«Άνετα» νιώθει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ (Isabel Schnabel), με τα στοιχήματα των επενδυτών ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ όσον αφορά τα επιτόκια θα είναι η αύξησή τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις της, παρότι το κόστος δανεισμού βρίσκεται –εκτός απροόπτου– θα παραμείνει σε καλά επίπεδα για κάποιο διάστημα, η οικονομία θα ενισχυθεί από την καταναλωτική δαπάνη, τις επιχειρηματικές επενδύσεις και την άνοδο των κρατικών δαπανών για άμυνα και υποδομές.

1

«Τόσο οι αγορές όσο και οι συμμετέχοντες στις έρευνες αναμένουν ότι η επόμενη κίνηση στα επιτόκια θα είναι μια αύξηση, έστω όχι αμέσως», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή της στο Bloomberg.

«Νιώθω αρκετά άνετα με αυτές τις προσδοκίες», συμπλήρωσε.

Στο 2% το επιτόκιο για τέταρτη φορά

Η Σνάμπελ, που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, περιέγραψε τους ανοδικούς κινδύνους για την οικονομία και τον πληθωρισμό, σημειώνοντας επίσης ότι οι νέες προβλέψεις ανάπτυξης ενδέχεται να αναθεωρηθούν ανοδικά στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, όπου οι αναλυτές αναμένουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο 2% για τέταρτη φορά.

Η Σνάμπελ είναι η πρώτη αξιωματούχος της ΕΚΤ που δηλώνει με βεβαιότητα ότι τα επιτόκια δεν βρίσκονται απλώς σε ένα «καλό επίπεδο» — όπως έχει πει επανειλημμένα η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagarde) και άλλα μέλη — αλλά ότι έχουν φτάσει σε χαμηλά επίπεδα.

Την στιγμή που αρκετοί στο Διοικητικό Συμβούλιο θεωρούν ότι η επόμενη κίνηση θα μπορούσε να είναι προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, και κάποιοι δεν αποκλείουν περαιτέρω μειώσεις πέρα από τις οκτώ που έχουν γίνει, η στάση της Σνάμπελ αναδεικνύει τις διαφορετικές δυναμικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών: οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να μειώνουν τα επιτόκια καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με επίμονο πληθωρισμό.

Η εκτίμησή της, βασίζεται στο πόσο καλά αντέδρασε η Ευρώπη την αναταραχή των δασμών που προκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump).

Οι καταναλωτές ωφελήθηκαν από τις ταχείες αυξήσεις μισθών και την ανεργία που βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Ταυτόχρονα, οι ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες και η ώθηση για υιοθέτηση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν ενισχύσει τις επενδύσεις.

«Σταθερή επέκταση» μέχρι το τέλος του έτους

Η ανάπτυξη «αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι θα μπορούσε κανείς να περιμένει απέναντι στη μεγαλύτερη ανατροπή της διεθνούς εμπορικής τάξης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε η Σνάμπελ, αναφέροντας έρευνες που δείχνουν «σταθερή επέκταση» μέχρι το τέλος του έτους.

«Ένας λόγος που η επίδραση των δασμών ήταν πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν είναι ότι η αβεβαιότητα υποχώρησε αρκετά γρήγορα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ έδειχναν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1% τον επόμενο χρόνο πριν ανακάμψει το 2027.

Από εκείνη τη στιγμή, η Σνάμπελ είπε πως «οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί».

Μάλιστα, τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ήδη καλύτερη επίδοση για το γ’ τρίμηνο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι αναλυτές της ΕΚΤ θα παρακολουθούν στενά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, με τις νέες προβλέψεις να φθάνουν για πρώτη φορά έως το 2028, ώστε να αξιολογηθεί αν η πτώση κάτω από τον στόχο του 2% θα είναι χειρότερη από το αναμενόμενο.

Καμία ανησυχία για την τιμολόγηση άνθρακα

Παράλληλα, η Σνάμπελ υποβάθμισε τις ανησυχίες για μια πιθανή καθυστέρηση στο ευρωπαϊκό σύστημα τιμολόγησης άνθρακα, που θα μπορούσε να επιβαρύνει το 2027.

 Όπως είπε, η ΕΚΤ μπορεί να ανεχθεί «μέτριες αποκλίσεις από τον στόχο», όσο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι παγιώνονται.

«Είναι σημαντικό να μη δένουμε τα πάντα με έναν συγκεκριμένο αριθμό. Αυτό που έχει σημασία είναι η συνολική μακροοικονομική αφήγηση, η οποία δείχνει πώς θα κινηθούν η οικονομία και ο πληθωρισμός με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρότι ο πληθωρισμός «βρίσκεται σε καλό επίπεδο» προς το παρόν, οι τιμές στις υπηρεσίες παραμένουν η «πιο σημαντική» πρόκληση λόγω των αυξήσεων στους μισθούς, τόνισε η Σνάμπελ.

Ταυτόχρονα, οι καθοδικές πιέσεις στα αγαθά – από την ενίσχυση του ευρώ, τη φθηνότερη ενέργεια και τις πιθανές αλλαγές στις εμπορικές ροές από την Κίνα – αποδείχθηκαν λιγότερο έντονες από το αναμενόμενο.

«Αυτό σημαίνει ότι η πτώση του δομικού πληθωρισμού έχει σταματήσει σε μια στιγμή που η οικονομία ανακάμπτει, το παραγωγικό κενό κλείνει και η δημοσιονομική πολιτική επεκτείνεται — όλα στοιχεία που τείνουν να αυξήσουν τον πληθωρισμό. Αυτό πρέπει να παρακολουθείται πολύ προσεκτικά», πρόσθεσε.

Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει τις προβλέψεις αναλυτών σχετικά με τον χρόνο της επόμενης κίνησης στα επιτόκια, παρότι κάποιοι στοιχηματίζουν σε αύξηση ήδη από τον Ιούνιο.

«Αυτό δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μυαλό μας. Θα το εξετάσουμε όταν έρθει η ώρα», είπε.

Σε επαγρύπνηση η ΕΚΤ

Σχετικά με το μέλλον, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση για το αν μακροπρόθεσμες τάσεις – όπως οι αλλαγές στο δυνητικό προϊόν της οικονομίας και ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης –  καθιστούν μια κατά τα άλλα κατάλληλη νομισματική στάση υπερβολικά χαλαρή.

Όσον αφορά τον ισολογισμό της ΕΚΤ, ανέφερε ότι η διαδικασία κατά την οποία επιτρέπεται στα ομόλογα να ωριμάζουν και να διαγράφονται εξελίσσεται «ομαλά», με τα σταθερά επιτόκια στη διατραπεζική αγορά να δείχνουν ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα παραμένει «σε καλά επίπεδα».

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η Fed σταμάτησε τη συρρίκνωση του ισολογισμού της αυτόν τον μήνα.

Παρότι το Bloomberg θεωρεί πιθανό η ΕΚΤ να πράξει το ίδιο στο β’ εξάμηνο του επόμενου έτους, η Σνάμπελ εξήγησε ότι τέτοιες προβλέψεις είναι δύσκολες.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πλήρης αναθεώρηση του επιχειρησιακού πλαισίου της ΕΚΤ θα ξεκινήσει το επόμενο έτος.

Ωστόσο, όπως είπε, ενδέχεται να μη ολοκληρωθεί πριν από το 2027.

Σε υψηλό 9μήνου οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

Να σημειωθεί ότι μετά τις δηλώσεις της Σνάμπελ, οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,83%, ενώ το επιτόκιο του μακροπρόθεσμου χρέους βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Στο μεταξύ, τα ομόλογα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κινούνται πιο κοντά στα χαμηλά επίπεδα από την αρχή του έτους, μακριά από τα υψηλά επίπεδα του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε επίσης: 

Goldman Sachs: Ανάπτυξη παρά τις αντιξοότητες, με ισχυρά θεμέλια για την Ελλάδα (πίνακες)

Το δολάριο υποχωρεί, καθώς ο έμπιστος του Trump πλησιάζει στην προεδρία της FED

Μακρόν: Απειλεί την Κίνα με δασμούς λόγω εμπορικού πλεονάσματος