• ΥΓΕΙΑ

    Όλα τα νέα μέτρα: Από αύριο μάσκα παντού – Απαγορεύονται δημόσιες εκδηλώσεις (upd)

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης φορά μάσκα κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

    Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας


    Τα μέτρα που θα ισχύσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά και τις χθεσινές συστάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Όπως είπε, θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση ανακοινώσεων, έπειτα από νέα συνεδρίαση της επιτροπής στις 27 Δεκεμβρίου.

    Τα μέτρα που ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί έως το πρωί της 3ης Ιανουαρίου είναι τα εξής:

    1. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό αφορά και το σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με τη διασκέδαση ή τα γυμναστήρια. Στην εστίαση ακόμα και για να εισέλθεις στον χώρο, να πας στο τραπέζι σου και γενικότερα στο βαθμό που δεν πιέζεσαι, υπάρχει ισχυρή σύσταση να χρησιμοποιείται η μάσκα. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των Μέσων Μαζικής Mεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95.
    2. Απαγόρευση όλων των ανοιχτών εορταστικών εκδηλώσεων (ψυχαγωγικές εκδηλώσεις πχ από δήμους, όχι τα θεματικά πάρκα).
    3. Για τους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα από την είσοδό τους στη χώρα.
    4. Ισχυρή σύσταση για test πριν από κάθε γιορτινή έξοδο και συγχρωτισμό, ιδιαίτερα στους νέους.
    5. Σύσταση για να μην υπάρχει συνωστισμός σε χώρους διασκέδασης κατά τις ημέρες των εορτών.

    Μέτρα β’ φάσης

    Όσον αφορά στα μέτρα που θα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά, θα υπάρχει νέα συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών στις 27 Δεκεμβρίου. Εκεί θα υπάρξουν οριστικές εισηγήσεις για μέτρα που θα αφορούν τις αρχές του 2022.

    Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, από 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα θα αφορούν το ωράριο των καταστημάτων διασκέδασης, αθλητικές εκδηλώσεις και τηλεργασία.

    Ξεκινώντας την ανακοίνωση των μέτρων ο κ. Πλεύρης είπε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και γίνεται προσπάθεια αποκωδικοποίησης.

    Αναφορικά με την Όμικρον είπε ότι η μεταδοτικότητα είναι πολύ υψηλή, ενώ για τη νοσηρότητα είπε ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, σε 10-15 μέρες θα έχουμε πιο σαφή εικόνα, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα.

    Ανοιχτά τα σχολεία

    Ερωτηθείς για τα σχολεία ο κ. Πλεύρης είπε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να μείνουν ανοιχτά. Πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί θα γίνει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου. Όλα τα μηνύματα λένε ότι τα σχολεία δεν συμβάλλουν στην διασπορά του ιού, είπε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε ότι θα περιμένουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής.

    Ερωτηθείς αν η μάσκα είναι υποχρεωτική στις εκκλησίες, ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι η μάσκα παραμένει και είναι υποχρεωτική και στην εκκλησία, όπως και στα θέατρα και τα σινεμά, διαβεβαιώνοντας ότι γίνονται έλεγχοι και θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

    Αν τώρα φανεί ότι τα Χριστούγεννα δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων, προφανώς αυτό –εκτίμησε– θα έχει επίδραση στις εισηγήσεις που θα γίνουν από τους ειδικούς.

    Όσον αφορά τέλος την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, ο υπουργός Υγείας δήλωσε δικαιωμένος καθώς ήδη 140.000 από τους περίπου 500 χιλιάδες ανεμβολίαστους 60+ έχουν ανταποκριθεί και έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

    Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί βέβαια, είναι πόσοι από τους 360.000 θα κάνουν το ίδιο στις τρεις εναπομείνασες εβδομάδες – μέχρι την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας στις 15 Ιανουαρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα – Η κορυφή του παγόβουνου τα κρούσματα της Όμικρον, ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική

    Νέα μέτρα: Χρήση μάσκας παντού και αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων εισηγούνται οι ειδικοί



    ΣΧΟΛΙΑ