• Οικονομία

    Παρέμβαση της κυβέρνησης για τις τραπεζικές προμήθειες με κάρτες

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Μετά το τελεσίγραφο που είχε δώσει το Υπουργείο Οικονομικών στις τράπεζες για να μειώσουν τις προμήθειες σε συναλλαγές με κάρτα, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να φέρει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα βάζει πλαφόν στις προμήθειες.

    «Σε περίπτωση που οι μειώσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε άμεσα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τις χρεώσεις, επιβάλλοντας πλαφόν στις προμήθειες», έλεγαν πριν από λίγες ημέρες στελέχη του οικονομικού επιτελείου στο Mononews.

    Όπως αποκάλυψε ο Κωστής Χατζηδάκης σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί διάταξη με την οποία οι προμήθειες για συναλλαγές έως 10 ευρώ με κάρτα θα μειώνονται στο μισό.

    Κι αυτό γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. σε περίπτερα ή λαϊκές) το κέρδος του επαγγελματία εξανεμίζεται όταν γίνεται μια συναλλαγή με κάρτα, λόγω των υψηλών προμηθειών.

    Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να προωθεί το σύστημα πληρωμών IRIS, επισημαίνοντας πως έχει προμήθειες (για τους επαγγελματίες) κατά 50% χαμηλότερες απ’ ότι στις συναλλαγές με κάρτα.

    Οι καταναλωτές πάντως δεν πληρώνουν καμία προμήθεια, καθώς οι χρεώσεις αφορούν όσους επαγγελματίες αποδέχονται πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS από φυσικά πρόσωπα, ενώ μεταφορές ποσών έως 500 ευρώ την ημέρα, μεταξύ φυσικών προσώπων, δεν έχουν τραπεζική προμήθεια.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί είναι αληθινό το ελληνικό story και τι ρόλο παίζει ο δοκιμασμένος Κωστής Χατζηδάκης – Άρθρο παρέμβαση

    Πώς θα πάρετε σύνταξη αν χρωστάτε – Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση

    J.P. Morgan: H πτώση στις αμερικανικές μετοχές έχει πολύ δρόμο ακόμη– 15% πτώση στον S&P 500



    ΣΧΟΛΙΑ