• Οικονομία

    Πολεμικός ο προϋπολογισμός του 2021 μέχρι και τον Απρίλιο – Ποιος υπουργός λέει «πιστέψτε με δεν θα θέλατε να είστε στη θέση μου»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    «Πιστέψτε με, δεν θα θέλατε να βρίσκεστε σ’ αυτή τη θέση», είπε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στο πλαίσιο της σύνταξης του προϋπολογισμού του 2021, αλλά και με αφορμή τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης να ανοίξει η κυβέρνηση το πουγκί για μέτρα – παροχές μέσα στην πανδημία, όπως η πληρωμή ολόκληρου του μισθού στον ιδιωτικό τομέα ή ολόκληρου του ποσού που αντιστοιχεί στο δώρο των Χριστουγέννων.

    «Υπάρχει ένα σημείο στις αγορές, αυτό που λέγεται tipping point, που αν το παραβείς τα δεδομένα αλλάζουν άρδην. Και αυτό το σημείο δεν πρέπει ούτε καν να το δούμε στο βάθος του ορίζοντα».

    Την Παρασκευή κατατίθεται ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς. Ήδη το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή και τους θεσμούς στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου έχει ακυρωθεί στην πράξη, αλλά και στις προβλέψεις του από  τη δεύτερη φάση της πανδημίας και lockdown που βιώνουμε σήμερα. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δις. ευρώ και ίσως το ποσό αυτό να ξεπεραστεί αν το  lockdown διατηρηθεί και το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου. Ήδη με τα στοιχεία του Οκτωβρίου το πρωτογενές έλλειμμα ξεπερνάει τα 9 δις. ευρώ.

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι παραδοχές του προϋπολογισμού που αφορούν στον τελευταίο μήνα της χρονιάς, τον Δεκέμβριο, ενδέχεται να πάνε μερικές μέρες πιο πίσω, αν συνεχιστεί το  lockdown και οι περιορισμοί στην οικονομία για άλλες δέκα μέρες. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προετοιμάζει την οικονομία και τον προϋπολογισμό με νέες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι και τον ερχόμενο Απρίλιο, δηλαδή και τον πρώτο μήνα του δευτέρου τριμήνου του 2021! Μέχρι τότε λοιπόν, η κυβέρνηση θα είναι σε ετοιμότητα για νέες παρεμβάσεις, νέες επιστρεπτέες προκαταβολές, νέες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, χρηματοδότηση ασφαλιστικών εισφορών, νέα αναβολή χρεών προς το Δημόσιο, νέα μείωση ενοικίων για τους ιδιοκτήτες, αλλά και τους επιχειρηματίες.

    «Για τους επόμενους 5 με 6 μήνες θα πρέπει να είμαστε συνετοί», ανέφερε η ίδια πηγή. Ο προϋπολογισμός που συντάσσεται είναι συντηρητικός, αλλά «πιστεύω», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα βγει το καλό σενάριο».

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα προβλέπει για φέτος ύφεση περισσότερο από 10%. Για την επόμενη χρονιά, στο κείμενο του προϋπολογισμού, θα προβλέπεται ανάπτυξη μεταξύ 4,5%-5% και πρωτογενές έλλειμμα περίπου 3%.  Το «καλό σενάριο», τουλάχιστον αυτό που αναφερόταν στο προσχέδιο, έκανε λόγο για ανάπτυξη το 2021 7,5% και πρωτογενές έλλειμμα 1%. Αν συνεχιστεί η πανδημία με την ίδια ένταση και του χρόνου μέχρι και τον Απρίλιο, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα μπορούσε να φτάσει στο 3% του ΑΕΠ, πάνω από 5 δισ. ευρώ. Με την ύπαρξη των εμβολίων όμως, η εικόνα αυτή αλλάζει.

    Επιπλέον, η ίδια πηγή θεωρεί ότι το 2022 μπορεί να μην τεθεί από την Κομισιόν η επαναφορά δημοσιονομικών στόχων. Σίγουρα όμως αυτό θα συμβεί από το 2023.

    Διαβάστε ακόμη:

    Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Με την αίτηση, βγαίνουν και τα λεφτά στους δικαιούχους



    ΣΧΟΛΙΑ