• Οικονομία

    Ενοίκια: Πληρώνονται σήμερα οι αποζημιώσεις Νοεμβρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων

    • του Βασίλη Τσεκούρα
    επίδομα


    Στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα αρχίσουν να βλέπουν από σήμερα, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων τις αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν τον περασμένο Νοέμβριο.

    Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα πιστώσει το 50% του ενοικίου που δεν καταβλήθηκε από τους ενοικιαστές. Το ποσό θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Όσες αιτήσεις εστάλησαν προς διόρθωση, οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν από την 1η Φεβρουαρίου, καθώς οι ιδιόκτητες θα έχουν δικαίωμα να μπουν ξανά στο σύστημα, έως τις 29 Ιανουαρίου.

    Τα συνηθέστερα λάθη

    Οι περισσότερες δηλώσεις COVID που απορρίπτονται είναι για τους εξής λόγους :

    ● Ο μισθωτής δεν είναι πληττόμενος και δεν δικαιούται μείωση ενοικίου

    ● Το ύψος του μηνιαίου μισθώματος στη δήλωση COVID δεν είναι το ίδιο με αυτό που έχει υποβληθεί στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης

    ● Το ακίνητο δεν έχει περιληφθεί στο Ε9

    ● υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων,

    ● δεν έχει συμπληρωθεί στη δήλωση Covid το είδος της μίσθωσης(π.χ. Επαγγελματική).

    Τα ενοίκια Φεβρουαρίου

    Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου θα έχουν έως και το Φεβρουάριο οι ιδιοκτήτες των κλειστών επιχειρήσεων, που παρέμειναν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή έως και τις 15 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες. Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

    Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

    Οι δικαιούχοι

    Το μέτρο αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

    Πιο συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

    Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

    Διαβάστε επίσης

    Άδωνις Γεωργιάδης: Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν τη Δευτέρα παραμένουν «πληττόμενες»

    Mειωμένα ενοίκια: Άνοιξε η πλατφόρμα – Αναλυτικά η διαδικασία

    Σταϊκούρας: Μειωμένο ενοίκιο και σε καταστήματα click away- παράδοσης κατ΄οίκον



    ΣΧΟΛΙΑ