• Οικονομία

    Νέο θρίλερ με την επιστρεπτέα προκαταβολή για σχεδόν 17.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Δεν θα τελειώσει άμεσα η αγωνία σχεδόν 17.000 επιχειρήσεων και επαγγελματιών που κόπηκαν από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή για την περίοδο της πανδημίας ή έλαβαν μικρότερα ποσά και στη συνέχεια υπέβαλαν ενστάσεις.

    Η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς φαίνεται πως η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται επιπλέον χρόνο.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του οικονομικού επιτελείου, οι έλεγχοι θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι είναι εφικτό χρονικά.

    Η διαδικασία «τρέχει» εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ωστόσο για να γίνει σωστή δουλειά, λόγω της πολυπλοκότητας ορισμένων υποθέσεων, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προσλάβει ακόμα και ιδιωτική εταιρεία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχων.

    Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν και θα λάβουν την κρατική ενίσχυση για την περίοδο της πανδημίας θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών:

    Αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν επιχειρήσεις για τις οποίες έχει πραγματοποιηθεί παύση εργασιών, ανεξαρτήτως αιτίας, κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης, δεν δύναται να ικανοποιηθούν.

    Τα αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν αιτούσες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει, σε προηγούμενο χρόνο από την υποβολή της αίτησης χορήγησης, δήλωση έναρξης για άσκηση δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου και διακοπής εργασιών στο φορολογικό μητρώο, εξετάζονται λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα οικονομικά δεδομένα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκύπτουν από την τελευταία δήλωση έναρξης.

    Αιτήσεις για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής, για τις οποίες δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport», αποκλειστικά λόγω του ότι δεν υπήρξε σχετική δυνατότητα, εξαιτίας του ότι οι αιτούσες επιχειρήσεις δεν πληρούσαν το σύνολο των κριτηρίων που ορίζονται στις αποφάσεις αυτές, θεωρούνται ότι έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα.

    Τα ανωτέρω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι οι αιτούσες επιχειρήσεις έχουν προσπελάσει την ηλεκτρονική εφαρμογή για υποβολή αίτησης χορήγησης εμπρόθεσμα και έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα αίτημα επανεξέτασης, ανεξαρτήτως του εάν έχουν καταχωρηθεί στον κατάλογο των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση χορήγησης, από την ΑΑΔΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε αναμμένα κάρβουνα χιλιάδες επιχειρήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

    Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» στο δήμο Αθηναίων – Υποβολή αιτήσεων από γονείς το Νοέμβριο

    Κριστίν Λαγκάρντ: Πιθανή νέα είσοδος ξένων τραπεζών στην Ελλάδα

    ΕΚΤ: Με φόντο την Ακρόπολη οι κεντρικοί τραπεζίτες για την κρίσιμη συνεδρίαση της Αθήνας



    ΣΧΟΛΙΑ