• Οικονομία

    Πρόγραμμα ενίσχυσης ψηφιακών δεξιοτήτων με τη σύμπραξη ΟΑΕΔ-Amazon

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΟΑΕΔ

    Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής ΟΑΕΔ


    Νέο πρόγραμμα για 500 δικαιούχους- ανέργους με αντικείμενο την κατάρτισή τους σε ψηφιακές δεξιότητες αναμένεται να υλοποιήσει τις προσεχείς εβδομάδες ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με την Amazon Web Services (AWS).

    Το πρόγραμμα εντάσσεται στην στρατηγική της διοίκησης του ΟΑΕΔ να συνεχίσει την συνεργασία της στον τομέα της πληροφορικής με τους τρεις παγκόσμιους κολοσσούς Google, Cisco και Amazon, υλοποιώντας και νέες δράσεις για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας.

    Συγκεκριμένα, ΟΑΕΔ και Amazon θα αναλάβουν την από κοινού υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης με έμφαση στον τομέα ανάπτυξης δεξιοτήτων σε τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (cloud services) και διττό στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας. Μέσω της νέας αυτής πρωτοβουλίας, ο Οργανισμός διευρύνει το πεδίο συνεργασίας του με καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας και αναδεικνύει την αυξημένη έμφαση που δίνεται πλέον στις ψηφιακές δεξιότητες.

    Σημειώνεται ότι και τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων, αλλά και στην ανάπτυξη εξειδικευμένων «πράσινων» δεξιοτήτων. Η μεταρρύθμιση στην κατάρτιση και τις νέες πολιτικές ενεργητικής απασχόλησης που θα προωθηθούν θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Νέο ΕΣΠΑ με πόρους περίπου 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, εκ των οποίων περίπου 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες δράσεις αναμένεται να τρέξουν το ερχόμενο φθινόπωρο.

    Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, η συνεργασία μεταξύ ΟΑΕΔ και Amazon Web Services αποτελεί μέρος του νέου μοντέλου κατάρτισης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει συνεργασίες με τις πιο καινοτόμες εταιρίες τεχνολογίας στον κόσμο.

    Για την αναβάθμιση των προγραμμάτων κατάρτισης θα χρησιμοποιηθούν ως πρότυπα οι κοινές δράσεις του ΟΑΕΔ με την Google, αλλά και την Cisco Hellas. «Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της Cisco, που ολοκληρώνεται σήμερα, ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Ο ΟΑΕΔ έδωσε αρχικά την δυνατότητα σε 1.000 εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας 18 ετών και άνω να παρακολουθήσουν διαδικτυακά πρόγραμμα κατάρτισης  με θέμα «Εισαγωγή στην κυβερνοασφάλεια». Ωστόσο ο αυξημένος αριθμός αιτήσεων μας οδήγησε στην αύξηση των θέσεων από 1.000 σε 3.000», αναφέρει ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

    Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν για τους ανέργους από την Cisco Hellas, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με βασικό στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους. Στους συμμετέχοντες θα απονεμηθεί πιστοποιητικό ολοκλήρωσης, μετά την παρακολούθηση του μαθήματος, την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας και την τελική εξέταση.

    Τα νέα προγράμματα κατάρτισης που θα τρέξει ο ΟΑΕΔ θα επικεντρωθούν στις εξής κατηγορίες:

    1. Βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Οι δράσεις θα στοχεύουν σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.
    2. Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.α. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε θέσεις εργασίας που απαιτούν μεσαίες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.
    3. «Πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Αφορά προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη



    ΣΧΟΛΙΑ