• Ναυτιλία

    Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Διορίζεται νέο ΔΣ – Εγκρίθηκαν έργα 24 εκατ. ευρώ για το λιμάνι

    H Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης


    Οι εξελίξεις στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης είναι ραγδαίες, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη διαφανείς οι αντιθέσεις που αναπτύχθηκαν μέσα στη διοίκηση του, αλλά και με το ΤΑΙΠΕΔ.

    Σήμερα, παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι θα οριστεί νέο διοικητικό συμβούλιο.

    Επίσης, σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε έργα προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο τεύχος του σχετικού διαγωνισμού.

    Όλα αυτά έγιναν σήμερα, ενώ χθες, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκε η Γενική Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κυρία Σίβυλλα Μπέντικ.

    Την Γερμανίδα πρόξενο υποδέχθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, την οποία ενημέρωσε “για τις δραστηριότητες και τις προοπτικές που διανοίγονται. αλλά και για την γεωστρατηγική θέση του λιμένα”.

    Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ακριβώς ένα χρόνο πριν, αποφάσισε την μεταίωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

    Αναλυτικότερα, σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το τεύχος του διαγωνισμού για την υλοποίηση έργων προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ που αφορούν στις εξής παρεμβάσεις:

    H Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης

    – Την αποκατάσταση των βαθών (εκβάθυνση) στη λιμενολεκάνη και στον δίαυλο ναυσιπλοΐας του λιμένα με απομάκρυνση των προσχώσεων που έχουν συσσωρευθεί από τα τέλη του 2015 έως σήμερα (προϋπολογισμός: 18,5 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ).

    – Την οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό που είναι ήδη υπό κατασκευή.

    Το έργο προβλέπει την κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1.500 μέτρων εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υφιστάμενου MasterPlan.

    Η κατασκευή της οδικής σύνδεσης θα επιτρέψει την εκτροπή της εμπορικής κίνησης του λιμένα προς την Εγνατία Οδό δια μέσου της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, παρακάμπτοντας τον αστικό ιστό ώστε αφενός να διευκολύνεται η πρόσβαση των χρηστών στον λιμένα Αλεξανδρούπολης αφετέρου να αποσυμφορίζεται η κίνηση εντός της πόλης (προϋπολογισμός 5,5 εκατ. ευρώ δίχως ΦΠΑ).

    Ο διαγωνισμός, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, προβλέπεται να προκηρυχθεί άμεσα από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

    Επίσης, σχεδιάζεται η ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού του λιμένα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ – Τι τον οδήγησε στην απόφασή του

    Greener Shipping Summit 2023: «Πού οδεύει η ναυτιλία την επόμενη δεκαετία;»

    Video: H στιγμή που ο ρωσικός πύραυλος χτυπά το πλοίο του εφοπλιστή Ανδρέα Χατζηγιάννη – Νεκρός ο πλοίαρχος



    ΣΧΟΛΙΑ