• Architecture & Design

    Τα Michelin κρύβονται σε θερμοκήπιο


    Η επαναστέγαση του βραβευμένου με αστέρι Michelin Σουηδικού εστιατορίου Äng σε ένα έντονα μινιμαλιστικό θερμοκήπιο είναι η τελευταία εξέλιξη στην περίπτωση του οινοποιείου Ästad Vingård.

    Σε μια εποχή όπου όλοι μιλούν για το περίφημο ΝΟΜΑ στην Κοπεγχάγη – και την απόφαση του René Redzepi να κλείσει μέσα στο 2024 για πάντα τις πόρτες του – εμείς επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στο επίσης βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Äng του οινοποιείου Ästad Vingård. Κυρίως, επειδή στεγάζεται μέσα σε ένα έντονα μινιμαλιστικό θερμοκήπιο.

    Οι ιδιοκτήτες, τα αδέρφια Carlsson, συνεχίζουν να δημιουργούν τάσεις, αντί να ακολουθούν απλώς, σε ό,τι αφορά το οινοποιείο τους στη νοτιοδυτική Σουηδία.

    Ναι, πρόκειται για ένα οινοποιείο στη Σουηδία. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περισσότερα από 40 οινοποιεία στη Σκανδιναβική χώρα και σε πέντε εκτάρια (περίπου 12,5 στρέμματα), το Ästad είναι ένα από τα μεγαλύτερα.

    Ο Daniel Carlsson και τα αδέρφια του, Linda Persson και Mattias Glamheden, είναι η τρίτη γενιά Carlssons στο αγρόκτημα. Ξεκίνησε ως μια καθαρά παραδοσιακή φάρμα, αργότερα μετουσιώθηκε σε βιολογική φάρμα γαλακτοπαραγωγής (από τους γονείς τους, Rolf και Ann-Catrine Carlsson), και από το 2009, μέρος του κτήματος έχει εξελιχθεί σε βιολογικό οινοποιείο, σπα και εστιατόριο.

    Έτσι, βρισκόμαστε πια στη δεύτερη γενιά βιολογικής γεωργίας, με το οινοποιείο ως προορισμό ευεξίας που συνδέεται με ένα σπα και συνεδριακές εγκαταστάσεις, που προσελκύουν τη σύγχρονη “want it all” πελατεία.

    Μέχρι το 2021 το Äng (στα Σουηδικά σημαίνει “λιβάδι”) είχε κερδίσει το πρώτο του αστέρι Michelin και είχε αρχίσει να τραβάει την προσοχή. Έτσι, ως μια φυσική εξέλιξη της συνεχιζόμενης ανάπτυξης, ο Daniel Carlsson ένιωσε ότι ήταν καιρός να δώσει στο εστιατόριο τη μορφή που του αρμόζει ιδανικά.

    Το όραμα και ο σχεδιασμός του Daniel για το νέο χώρο του Äng επικεντρώνεται τελικά σε ένα θερμοκήπιο πολλαπλών επιπέδων – μια προφανής λύση, αν και ασυνήθιστη. Το ισόγειο του ανεπιτήδευτου θερμοκηπίου περιλαμβάνει ένα μπαρ, ένα σαλόνι και μια μικρή κουζίνα.

    Το υπόγειο επίπεδο περιλαμβάνει την κάβα, χωρίς παράθυρα, ένα ακόμη σαλόνι και μια μεγάλη, γεμάτη φυσικό φως τραπεζαρία. Το χαμηλότερο επίπεδο είναι χτισμένο στον λόφο και ανοίγει στην απέραντη θέα στη λίμνη και τα δάση οξιάς του φυσικού καταφυγίου Åkulla στο Halland.

    Να σημειωθεί πως το εστιατόριο προσφέρει ένα μενού γευσιγνωσίας 17 πιάτων που ποικίλλει ανάλογα με το τι είναι τοπικά διαθέσιμο ανά εποχή. Και όλα, φυσικά, συνδυάζονται με τα κρασιά του κτήματος, επί του παρόντος κυρίως αφρώδη και λευκά κρασιά από την ποικιλία Solaris.

    Λατρέψαμε τα έπιπλα που επέλεξε ο Daniel για το έργο. Αρχικά τον τράβηξε ο μινιμαλισμός της καρέκλας τραπεζαρίας N-DCo1 του Ιάπωνα κατασκευαστή ξύλινων επίπλων Karimoku που αποτελεί μέρος της σειράς Case Studies της εταιρείας και σχεδιάστηκε από την Norm Architects (με έδρα την Κοπεγχάγη) μαζί με το Studio Keiji (με έδρα το Τόκιο).

    Αυτή η αρχική επαφή οδήγησε όλους στο να δημιουργήσουν νέα κομμάτια για τη συλλογή Case Study. Στο τέλος, ο Norm κατέληξε να χειρίζεται ολόκληρη την εσωτερική διαρρύθμιση του έργου με τον Daniel Carlsson. Προσάρμοσαν την παλέτα υλικών, τις αναλογίες και τους τόνους αρκετών υπαρχόντων κομματιών Case Study.

    Αυτά περιλαμβάνουν την καρέκλα κλαμπ N-CCo1 του Norm που μετατράπηκε σε ένα love seat για το κελάρι, ενώ ο διθέσιος καναπές A-So1 έχει μειωθεί σε όγκο και το τραπέζι N-STo2 έχει αυξηθεί σε μέγεθος για να γίνει τραπέζι φαγητού.

    Το καλύτερο για τα Ästad Vingård και Äng είναι, εντούτοις, το ασυμβίβαστο πάθος με το οποίο οι ιδιοκτήτες έριξαν την ενέργεια τους σε αυτήν την απίθανη αυλή κρασιού. Και το μέλλον φαίνεται ήδη λαμπρό, καθώς η τέταρτη γενιά Carlsson έχει ήδη εμπλακεί στην επιχείρηση.

    //

    Photography: Jonas Bjerre-Poulsen

    https://astadvingard.se

    Διαβάστε επίσης:

    Ένα καταφύγιο στη Σέριφο

    Η ενηλικίωση της τσουλήθρας



    ΣΧΟΛΙΑ