• Οικονομία

    «Καίγεται» η σκέψη για Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    Τα «μυστικά» της νέας ρύθμισης για τα κορονοχρέη – Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Το σενάριο για την ανακοίνωση ενός 8ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής βρίσκεται στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών, εδώ και μερικές εβδομάδες, με φόντο τις συνεχείς παρατάσεις του lockdown.

    Σημειώνεται πως από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής είναι ανοιχτή η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» για την υποβολή αιτήσεων στον 7ο κύκλο της κρατικής ενίσχυσης, που θα καλύψει τις απώλειες τζίρου για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021.

    Ωστόσο, οι έκτακτες αποζημιώσεις προς τις κλειστές επιχειρήσεις Απριλίου, αλλά και οι επιδοτήσεις για κεφάλαιο κίνησης στον κλάδο της εστίασης, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση φαίνεται πως «καίνε» το ενδεχόμενο ενός νέου, τελευταίου κύκλου της κρατικής ενίσχυσης.

    Εκτιμάται δε, πως τα δυο νέα μέτρα, συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ και 330 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, μπορούν να θεωρηθούν ως μια εμβόλιμη κρατική ενίσχυση. Το σενάριο αυτό ενισχύει το γεγονός ότι η καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης προς τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές τον Απρίλιο, θα πραγματοποιηθεί  εντός του Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι δεν θα εξαντληθεί το κονδύλι του 1 δισ. ευρώ που έχει υπολογιστεί για τον 7ο κύκλο της κρατικής ενίσχυσης, καθώς αναμένεται να καταστούν δικαιούχοι σχεδόν 300.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Δεν αποκλείεται ένα κομμάτι της 7ης Επιστρεπτέας να μεταφερθεί για την καταβολή των έκτακτων μέτρων που έχει ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο, κάτι που δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τον ήδη εκτροχιασμένο οικονομικό προγραμματισμό των μέτρων στήριξης. Άλλωστε, εδώ και καιρό αρμόδιες πηγές της οδού Νίκης έχουν επισημάνει πως το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς θα οδηγήσει σε απόσυρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης, προκειμένου να αντικατασταθούν με πλήρως στοχευμένα μέτρα, που θα έχουν ως στόχο την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας, ενόψει και της τουριστικής σεζόν.

    Διαβάστε επίσης:

    – Έκτακτο εφάπαξ επίδομα έως €4.000 σε επιχειρήσεις

    – Έρχεται ειδική πλατφόρμα για τις μεγάλες επενδύσεις

    – Επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης



    ΣΧΟΛΙΑ