• Architecture & Design

    Folk στοιχείο & design: Ζωντανή κεραμική τέχνη


    Η ANCIENT GREEK SANDALS αγκαλιάζει την Κεραµική Τέχνη, από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα, και ταξιδεύει µέχρι τη Λέσβο, ένα νησί διάσηµο για τα περίτεχνα παραδοσιακά κεραµικά του.

    Για τη δεύτερη homeware συλλογή, οι Ancient Greek Sandals αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήµα παραπέρα από την κληρονοµιά τους και το λεπτοδουλεµένο χειροποίητο δέρµα και να συναντήσουν δηµιουργικά και άλλες λαϊκές τέχνες και παραδοσιακές πρώτες ύλες. Με έµπνευση την ελληνική φιλοξενία, η συλλογή επικεντρώνεται στο tableware και παντρεύει αρµονικά το folk στοιχείο και τις αρχαιοελληνικές αναφορές µε το σύγχρονο λειτουργικό design, αλλά και τα έντονα χρώµατα.

    Ο ζωντανός, κορεσμένος με χρώματα κόσμος της νέας συλλογής κυμαίνεται από γυάλινα σκεύη και επιτραπέζια σκεύη, μέχρι αξεσουάρ σπιτιού με λαϊκή έμπνευση που αποτελούν μια αυθεντική έκφραση χειροτεχνίας και τέχνης.

    «Στο στρώσιμο του τραπεζιού, προτιμώ να συνδυάζω διαφορετικά χρώματα και στυλ από ένα τέλειο ασορτί σερβίτσιο», δηλώνει η συν-ιδρύτρια και creative director των AGS, Χριστίνα Μαρτίνη.

    Βασισμένη στην ιδέα ενός ανεπιτήδευτου art de la table, όπου κυριαρχεί το mix ‘n’ match, η νέα συλλογή διατίθεται σε ολοκληρωμένα σερβίτσια αλλά και σε μεμονωμένα κομμάτια, ενώ δημιουργήθηκε με τη συμβολή διαφόρων αγγειοπλαστών, τεχνιτών, υαλουργών, καλλιτεχνών, κηροποιών, μιας μοδίστρας και μιας εικονογράφου.

    ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΠΙΑΤΑ

    Τα πιάτα είναι ζωγραφισμένα δια χειρός Ελπίδας Κουρτζή – τακτικής συνεργάτιδας των AGS από το 2013 – η οποία εμπνεύστηκε από τα χαρακτηριστικά σχέδια και χρώματα του παππού της για να δημιουργήσει μια ανανεωμένη εκδοχή. Εξερευνώντας το πλούσιο αρχείο του οικογενειακού αυτού εργαστηρίου κεραμικής, οι AGS εστίασαν σε χειροποίητες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και τις αναβιώνουν άρτιες σε κάθε αντικείμενο της σειράς.

    Το κάθε σερβίτσιο αποτελείται από 4 πιάτα με το καθένα να περιλαμβάνει πιατέλα παρουσίασης, πιάτο φαγητού, πιάτο γλυκού ή σαλάτας και μπολ. Κάθε σερβίτσιο είναι διακοσμημένο με διαφορετικό χρώμα και μοτίβο, η χρωματική παλέτα ακολουθεί τους τόνους του μπλε, του κίτρινου, του πορτοκαλί και του πράσινου ενώ το κεντρικό θέμα, το «μάτι», παραπέμπει στα ζωόμορφα κεραμικά δημιουργήματα του Νίκου Κουρτζή. Τα πιάτα κατασκευάζονται στον τροχό από κόκκινο πηλό, ακολουθεί η τεχνική του επιχρίσματος και το ψήσιμο στους 980 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια ζωγραφίζονται ένα προς ένα στο χέρι από την Ελπίδα Κουρτζή και ξαναψήνονται στους 1010 Κελσίου.

     

    ΖΩΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΡΑΦΕΣ

    Οι ζωόμορφες καράφες – το ψάρι, η κουκουβάγια και η πάπια – δημιουργήθηκαν στη Λέσβο από τον Γιώργο Ακαμάτου, αγαπημένο μαθητή του Νίκου Κουρτζή. Οι μορφές τους είναι επίσης εμπνευσμένες από τις αυθεντικές καράφες με μορφές ζώων, ενώ οι λεπτομέρειες των μοτίβων απλοποιήθηκαν για να ταιριάζουν με τα σερβίτσια των πιάτων. Το ψάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σαλτσιέρα, η κουκουβάγια είναι ιδανική για νερό και κρασί και η πάπια για τσίπουρο.

     

    ΠΟΤΗΡΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ

    Ως συνοδευτικά των σερβίτσιων και της καράφας, τα ποτήρια του κρασιού δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με έναν ντόπιο φυσητή γυαλιού, γι’ αυτό και κάθε ποτήρι ξεχωρίζει για την οργανική του φόρμα και, κυρίως, για τη μοναδικότητα του χειροποίητου. Το κάθε σετ αποτελείται από δύο ποτήρια σε δύο διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος: μπλε, πράσινο, κίτρινο και πορτοκαλί που ταιριάζουν χρωματικά με τα σερβίτσια πιάτων.

    ΣΕΡΒΙΤΣΙΟ ΓΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

    Συνδυάζοντας την αρχαιοελληνική θεματολογία με το trademark δέρμα των AGS, η σειρά αποτελείται από ένα καραφάκι και δύο σφηνάκια από λευκό επισμαλτωμένο πηλό και συνοδεύεται από δερμάτινες θήκες με πυρογραφημένες λεπτές ραβδώσεις που παραπέμπουν σε αρχαίους κίονες. Ένα ιδιαίτερο δώρο που διατίθεται σε ξεχωριστά κομμάτια ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για ούζο, σάκε ή εσπρέσο.

    ΣΕΡΒΙΤΣΙΟ ΝΕΡΟΥ

    Η γυάλινη καράφα με το καπάκι από φελλό και τα ποτήρια νερού «φιλοξενούνται» σε cut-out θήκες από το χαρακτηριστικό δέρμα vachetta των AGS τυπωμένες με ένα κυματιστό μοτίβο που θυμίζει τη θάλασσα τoυ Αιγαίου.

    ΚΕΡΙΑ

    Σαν μικρά ακατέργαστα γλυπτά, τα κηροπήγια απεικονίζουν αρχαιοελληνικούς κίονες σε μικρό και μεγάλο μέγεθος και σε τρία διαφορετικά χρώματα: τερακότα, σάπιο μήλο και υπόλευκο. Ιδανικά για ένα ρομαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών ή για να μειώσεις τη φωτορύπανση απολαμβάνοντας τον κήπο ή την βεράντα.

    ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥΠΛΑ

    Το στρώσιμο του τραπεζιού ολοκληρώνεται με λινά σουπλά κεντημένα με το μοτίβο των κυμάτων και ασορτί λινές πετσέτες με κεντημένες φιγούρες Καρυάτιδων. Ένα πρότζεκτ που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την illustrator Frances Costelloe, με την οποία οι AGS έχουν ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν.

    //

    Η νέα συλλογή AGS HOME κυκλοφορεί σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ διατίθεται ολοκληρωμένη στο κατάστημα Ancient Greek Sandals flagship store, στην οδό Κολοκοτρώνη 1, στο κέντρο της Αθήνας, και online στο ancient-greek-sandals.com

    Διαβάστε επίσης:

    Πλωτός Μονόλιθος: Mια κομψότατη ισόγεια κατοικία που προσφέρει ιδιωτικότητα

    Nonagriam Twins στην Άνδρο

    ──────────────────

     



    ΣΧΟΛΙΑ