• Οικονομία

    Χτίζεται διπλό πακέτο μέτρων – Στο 1 δισ. ευρώ το αποθεματικό για το επικείμενο κύμα της Όμικρον

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πτωχευτικός: Παράταση στην παράταση για το Φορέα Ακινήτων – Η άτυπη συμφωνία των τραπεζών και η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από πλειστηριασμούς

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπ. Οικονομικών


    Έτοιμη να ανακοινώσει το πρώτο πακέτο μέτρων σήμερα εμφανίζεται η κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο πλέγμα περιοριστικών μέτρων ακριβώς μετά την αλλαγή του χρόνου.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τον αριθμό των κρουσμάτων και κυρίως των διασωληνωμένων, καθώς εδώ και εβδομάδες πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας, λόγω των εισαγωγών στις ΜΕΘ.

    Ωστόσο, στο επίκεντρο βρίσκεται το πλέγμα των μέτρων, δηλαδή ποια μέτρα απαιτούνται με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών και ποια έχουν δημοσιονομικό κόστος. Για παράδειγμα, η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, σε αντίθεση πχ με τη μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Στην τελευταία περίπτωση θα απαιτούνταν ενδεχομένως η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας ή και άλλων παρεμβάσεων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

    Το αποθεματικό COVID του 1 δισ.

    Το οικονομικό επιτελείο πάντως έχει υπολογίσει τον προϋπολογισμό το 2022 ένα σημαντικό κονδύλι για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρόκειται για το αποθεματικό COVID, το οποίος είναι «κρυμμένο» μέσα στις εκατοντάδες σελίδες του προϋπολογισμού και ανέρχεται στο 1 δις ευρώ. Τα οποία μέτρα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες, τα οποία θα έχουν δημοσιονομικό κόστος, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το αποθεματικό του προϋπολογισμού.

    Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το κονδύλι δεν θα μπορεί να εξαντληθεί τους πρώτους μήνες του 2022, καθώς θα πρέπει να υπάρχει ένα σημαντικό αδιάθετο ποσό και για το φθινόπωρο του ερχόμενου έτους, σε περίπτωση που επανέλθει κάποιο νέο κύμα της πανδημίας.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα κομμάτι του αποθεματικού του 1 δισ., έχει ήδη κατανεμηθεί πχ για δαπάνες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες αφορούν την ενίσχυση της συστήματος για την αντιμετώπιση του COVID-19.

    Με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και να εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, τύπου Ολλανδίας, η Αθήνα φαίνεται πως προετοιμάζεται για κάθε εξέλιξη, αφού το οικονομικό επιτελείο κοστολογεί κάθε «ακραίο» σενάριο.

    Επισήμως, στελέχη της κυβέρνησης «ξορκίζουν» το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown και αρνούνται κατηγορηματικά ότι υπάρχουν στο τραπέζι τέτοια σενάρια. Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι το κόστος ενός γενικού  lockdown ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα, το οποίο σημαίνει ότι σε ένα τέτοιο δυσμενές σενάριο, οι αντοχές θα αρκούν για σχεδόν 10 μέρες.

    Ωστόσο, φαίνεται πως μέρος του αποθεματικού θα μπορούσε να διατεθεί στην αντιμετώπιση έκτακτων περιοριστικών μέτρων για τη διανομή μέτρων στήριξης όπως αναστολές εργασίας, μειωμένα ενοίκια ή “πάγωμα” στην καταβολή φορολογικών ή ασφαλιστικών  υποχρεώσεων.

    Τα παραπάνω θα εξαρτηθούν, φυσικά, από το μείγμα των μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση προσεχώς…

    Διαβάστε επίσης

    Στον «πρωϊνό καφέ» του Μαξίμου οι προτάσεις των Ειδικών – Ερωτηματικό ποια μέτρα θα ανακοινωθούν

    Νέα μέτρα: Χρήση μάσκας παντού και αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων εισηγούνται οι ειδικοί

    Μεγάλο μπέρδεμα με τη διαχείριση της πανδημίας – Διαρροές, πολυγλωσσία και ο φόβος του πολιτικού κόστους έφεραν αλαλούμ



    ΣΧΟΛΙΑ