• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Σαρωτικοί έλεγχοι μετά το ρεκόρ συμμετοχής στην Επιστρεπτέα 5

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    Μικρότερος ΕΝΦΙΑ, κατά 2,5% - 3% το 2022 – Πρώτη δόση τον Μάρτιο

    Χρήστος Σταϊκούρας. Yπουργός Οικονομικών


    Κάθε ρεκόρ σπάει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την ένταξή τους στην Επιστρεπτέα

    Προκαταβολή 5. Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν υποβληθεί 653.534 αιτήσεις, σχεδόν 200.000 περισσότερες από τον προηγούμενο κύκλο. Σημειώνεται πως η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων εκπνέει αύριο, Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

    Παράλληλα, σε περίπτωση λαθών, δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα myBusinessSupport για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, έως αύριο το βράδυ.

    Από «κόσκινο» οι αιτήσεις

    Το μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τη λήψη της κρατικής ενίσχυσης θα οδηγήσει την εφορία σε σαρωτικούς ελέγχους, μέσα στους επόμενους μήνες. Στόχος του ελεγκτικού μηχανισμού θα είναι ο εντοπισμός των… πονηρών, που προσπάθησαν να εξαπατήσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα και να λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν σαρωτικοί έλεγχοι σε όσους έλαβαν την κρατική ενίσχυση. Επισημαίνουν, μάλιστα, πως θα δώσουν έμφαση σε περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν ισχυρές υποψίες πως οι επιχειρήσεις δήλωσαν εικονικούς τζίρους, αλλά και «φούσκωσαν» τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν.

    Στόχος των… πονηρών, ήταν να φανεί ότι το 2019 είχαν υψηλότερους τζίρους, με αποτέλεσμα ο φετινός κύκλος εργασιών να υπολείπεται κατά πολύ του περσινού. Με αυτό τον τρόπο, διεκδικούσαν μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ελεγχθούν αν τα πραγματικά τους οικονομικά στοιχεία, εξαιρούσαν τις εν λόγω επιχειρήσεις από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

    Τι προβλέπει η ενίσχυση

    Το 50% της ενίσχυσης θα θεωρηθεί ως «μη επιστρεπτέο», ενώ το ελάχιστο όριο χρηματοδότησης είναι 1.000 ευρώ. Σημειώνεται πως το ποσό αυτό δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

    Ωστόσο, οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

    Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν έχουν δικαίωμα διόρθωσης μόλις υποβάλουν την αίτηση, ενώ δεσμεύονται ότι θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων έως το τέλος Ιουνίου.

    Η πληρωμή

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση των κονδυλίων προς τους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο5 αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η «ώρα της αλήθειας» για το λιανεμπόριο – Αγωνία και προσδοκίες για την «πρεμιέρα»

    Ενοίκια: Πληρώνονται σήμερα οι αποζημιώσεις Νοεμβρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων

    Πώς λειτουργεί η αγορά από σήμερα – Τα μέτρα, οι εκπτώσεις και το χρονικό περιθώριο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ