• Architecture & Design

    Η ενηλικίωση της τσουλήθρας


    Οι νεροτσουλήθρες επιτέλους ενηλικιώθηκαν! Η Splinterworks, με έδρα το Bath του Ηνωμένου Βασιλείου, δημιουργεί εκπληκτικές νεροτσουλήθρες, οι οποίες όμως μοιάζουν περισσότερο με γλυπτά σε εξωτερικούς χώρους, παρά με παιχνίδι.

    Φέρνοντας στο νου το εμβληματικό Balloon Dog από ανοξείδωτο χάλυβα του Jeff Koons ή το επικό Cloud Gate του Anish Kapoor στο Σικάγο, η δουλειά της Splinterworks προσομοιάζει υπέροχα έργα τέχνης.

    Τη σημερινή εποχή που τόσο τα κρουαζιερόπλοια όσο και τα απανταχού υδάτινα πάρκα ανταγωνίζονται για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη, πιο καταιγιστική, πιο τρομακτική, πιο διασκεδαστική τσουλήθρα, οι luxury πελάτες της Splinterworks αναζητούν ένα διαφορετικό είδος. Θέλουν οι νεροτσουλήθρες τους να φέρνουν χαρά, χωρίς να φορούν τα ζαχαρένια παιδικά χρώματα ή την πλαστική (ακόμη και inflatable) εμφάνιση. Αντίθετα, αναζητούν κομψότητα με μινιμαλιστική ατμόσφαιρα και έντονο οπτικό αντίκτυπο. Γιατί όχι, αναζητούν ένα έργο τέχνης.

    Φυσικά, η προσαρμοσμένη τέχνη σε αυτήν την κλίμακα έχει και αντίστοιχη τιμή. Ανάλογα τις απαιτήσεις του έργου, κυμαίνονται μεταξύ 95.000 και 200.000 λίρες.

    Ο Matt Withington, συνιδρυτής της Splinterworks (μαζί με τον Miles Harwell), έχει αναφέρει σε αρκετές συνεντεύξεις ότι επειδή η εταιρεία δεν κατασκευάζει τα αντικείμενα, δεν δεσμεύονται από επενδύσεις σε εξοπλισμό παραγωγής, εγκαταστάσεις ή ομάδες. Έτσι, μπορούν να σχεδιάσουν ελεύθερα κάθε κομμάτι με ιδανικό τρόπο και μόνο μετά από αυτό το στάδιο αναζητούν τον εκάστοτε καταληλότερο κατασκευαστή.

    Ό,τι κάνει η Splinterworks βασίζεται επομένως ξεκάθαρα στον σχεδιασμό και επικεντρώνεται στην ποιότητα, την τεχνική ευρηματικότητα και ακεραιότητα.

    Για παράδειγμα, η βραβευμένη Vertex από μπρούτζο, πατιναρισμένο χαλκό και γυαλισμένο με καθρέφτη – ανοξείδωτο χάλυβα, η οποία δημιουργήθηκε για ιδιωτική κατοικία. Αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου έργου που συμπεριλαμβάνει τον αρχιτέκτονα, τον αρχιτέκτονα τοπίου και τον κατασκευαστή του κτιρίου.

    Ή την εξαιρετική Tryst από ανοξείδωτο χάλυβα πολλαπλών καμπυλών, η οποία παίζει ενάντια στις ευθείες γραμμές της κατοικίας και αντανακλά τον κήπο και τα άλλα χαρακτηριστικά του νερού.

    Να σημειωθεί, πως καθώς ο ανοξείδωτος χάλυβας αντανακλά το φως και τη θερμότητα, η Splinterworks δημιούργησε ένα ιδιόκτητο σύστημα ψύξης τριών κατευθύνσεων, όπου μικροπίδακες νερού ψεκάζουν ολόκληρη την επιφάνεια ολίσθησης, διασφαλίζοντας ότι θα παραμένει…ολισθηρή. Οι πίδακες ψεκάζουν επίσης τα σκαλοπάτια, διατηρώντας τα δροσερά κάτω από τα πόδια, ενώ η ισχυρή ταινία λαβής για τα πόδια διασφαλίζει ότι δεν γλιστρούν ποτέ. Οι χειρολισθήρες ψύχονται με την εσωτερική κυκλοφορία του νερού μέσω αυτών. Και όλο αυτό το νερό ανακυκλώνεται μέσω του συστήματος φίλτρων της πισίνας.

    Όταν ο Withington ερωτήθηκε από το Coolhunter για το πιο ενδιαφέρον μέρος της συνεργασίας με πελάτες σε αυτά τα έργα, απάντησε πως «Το πιο ενδιαφέρον μέρος είναι η εξισορρόπηση των δημιουργικών ιδεών τους με τις φυσικές απαιτήσεις της ασφάλειας, πάντα σε συνάρτηση με τους περιορισμούς της αρχιτεκτονικής. Είναι ένα τρισδιάστατο παζλ με αφηρημένο εγχειρίδιο οδηγιών”.

    Σαφέστατα, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι συνήθως η κρυφή μηχανική.«Υπάρχει πάντα μια … ευκολότερη επιλογή που όμως θα έθετε σε κίνδυνο τον σχεδιασμό, επομένως η πρόσθετη προσπάθεια για την ανάπτυξη μιας διακριτής μεθόδου είναι πάντα αναγκαία».

     

    Τα αποτελέσματα αυτής της σχολαστικής και επίμονης εστίασης στην ακεραιότητα του σχεδιασμού – και όχι στην πιο εύκολη και λιγότερο δαπανηρή διέξοδο – είναι πραγματικά εμφανή στην κομψή δουλειά της Splinterworks.

    Λοιπόν; Εσείς είστε έτοιμοι να παραμείνετε με κομψότητα για πάντα παιδιά;

    Photography: Splinterworks and Neil Landino

    Διαβάστε επίσης

    Πωλείται το Αόρατο Σπίτι στο Joshua Tree



    ΣΧΟΛΙΑ