ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον πρώην αντιπρόεδρο της ρυθμιστικής αρχής κεφαλαιαγοράς της χώρας, όπως μετέδωσε το Σάββατο το κρατικό πρακτορείο Anadolu, στην τελευταία εξέλιξη ενός ολοένα και μεγαλύτερου σκανδάλου που αφορά επενδυτικά κεφάλαια.
Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη του Enver Usca με κατηγορίες για δωροδοκία, σύμφωνα με το Anadolu, χωρίς να επικαλείται πηγή για την πληροφορία. Η τετραετής θητεία του Usca στη ρυθμιστική αρχή, γνωστή ως SPK, έληξε στις 31 Οκτωβρίου.
Η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι ο Usca είχε τεθεί υπό κράτηση.
Οι προσπάθειες επικοινωνίας μαζί του μέσω της SPK δεν απέδωσαν, ενώ δεν έχει προχωρήσει σε δημόσια δήλωση από τότε που έγινε γνωστή η κράτησή του.
Η έρευνα για φερόμενη χειραγώγηση της αγοράς μέσω επενδυτικών funds έχει διευρυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες και αφορά πλέον πολιτικά πρόσωπα και υψηλόβαθμα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων μια αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AK του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής του τουρκικού χρηματιστηρίου.
Η αδυναμία αρκετών γνωστών funds, που είχαν μεγάλες θέσεις σε μετοχές περιορισμένης εμπορευσιμότητας, να ικανοποιήσουν αιτήματα εξαγοράς μεριδίων πυροδότησε κατάρρευση στον κλάδο στα μέσα Σεπτεμβρίου, επηρεάζοντας σχεδόν μισό εκατομμύριο επενδυτές.
Στη συνέχεια, η SPK διέταξε τη ρευστοποίηση 131 funds συνολικής αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Akin Gurlek δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι ερευνητές έχουν εντοπίσει, όπως τη χαρακτήρισε, μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα που εμπλεκόταν σε χρηματιστηριακή απάτη και είχε φτάσει μέχρι τα ανώτατα επίπεδα της χρηματοοικονομικής γραφειοκρατίας της χώρας.
Πρόσθεσε ότι έως τις 3 Νοεμβρίου είχαν ταυτοποιηθεί 433 ύποπτοι, από τους οποίους οι 112 είχαν προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους.
Διαβάστε επίσης
Κύκλωμα φοροδιαφυγής στη Θεσσαλονίκη: Τρεις επιχειρηματίες στο επίκεντρο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κύκλωμα φοροδιαφυγής στη Θεσσαλονίκη: Τρεις επιχειρηματίες στο επίκεντρο
- Rosstat: Καθυστερήσεις στη δημοσιοποίηση οικονομικών εκθέσεων λόγω της μεγάλης κυβερνοεπίθεσης του Οκτωβρίου
- Γιάννης Αλαφούζος: Πόσα λεφτά κερδίζει από τα τάνκερ για να στηρίξει επενδύσεις μισού δισ. ευρώ σε τηλεοπτικά και Παναθηναϊκό
- Γαλλία: Νέες διαδηλώσεις από τα συνδικάτα – Χωρίς άδεια καθιστική διαμαρτυρία από τα κίτρινα γιλέκα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.