• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Εστίαση – Λιανεμπόριο: Υπέρ του ανοίγματος την 1η Δεκεμβρίου, αλλά με αυστηρή τήρηση μέτρων – Ολέθριο το τρίτο lockdown

    Ανέκαμψε ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης - καταλυμάτων στο α' τρίμηνο, μετά το περσινό lockdown


    Υπέρ της επαναλειτουργίας των καταστημάτων την 1η Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοσθούν αυστηρά μέτρα προστασίας ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο lockdown τάσσονται οι λιανέμποροι και οι επιχειρηματίες της εστίασης.

    Παράγοντες της αγοράς θεωρούν θετική εξέλιξη την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων στις αρχές Δεκεμβρίου, τονίζοντας πως πολλές επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει υπέρογκες υποχρεώσεις και βρίσκονται κοντά στην πλήρη κατάρρευση.

    Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις, όπως λένε, παρότι αυξήθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες δεν αρκούν για να καλύψουν τις απώλειες από το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων.

    «Θα πρέπει να επανέλθουμε με σωστά σχεδιασμένο τρόπο, ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε σε τρίτο lockdown που θα είναι και οριστικό…», σχολιάζει σκωπτικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

    Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει πολύ προσεκτικά την επαναφορά των καταστημάτων καθώς βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο ενώ θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει απόλυτη συμμόρφωση των πολιτών στην τήρηση των μέτρων, όταν ανοίξει και πάλι η οικονομία.

    Ο γενικός διευθυντής της ΕΠΟΕΣ (Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης), Γιάννης Λιάρος εύχεται τα επιδημιολογικά στοιχεία να επιτρέψουν την επαναλειτουργία των εστιατορίων στις αρχές Δεκεμβρίου, ακόμη και αν προβλέπονται πολύ αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων, επισημαίνει ο κ. Λιάρος, θα δώσει μια «ανάσα» στις επιχειρήσεις του κλάδου που σήμερα ασφυκτιούν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ χαρακτηρίζει καταστροφικό το ενδεχόμενο να παραμείνει κλειστεί η εστίαση μέχρι και το τέλος του έτους.

    «Δεν ξέρω πόσες επιχειρήσεις θα αντέξουν, εάν πάμε με μηδενικό τζίρο μέχρι τέλος της χρονιάς», σημειώνει χαρακτηριστικά, λέγοντας πως έχουν συσσωρευθεί πολλές ζημιές από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Το delivery όπως λέει, βοηθά να κρατηθεί ένα μέρος του τζίρου, ωστόσο δεν είναι αρκετό «για να σωθεί η παρτίδα», σημειώνοντας πως εάν είναι εφικτό πρέπει να ανοίξουν τα φυσικά καταστήματα, ώστε στο κλείσιμο της χρονιάς να «σωθεί ότι σώζεται».

    Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων έως και τις 15 Ιανουαρίου επισημαίνει το στέλεχος της ΕΠΟΕΣ είναι πολύ σημαντική για τον κλάδο της εστίασης, όπως και για αρκετούς κλάδους και θα ήταν ολέθριο να χαθεί. Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Λιάρο, η επαναλειτουργία θα πρέπει να συνοδευθεί και με ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων στήριξης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, το οποίο θα απαντά πειστικά στα προβλήματα και βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία.

    Ανάμεσα στα μέτρα που έχει προτείνει η ΕΠΟΕΣ, η οποία εκπροσωπεί μεγάλες αλυσίδες όπως τα Goody’s, τα Everest, τον «Γρηγόρη» και τα Friday’s είναι η επέκταση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τουλάχιστον έξι μήνες, με ταυτόχρονο «πάγωμα» των εξώσεων και των διαταγών πληρωμής αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Κατ’ εξαίρεση στα σουπερμάρκετ είδη για το κρύο

    Ρευστότητα 3,5 δις ευρώ από τράπεζες μέσω Εγγυοδοτικού Ταμείου και ΤΕΠΙΧ ΙΙ

    Πολεμικός ο προϋπολογισμός του 2021 μέχρι και τον Απρίλιο – Ποιος υπουργός λέει «πιστέψτε με δεν θα θέλατε να είστε στη θέση μου»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ