• Οικονομία

    Πώς «κάηκε» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο8

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Το «παράθυρο» για έναν 8ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής έκλεισε για μια ακόμα φορά ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αυτή τη φορά σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

    Στο Υπουργείο Οικονομικών υπήρχαν έντονες εισηγήσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα για εξεύρεση ενός ακόμα ποσού για τη διανομή μιας επιπλέον κρατικής ενίσχυσης, καθώς είχε φανεί ήδη, πως η επαναλειτουργία της επιχειρηματικής δραστηριότητας σημαντικών κλάδων της οικονομίας, θα πραγματοποιούνταν μετά το Πάσχα, με εξαίρεση το λιανεμπόριο, το οποίο άνοιξε πριν τις γιορτές, αλλά με σημαντικούς περιορισμούς.

    Ωστόσο, από τις αρχές Απριλίου αυτό το σενάριο είχε μπει στο… συρτάρι του Χρήστου Σταϊκούρα, μιας και οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα, έδειχναν ότι «καίγεται» η σκέψη για Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8.

    Φαίνεται όμως, πως οι έκτακτες αποζημιώσεις προς τις κλειστές επιχειρήσεις Απριλίου, αλλά και οι επιδοτήσεις για κεφάλαιο κίνησης στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού, ήταν η αιτία που αποσύρθηκε το ενδεχόμενο ενός νέου, τελευταίου κύκλου της κρατικής ενίσχυσης.

    Εκτιμάται δε, πως τα δυο νέα μέτρα, συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ και 330 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, μπορούν να θεωρηθούν ως μια εμβόλιμη κρατική ενίσχυση, η οποία είναι άκρως στοχευμένη για σημαντικούς κλάδους της οικονομίας που έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση.

    Το σενάριο αυτό ενισχύει το γεγονός ότι η καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης προς τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές τον Απρίλιο, θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο7, από την οποία θα ενισχυθούν σχεδόν 300.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Άλλωστε, εδώ και καιρό αρμόδιες πηγές της οδού Νίκης έχουν επισημάνει πως το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς θα οδηγήσει στην απόσυρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης, προκειμένου να αντικατασταθούν με πλήρως στοχευμένα μέτρα, που θα έχουν ως στόχο την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας, ενόψει και της τουριστικής σεζόν, από την οποία προσδοκάται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία διπλάσια έσοδα σε σχέση με το 2020, δηλαδή 8- 9 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Family offices: Σοφέρ, κηπουροί, σύμβουλοι και λογιστές

    Τέλος το «πέναλτι» για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

    Αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις – Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ