• Architecture & Design

    Dolce Vita and history of design: Ferrari Roma Spider

    Ferrari


    Η νέα Ferrari Roma Spider είναι η επιτομή την κομψότητας στην κατηγορία των σπορ ανοιχτών αυτοκινήτων, ενώ, 54 χρόνια μετά την παρουσίαση της 365 GTS4, επαναφέρει την υφασμάτινη οροφή στη γκάμα της με την εκθαμβωτική Roma Spider.

    Η Roma, η επιτομή του λεπτεπίλεπτου ιταλικού σχεδιαστικού στιλ, απέκτησε και την εκδοχή Spider, η οποία αναμένεται σύντομα να ομορφύνει τους αυτοκινητοδρόμους της Ευρώπης. Φτιαγμένη από το υλικό των ονείρων, φυσικά.

    Έτσι, η νέα Roma Spider ζυγίζει 84 κιλά περισσότερο από την κουπέ των 1.570 κιλών, λόγω της προσθήκης του μηχανισμού ανάκλησης της μαλακής πάνινης οροφής, του εκτροπέα ανέμου και των ενσωματωμένων προσκέφαλων για τα πίσω καθίσματα. Και εδώ ακριβώς συνοψίζεται όλη η μαγεία.

    Κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας: η καλλονή είναι η πρώτη spider παραλλαγή της Ferrari με κινητήρα εγκατεστημένο στο εμπρός μέρος που υιοθετεί τη συγκεκριμένη λύση μετά την 365 GTS4 του 1969.

    Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, είναι κατασκευασμένη από ύφασμα πέντε στρώσεων, εξασφαλίζοντας παρόμοια ηχομόνωση σε σχέση με την μεταλλική της κουπέ παραλλαγής. Την ίδια στιγμή, μπορεί να ανοίξει μέσα σε 13,5 δευτερόλεπτα και ενώ κινείται με ταχύτητες που φτάνουν τα 60 χλμ./ώρα. Η ίδια η ύπαρξη της οροφής έχει οδηγήσει σε αισθητικές αλλαγές, όπως την επανασχεδίαση του πίσω παραθύρου, ενώ υπάρχει και ειδική διάταξη για την αποθήκευση της οροφής, η οποία δεν επηρεάζει την χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ.

    Και ενώ, παράλληλα, το τμήμα πίσω από τα καθίσματα έχει διαμορφωθεί με μία νέα πατενταρισμένη σχεδίαση εκτροπής του αέρα, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι στροβιλισμοί μέσα στο σαλόνι.

    Κάτω από το καπό γουργουρίζει και πάλι ο γνωστός V8 κινητήρας των 3.855 κ.εκ. ο οποίος αποδίδει 620 ίππους στις 7.500 σ.α.λ. με το 80% της μέγιστης ροπής των 760 Nm να αποδίδεται ήδη από τις 1.900 σ.α.λ. Συνδυάζεται με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων από την SF90 Stradale, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση από 0 έως τα πρώτα 100 και 200 χλμ./ώρα σε χρόνο 3,4 και 9,7 δλ, αντίστοιχα. Ενώ η τελική ταχύτητα υπερβαίνει τα 320 χλμ./ώρα.

    Ενώ ο  χώρος για τους δύο επιβάτες είναι διακριτός και χωρίζεται σε δύο ανεξάρτητα μέρη, παραμένει ο εντυπωσιακός ψηφιακός πίνακας οργάνων, όπως και το πολυλειτουργικό τιμόνι με το manettino να ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες του κινητήρα και της μετάδοσης. Στην ιδιαίτερα λεπτή κεντρική κονσόλα υπάρχει μία ακόμα οθόνη αφής, με κάθετη διάταξη, ενώ και μπροστά στο συνοδηγό υπάρχει μία ακόμα οθόνη με επιπλέον πληροφόρηση για το σύστημα πολυμέσων.

    Η Ferrari Roma Spider θα είναι διαθέσιμη μέσα στο καλοκαίρι, στην ώρα της για απαράμιλλη dolce vita (αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τιμές, θυμίζουμε ότι η Coupe εκδοχή της είναι στις 200.000 ευρώ στην Ευρώπη).

    // www.ferrari.com

    Διαβάστε επίσης:

    Η Tiffany & Co. αποκαλύπτει το πρόσφατα ανακαινισμένο ορόσημο της Νέας Υόρκης στην 57th Street και Fifth Avenue

    The Dolli At Acropolis: Νέος αέρας στο μέγαρο Καλλιμασιώτη δια χειρός Grecotel



    ΣΧΟΛΙΑ