• Business

    Οι αγανακτισμένοι έμποροι και το έκτακτο επίδομα για τις κλειστές επιχειρήσεις

    • Βασίλης Τσεκούρας


    Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στους εμπόρους των τριών περιοχών της χώρας η απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, παρά την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα.

    Μάλιστα, σήμερα για συμβολικούς λόγους, ανέβασαν τα ρολά στα μαγαζιά τους, χωρίς προσωπικό, ενώ δεν επέτρεπαν την είσοδο πελατών.

    Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε σήμερα ένα έκτακτο επίδομα που θα αφορά 100.000 κλειστές επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές τον Απρίλιο, εκ των οποίων οι 10.800 επιχειρήσεις είναι σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη που παραμένουν στο «κόκκινο» και δεν άνοιξαν σήμερα.

    Η έκτακτη εφάπαξ αποζημίωση ήρθε μετά από ένα έντονο παρασκήνιο, όταν αντέδρασαν έντονα οι έμποροι των κλειστών περιοχών, με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί χθες έκτακτες τηλεδιασκέψεις με φορείς των περιοχών αυτών.

    Οι επιχειρήσεις – πλην της εστίασης – θα λάβουν 1.000 ευρώ αν έχουν έως 5 εργαζόμενους, 2.000 ευρώ αν έχουν από 6 έως 20 εργαζόμενους και 4.000 ευρώ μέχρι 50 εργαζόμενους.

    Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

    Όπως επισημαίνουν οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, σε περίπτωση που ανοίξουν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, θα λάβουν τη μισή αποζημίωση. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές και οικογενειακές , δεν απασχολούν πάνω από 5 εργαζόμενους και αντί για 1.000 ευρώ θα λάβουν το ποσό των 500 ευρώ.

    Μάλιστα, σημειώνουν πως η απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη ανακοινώθηκε αφού είχαν αγοράσει εμπόρευμα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

    Οι ίδιοι υπενθυμίζουν πάντως, πως στην περίπτωση της Δυτικής Αττικής που παρέμεινε σε σκληρό «lockdown», το οικονομικό επιτελείο είχε χορηγήσει ένα εφάπαξ οριζόντιο οικονομικό βοήθημα της τάξεως των 3.000 ευρώ.

    Σημειώνεται πως οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000, εκ των οποίων οι 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

    Με ανοιχτά μαγαζιά χωρίς να επιτρέπουν την είσοδο πελατών και χωρίς να κάνουν πωλήσεις, οι έμποροι των τριών περιοχών της χώρας που δεν άνοιξαν σήμερα, αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Έκτακτο εφάπαξ επίδομα έως €4.000 σε επιχειρήσεις

    Το απόλυτο χάος στο λιανεμπόριο: Κλειστά τα attica, πρόστιμα στα Notos, ανοιχτά Hondos, Galerie, Sephora και καταστήματα μεγαθήρια

    «Πόλεμος» στο λιανεμπόριο με πρόστιμα στην Notos – Τι δηλώνει η εταιρεία στο mononews



    ΣΧΟΛΙΑ