• Architecture & Design

    Ένα καταφύγιο στη Σέριφο


    Το nCAVED είναι μια αναζωογονητικά ανεπιτήδευτη εξοχική κατοικία στον Άγιο Σώστη, μες στο βραχώδες τοπίο, με το οποίο γίνεται ένα.

    Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες MOLD (με έδρα την Αθήνα), το nCAVED βρίσκεται αυτή τη στιγμή ψηλά στη λίστα με τις αυθεντικές, αλλά αναζωογονητικά ανεπιτήδευτες εξοχικές κατοικίες. Το δράμα που προσδίδει το σκληρό βραχώδες τοπίο δείχνει να επαναλαμβάνεται με δεξιοτεχνία στη λαξευμένη αυστηρότητα του κτιρίου.

    Το πρώτο στοίχημα που κερδίζει είναι η αφοπλιστική αίσθηση πως αιωρείται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

    O χώρος των 340 τετραγωνικών μέτρων του nCAVED εξαφανίζεται στον βράχο στον προστατευμένο όρμο του Αγίου Σωστή στο νησί της Σερίφου. Από έξω, φέρνει στο νου την είσοδο μιας πυραμίδας ή αρχαίου τάφου. Ωστόσο, από το εσωτερικό, τα σαλόνια είναι γεμάτα με φυσικό φως και προσφέρουν εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι της θάλασσας στο συγκεκριμένο σημείο, άλλωστε, ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα στη διαδικασία σχεδιασμού που οδήγησε σε αυτή τη λύση, παρέχοντας ένα τόσο ακραίο καταφύγιο όσο και εκπληκτική θέα.

    Μία από τις πολλές πτυχές που μας τράβηξαν σε αυτό το έργο είναι πως συνδυάζοντας παθητικές και ενεργητικές τεχνικές, κατάφεραν να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος συντήρησης του σπιτιού. Αλλά και η όμορφη χρήση των σκαλοπατιών, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Πρόκειται για λειτουργικές σκάλες, οι οποίες ταυτόχρονα δρουν και ως υπέροχα γλυπτά στη μινιμαλιστική τους ακρίβεια.

    Μας αρέσει επίσης ο τρόπος με τον οποίο οι χρωματικές παλέτες και η αλληλεπίδραση μεταξύ οριζόντιων και κάθετων γραμμών αναδεικνύουν τη μεταβαλλόμενη επίδραση του φυσικού φωτός στα δωμάτια – το ανοιχτόχρωμο ξύλο μαλακώνει τη σκληρότητα του σκυροδέματος, του βράχου, του σιδήρου και του γυαλιού. Το αποτέλεσμα είναι το σπίτι να φαντάζει τόσο καλά «αναμειγμένο» με το περιβάλλον του, λες και υπήρχε από πάντα εκεί.

    Η χρήση της πέτρας, του εμφανούς σκυροδέματος, του ξύλου και του χάλυβα εντείνει την αίσθηση της ζωής μέσα σε μια φυσική κοιλότητα. Η τραχύτητα των υλικών συνδυάζεται με την κομψότητα στον χειρισμό των λεπτομερειών, δημιουργώντας ένα απλό, αλλά ζεστό περιβάλλον, απόλυτα συνδεδεμένο με τη φύση.

    Η κατοικία χωρίζεται σε τρία επίπεδα: υπνοδωμάτια που συνδέονται με τα σαλόνια και ανεξάρτητους ξενώνες, ενώ μια εξωτερική σκάλα συνδέει τα τρία επίπεδα στην κύρια είσοδο.

    Η Ηλιάνα Κερεστετζή, ιδρύτρια του MOLD είναι η κύρια αρχιτέκτονας του έργου με τον Μάνο Κερεστετζή να ενεργεί ως σύμβουλος. Στη σχεδιαστική ομάδα συμμετείχαν επίσης οι Κωνσταντίνος Βλαχούλης και Μιχάλης Ξηροκώστας.

    Photography: Yiorgis Yerolymbos, Panagiotis Voumvakias

    Διαβάστε επίσης:

    Η ενηλικίωση της τσουλήθρας



    ΣΧΟΛΙΑ