• Architecture & Design

    Floating House: Μια βραβευμένη παραθεριστική κατοικία στην Πύλο

    Floating House

    Floating House


    Με συμμετοχές από περισσότερες από 90 χώρες, η διάκριση Special Mention απονέμεται σε επιλεγμένα έργα που παρουσιάζουν πρωτότυπη αρχιτεκτονική ιδέα και ιδιαίτερο σχεδιασμό.

    Το Architizer A+ Awards Special Mention, που έλαβε το Floating House, αναγνωρίζει σε διεθνές επίπεδο όχι μόνο την πρωτοτυπία της σύλληψης της ιδέας του και την ιδιαίτερη σχεδιαστική της επεξεργασία, αλλά και τον θετικό της αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή.

    Εννοιολογικά η «ηθική» του σχεδιασμού του Floating House προκύπτει από το «habitus», δηλαδή τις «συνήθειες», σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, με την ατμόσφαιρα της διαβίωσης, δεν απευθύνεται άμεσα στο κτίριο/κατασκευή, αλλά κυρίως στο βίωμα που αυτό προκαλεί.

    Floating House

    Floating House

    Η αφήγηση που επινοήθηκε δεν είναι μια «ειδυλλιακή», εικονογραφική μεταφορά, αλλά μια διαρκής διάδραση που προτρέπει τον χρήστη να αφουγκραστεί  την συνομιλία του Τόπου –την απανταχού παρούσα θάλασσα της Μεσσηνίας– με τον σύγχρονο τρόπο κατοίκησης. Ο διάλογος αυτός, όπως εκφράζεται χωρικά, διαθέτει υλικότητα, πυκνότητα, βαρύτητα, θερμοκρασία και ακουστική ποιότητα, στοιχεία που δεν έχουν να κάνουν με αφηρημένες έννοιες, αλλά με μια εμπεριστατωμένη εμπειρία.

    Floating House

    Floating House

    Κατά τη συνθετική διαδικασία προβλέφθηκε μια οργάνωση ζώνης –θυμίζοντας ξύλινη προβλήτα ή πλοίο, καθώς ταξιδεύει– η οποία συγκεντρώνει όλες τις στεγασμένες και υπαίθριες δραστηριότητες. Ακολουθώντας την εικόνα που ξεδιπλώνει το τοπιακό πανόραμα, η εσωτερική συγκρότηση παραθέτει διαφορετικές, αλληλοεξαρτώμενες μεταξύ τους, προτεραιότητες θεάσεων και χωρικών ρόλων.

    Η αρχιτεκτονική ιδέα πραγματεύεται τον διάλογο ανάμεσα στο κτίριο και το τοπίο, ταξινομώντας το εσωτερικό του, και αντίστοιχα τον υπαίθριο χώρο του, σε περιοχές συνεύρεσης ή περισσότερο ιδιωτικές, σε εξωστρεφείς ή εσωστρεφείς, σε καθημερινές ή αναπάντεχες. Η τελική οργάνωση σχηματίζεται από άθροισμα επιμέρους ιεραρχημένων ενοτήτων που αναλογούν στις διαβαθμίσεις της θέας και της λειτουργίας.

    Προκύπτει έτσι μια αρθρωτή δομή που αποτελεί την εξισορρόπηση όλων αυτών των σχέσεων – έτσι φανερώνεται με απλά μέσα η συνολική λογική του σχεδιασμού.

    //

    https://www.potiropoulos.gr/

    Σχετικά με την Potiropoulos+Partners:

    Καινοτόμος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, με πλήρη συνείδηση του αστικού τοπίου, βασισμένος στη δημιουργικότητα, την έρευνα και τον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν τη φιλοσοφία και το σχεδιαστικό στίγμα της Potiropoulos+Partners. Το γραφείο δημιουργεί έργα υψηλής ποιότητας για τους πελάτες του μέσω μιας συνθετικής προσέγγισης που διερευνά νέους τρόπους σκέψης και έκφρασης, συμπυκνώνοντας στις προτάσεις του πολύπλευρες νοηματικές, συντακτικές και φαντασιακές προθέσεις.

    Το γραφείο ιδρύθηκε το 1989 από τους Δημήτρη Ποτηρόπουλο και Λιάνα Νέλλα-Ποτηροπούλου και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία και μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία αιχμής στην Ελλάδα.

    Σήμερα, και με την συμμετοχή πλέον του γιού τους, Ρήγα Ποτηρόπουλου, η δημιουργική ομάδα απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά, ενώ παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού σε όλο το φάσμα, τις τυπολογίες και τις κλίμακες των αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών έργων.

    Διαβάστε επίσης:

    Folk στοιχείο & design: Ζωντανή κεραμική τέχνη

    Πλωτός Μονόλιθος: Mια κομψότατη ισόγεια κατοικία που προσφέρει ιδιωτικότητα

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

     



    ΣΧΟΛΙΑ