• Οικονομία

    Σήμερα στις αγορές το δημόσιο με το νέο 30ετές ομόλογο για δανεισμό 2,5 – 3 δισ.

    Δημήτρης Τσάκωνας, ΟΔΔΗΧ


    Σήμερα, εκτός απροόπτου, ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 30ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου με στόχο δανεισμό που εκτιμάται τουλάχιστον 2,5 – 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση του δημοσίου για φέτος με την οποία πρακτικά σχεδόν θα καλυφθεί σχεδόν το  70% του ετήσιου δανειακού προγράμματος μέσω του οποίου το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δανειστεί σχεδόν 5 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους.

    Είναι μια σημαντική έκδοση καθώς θα τιμολογήσει την διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν μακροπρόθεσμο ελληνικό «ρίσκο» σε μια γενικά καλή αγορά για μακροπρόθεσμους τίτλους, όπως αυτό έγινε εμφανές και σε μεγάλες εκδόσεις που έγιναν στην ευρωζώνη χθες. Μεγάλο στοίχημα είναι αφενός το επιτόκιο, χθες το 30ετές διαπραγματευόταν στην περιοχή του 3,8% – 3,9%, αλλά και η ποιότητα των επενδυτών που θα αγοράσουν τους ελληνικούς τίτλους καθώς η Ελλάδα στοχεύει πλέον σε πιο αναβαθμισμένους τελικούς επενδυτές. Για την Ελλάδα είναι η δεύτερη έκδοση 30ετούς ομολόγου από το 2021 και έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα τροφοδότησε τις αγορές με διαδοχικές θετικές ειδήσεις.

    Πρώτον, η αναβάθμιση της προοπτικής της αξιολόγησης από την S&P, σε θετική από σταθερή, και δεύτερον η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2023, η οποία δεν συνοδεύθηκε από σενάρια νέων παροχών, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

    Οι επαφές στις ΗΠΑ

    Μάλιστα η ανακοίνωση της έκδοσης ήλθε με την επιστροφή του οικονομικού επιτελείου από την Αμερική, όπου είχαν μεταβεί για τις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στο περιθώριο της οποίας οι αξιωματούχοι είχαν επαφές και με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας αλλά και διεθνών οίκων. Ο ΟΔΔΗΧ έχει εξουσιοδοτήσει πέντε μεγάλες τράπεζες και μια ελληνική, τις BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, την JP Morgan και την Τράπεζα Πειραιώς ως αναδόχους για την έκδοση του νέου τίτλου που λήγει στις 15 Ιουνίου 2054. 

    Η κοινοπρακτική συναλλαγή θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τους όρους της αγοράς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ αλλά το πιθανότερο είναι τα βιβλία να ανοίξουν σήμερα το πρωί, εκτός και εάν προκύψει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο στις διεθνείς αγορές.

    Στις 17 Απριλίου, ο ΟΔΔΗΧ είχε προχωρήσει σε επανέκδοση ελληνικών τίτλων λήξεως 4 Φεβρουαρίου 2035 αντλώντας 200 εκατ. ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,61% ενώ η προηγούμενη μεγάλη φετινή έκδοση ήταν η έκδοση του δεκαετούς στις αρχές του έτους μέσω της οποίας το δημόσιο είχε δανειστεί 4 δισ. ευρώ.

    Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ παραμένει εμπροσθοβαρής, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του φετινού δανειακού προγράμματος ύψους 10 – 12 δις. ευρώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, αφήνοντας περιθώριο για επιλεγμένες, περιορισμένες κινήσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Άλλωστε το Ελληνικό Δημόσιο προσανατολίζεται στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 2,5 έως 5 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2024, από το πακέτο του πρώτου μνημονίου, πιθανόν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

    Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα για την ελληνική οικονομία και η εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα ως εκδότη χρέους που αποπληρώνει τις οφειλές του νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Παράλληλα δημιουργείται, όπως ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, μεγαλύτερο περιθώριο για έκδοση τίτλων χωρίς να αυξηθεί το χρέος, ενώ παράλληλα θα προστίθεται ρευστότητα στην κατά τα άλλα «ρηχή» ελληνική αγορά χρέους. Υπενθυμίζεται πως ακόμη σχεδόν το 70% του κρατικού χρέους είναι στα χέρια τραπεζών, της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ. Εάν ολοκληρωθεί η πρόωρη αποπληρωμή εντός του 2024 η χώρα θα έχει επιστρέψει περίπου 15-17 δισ. ευρώ σε δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης.

    Διαβάστε επίσης:

    Στις αγορές η Ελλάδα με 30ετες ομόλογο
    Μητσοτάκης για Θεσσαλία: Πάνω από €3 δισ. για την αποκατάσταση των ζημιών του Daniel και του Elias
    Παρέμβαση της κυβέρνησης για τις τραπεζικές προμήθειες με κάρτες
     



    ΣΧΟΛΙΑ