• First Top Stories

    The Wise Man: Οι αποφάσεις της Alpha Bank για Καλογήρου και ο επίτροπος στα Μάρμαρα Λαζαρίδης

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Η Alpha Bank και οι αποφάσεις της διοίκησης: Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τέθηκε η μαρμαροβιομηχανία Λαζαρίδης, σύμφωνα με την απόφαση (53/28.02.2017) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Δράμας. Σχετική αίτηση είχαν καταθέσει η Πειραιώς και η Alpha για ένταξη της βιομηχανίας μαρμάρου, με έδρα τη Δράμα, στην έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης. Η Λαζαρίδης χρωστά συνολικά (βάσει στοιχείων 31.12.2015) 39,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 13 εκατ. ευρώ οφείλονται στην Τράπεζα Πειραιώς και 14,2 εκατ. ευρώ στην Alpha bank, με τις δύο τράπεζες να εκπροσωπούν το 69,55% του συνόλου των οφειλών της Λαζαρίδης.

    Στην εταιρία διορίστηκε ως ειδικός διαχειριστής η ελεγκτική εταιρεία Ernst&Young, η οποία θα προχωρήσει στη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού με στόχο την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης ή επιμέρους λειτουργικών κλάδων.  Πάντως στην  Alpha Βank οι αποφάσεις λαμβάνονται σε πολύ γρήγορους χρόνους (Καλογήρου κλπ)

    Τι θα γινει με τον Καλογήρου

    Γιώργος Αρώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
    Γιώργος Αρώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank

    Τώρα στον Καλογήρου η Alpha Bank αναζητεί λύσεις.  Αttica Stores , Folli Follie (Τζ Κουτζολιουτσος) , Σάμι Φάις, Νοτος και Pillarstone ήταν μεταξύ αυτών που είδαν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι ζητούν μεγάλο κούρεμα των δανείων και μάλιστα συζητούν για λύσεις τύπου Μαρινόπουλου.

    Έχουν ξεχάσει να ιδρύσουν την εταιρεία που θα μεταφερθούν οι ΔΕΚΟ 

    Όσο για τη διαπραγμάτευση, δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Όλη αυτή η ιστορία με τη δήθεν ανένδοτη στάση του ΔΝΤ για τα εργασιακά, κρύβει ολόκληρο βουνό εκκρεμοτήτων που ξεκινούν από τις ιδιωτικοποιήσεις και φτάνουν στα ενεργειακά. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι η ψήφισή τους, είναι η εφαρμογή τους, και το γνωρίζουν στο Μαξίμου. Έτσι, συνεχίζουν να παίζουν το γνωστό κρυφτούλι: Εντός των ημερών θα αποφασίσουν τη μεταφορά ενός νέου κύματος ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, αλλά έχουν “ξεχάσει” να ιδρύσουν την εταιρεία στην οποία θα μεταφερθούν! Έτσι, αυτοί νομίζουν ότι κάνουν πολιτική.

    Προσφορές στο παρά …ένα

    Λίγο πάνω από τα 200 εκατομμύρια ευρώ αποτιμάται ο ΟΛΘ με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής με τα στελέχη της ναυτιλιακής αγοράς να περιμένουν προσφορά γύρω στα 150 εκατ. για την αγορά του 67% των μετοχών, που πουλάει το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Την Παρασκευή, πάντως, υπήρξε ολονυχτία στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να προλάβουν δύο εκ των τριών υποψηφίων.

    Αποφασισμένος και έτοιμος μαθαίνουμε πως ήταν μόνο ένας: το σχήμα του Ιβάν Σαββίδη με τη γαλλική CMA CGM και το γερμανικό fund Deustche Invest. Οι άλλοι δύο που ανακοινώθηκαν το πρωί του Σαββάτου, η P&O που ανήκει στον όμιλο DP World και η ICTS από τις Φιλιππίνες, έπρεπε να τρέξουν λίγο…

    Στα ευτράπελα της ημέρας, η πρώτη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ χωρίς ονόματα, χωρίς αριθμό υποψηφίων (απλώς ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.), για να ακολουθήσει άλλη ανακοίνωση το Σάββατο με τα ονόματα όσων υπέβαλλαν δεσμευτική προσφορά.

    Άνεμος και Τέρνα Ατλαντικού… 

    Στους πρωταθλητές των αποδόσεων για το πρώτο τρίμηνο συγκαταλέγεται η μετοχή της ΕΛΤΕΧ Άνεμος εν μέσω της φημολογίας πως η διοικητική / μετοχική κρίση στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα οδηγήσει σε εξελίξεις προς όφελος των μικρομετόχων. Το σίγουρο είναι πως μέχρι τον Ιούνιο η υπόθεση με τις διαφωνίες στην κορυφή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα έχει τελειώσει με το καλό ή με το κακό.

    Να δούμε με ποια πλευρά θα πάει και ο Θ. Πανταλάκης της Attica Bank, ο οποίος παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΤΕΧ-Άνεμος.

    Πάντως, καλές ειδήσεις έρχονται, όμως, και από την ανταγωνίστρια ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Οι καλύτερες έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    Έναντι πινακίου φακής

    Με τη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ να έχει πλέον υποχωρήσει κοντά στα 615 εκατ. ευρώ είναι απορίας άξιο γιατί ορισμένοι επιμένουν να μιλούν για πώληση του 17% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Οι συνεχείς πιέσεις στη μετοχή, εν μέσω της αναταραχής με τα προβλήματα ρευστότητας (υπογράφεται η συμφωνία με τις τράπεζες για τα 200 εκατ.) και τα παζάρια με τους δανειστές, δικαιώνουν όσους προτείνουν το αντίθετο. Να μεταφερθεί, δηλαδή, το 17% του ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο μαζί με το 34% που κατέχει άμεσα το δημόσιο. Έτσι θα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας υπό καλύτερες προϋποθέσεις και σε καλύτερες αποτιμήσεις.

    Καμία σχέση αλλά για λόγους σύγκρισης, η χρηματιστηριακή αξία της Grivalia που ασχολείται με τα ακίνητα ΑΕΕΑΠ ξεπερνά τα 810 εκατ. ευρώ.

    Μπελάδες με εμίρηδες και στο βάθος Atlas (Θωμόπουλος- Σακελλαρίου)

    Μια ολόκληρη σελίδα αφιέρωσαν την Παρασκευή οι Financial Times στην παλαιά υπόθεση με τις αυξήσεις κεφαλαίου για τη διάσωση της βρετανικής τράπεζας Barclays, το 2007 και το 2008. Γιατί; Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται το πόρισμα του Serious Fraud Office για τις αυξήσεις κεφαλαίου τις οποίες κάλυψε το Κατάρ και άλλοι Άραβες επενδυτές και μέσω των οποίων η Barclays γλίτωσε την κρατικοποίηση. Μεταξύ των εμπλεκόμενων είναι και ο γνωστός μας, πρώην επικεφαλής της Barclays, Bob Diamond.

    Ο Diamond, μέσω του επενδυτικού οχήματος Atlas Merchant Capital, ελέγχει την Atlas Bank στην Ελλάδα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ανθιμος Θωμόπουλος. Η τελευταία εξαγόρασε από την Credit Agricole την άδεια της Credicom Consumer Finance και έχει φιλόδοξα σχέδια για την ελληνική τραπεζική αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ