• Architecture & Design

    Πλωτός Μονόλιθος: Mια κομψότατη ισόγεια κατοικία που προσφέρει ιδιωτικότητα

    Πλωτός Μονόλιθος: Mια κομψότατη ισόγεια κατοικία που προσφέρει ιδιωτικότητα

    Πλωτός Μονόλιθος


    Ένα ισόγειο κατάστημα μιας παλιάς Αθηναϊκής πολυκατοικίας στην περιοχή της Καλλιθέας μετατρέπεται από την Agis Mourelatos Architects σε ισόγεια ιδιωτική κατοικία, διαμορφώνοντας έτσι ένα ευρύ πλαίσιο αρχιτεκτονικής παρέμβασης.

    Το 2013 βραβεύτηκε από τον Renzo Piano για το σχεδιασμό του Κέντρου Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το πρώτο του έργο όσο ήταν ακόμη φοιτητής. Ο λόγος, για τον αρχιτέκτονα Άγη Μουρελάτο – εδώ παρουσιάζουμε ένα από τα τελευταία του έργα, την μετατροπή ενός ισόγειου καταστήματος σε ιδιωτική κατοικία, στην πόλη των Αθηνών.

    Πρόκειται για το τέλειο παράδειγμα όπου η ιδιωτικότητα επιτυγχάνεται και διασφαλίζεται μέσω της διακριτικότητας του ίδιου του σχεδιασμού. Ενώ μια συστηματική διαστρωμάτωση που αντιπαρατίθεται στο υπάρχον, επιδιώκει να επιλύσει το σύνολο στόχων. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, η αναστρεψιμότητα της κατασκευής, ανεξάρτητα από το υπάρχον δομικό σύστημα, ήταν υψίστης σημασίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κελύφους.

    Ο χάλυβας, το ξύλο και ο σοβάς παρέχουν τα κυρίως συστατικά για μια ελάχιστη αρχιτεκτονική αλληλεπίδραση. Η πρόσοψη, ως βασικό στοιχείο της κατοικίας και η «δημόσια» της όψη προς τη γειτονιά, αποκαλύπτει το διώροφο ύψος του υπάρχοντος χώρου, εισάγοντας αντίστοιχα διαφάνεια, ασφάλεια και σκίαση μέσω ενός συστήματος συρόμενων περσίδων. Μια ελαφριά μεταλλική κατασκευή, κεντρική στη γεωμετρία του χώρου, φιλοξενεί τις ιδιωτικές χρήσεις της κατοικίας.

    Επιπλέον, η διαφάνεια του χώρου που ασφαλίζεται από το διάτρητο ξύλινο πάτωμα επιτρέπει τη σταδιακή ανάπτυξη της πλειοψηφίας των υπολοίπων λειτουργιών. Έτσι, οι αποθηκευτικοί χώροι, σε συνδυασμό με το υπερυψωμένο ξύλινο πάτωμα, τυλίγονται γύρω από την κύρια αρχιτεκτονική, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την πλήρη οικειοποίηση του χώρου.

    Η αρχιτεκτονική παρέμβαση επιχειρεί να αναπτύξει μια διαλεκτική σχέση μεταξύ της υπάρχουσας κατάστασης και του τελικού σχεδιασμού, με έναν λεπτό, αλλά τολμηρό τρόπο, όπου οι κανόνες της δομικής κατασκευής ακολουθούνται πλήρως.

    //

    https://agismourelatos.com

    Project Team

    Ι. Diamanti – I. Kartsonakis (for the preliminary design)

    Structural Study

    Kontizas

    Light Design

    Luun

    Photography

    Yiorgis Yerolymbos

    Art Sculpture

    Alexia Psaradeli

    Διαβάστε επίσης:

    Nonagriam Twins στην Άνδρο

    To εμπνευσμένο ατελιέ ενός σκηνοθέτη με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Benkobenkova

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ