Development, ανακηρύχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής η ΓΕΚ Τέρνα, ο οποίος προσέφερε τίμημα ύψους 3,27 δισ. ευρώ για την ανάθεση 25ετούς σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού, μεταβιβάστηκε η κυριότητα στη Reds της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών στην Κρήτη, έναντι τιμήματος 42,24 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και ακολούθως η μεταβίβαση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στον όμιλο Grimaldi, έναντι συνολικού τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι για την περίοδο 2025 – 2026 τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα φτάσουν μόλις τα 344,8 εκατ. ευρώ, κυρίως χάρη στην πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων και την καταβολή μικρότερων δόσεων από τη Lamda για το Ελληνικό. Το 2025 και το 2026 η παραχωρησιούχος του πρώην αεροδρομίου θα καταβάλει ισόποσες δόσεις ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ 9,75 εκατομμύρια θα καταβάλει η Reds για τη μαρίνα Αλίμου και το ακίνητο στις Γούρνες και τέλος, από την πώληση ακινήτων θα εισπραχθούν περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Η «φάμπρικα» των προσφυγών μπλοκάρει έργα 1,2 δισ. ευρώ

    Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Διορίζεται νέο ΔΣ – Εγκρίθηκαν έργα 24 εκατ. ευρώ για το λιμάνι

    ΤΑΙΠΕΔ: Μια προσφοράς από τη θυγατρική της Sani/Ikos για τo ακίνητο «Σάνη Κασσάνδρας»



    ΣΧΟΛΙΑ