• Architecture & Design

    Η Tiffany & Co. αποκαλύπτει το πρόσφατα ανακαινισμένο ορόσημο της Νέας Υόρκης στην 57th Street και Fifth Avenue


    Tο κόσμημα του στέμματος της Νέας Υόρκης, η Tiffany & Co. ανοίγει ξανά τις πόρτες της πρόσφατα μεταμορφωμένης ναυαρχίδας της στην 57th Street και Fifth Avenue, γνωστή πλέον ως “The Landmark”.

    Το Landmark σηματοδοτεί την πρώτη ολιστική ανακαίνιση του καταστήματος από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1940. Αντίθετες δυνάμεις ορίζουν τη μεταμόρφωση: παλιό και νέο, παρελθόν και μέλλον. Αποτίοντας φόρο τιμής στην εμβληματική αρχική δομή του κτιρίου, η αγαπημένη πρόσοψη με το άγαλμα του Άτλαντα και το ρολόι πάνω από τις περιστρεφόμενες πόρτες ανακαινίστηκε για να τιμήσει τον αρχικό του σχεδιασμό, ενώ οι εσωτερικοί χώροι έχουν επανασχεδιαστεί πλήρως σε έναν νέο κόσμο θαυμάτων.

    «Η επαναλειτουργία του εμβληματικού Fifth Avenue Landmark είναι ένα σημαντικό ορόσημο. Συμβολικό μιας νέας εποχής για την Tiffany & Co., το Landmark είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κοσμηματοπωλείο—είναι ένας πολιτιστικός κόμβος με εξαίσια έκθεση αρχιτεκτονικής και ανώτερης φιλοξενίας, καθώς και τέχνης και ντιζάιν αιχμής. Θέτει έναν νέο πήχη για το λιανικό εμπόριο πολυτελείας σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Anthony Ledru, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Tiffany & Co.

    Δύο μεγάλες δυνάμεις ήταν αναπόσπαστες στη μεταμόρφωση του καταστήματος: ο θρυλικός αρχιτέκτονας Peter Marino, ο οποίος αναθεώρησε την εσωτερική αρχιτεκτονική και η OMA New York, με επικεφαλής τον διάσημο Shohei Shigematsu, που πρωτοστάτησε στην ανακαίνιση του πυρήνα του κτιρίου, καθώς και στην προσθήκη του νέου τριώροφου όγκου πάνω από το υπάρχον κτίριο. Η προσθήκη στον τελευταίο όροφο υπό την καθοδήγηση των OMA/Shohei Shigematsu, αντικαθιστώντας τον χώρο γραφείου που προστέθηκε το 1980, διαθέτει δύο ξεχωριστές, αλλά συνδεδεμένες μορφές που συνθέτουν τον ενοποιημένο όγκο.

    Με την είσοδό τους στο νέο κατάστημα, οι πελάτες βυθίζονται αμέσως σε έναν εκτεταμένο κεντρικό όροφο από κοσμηματοθήκες που φωτίζονται από μια καινοτόμο εκδοχή ενός φεγγίτη. Η εγκατάσταση οροφής εκτείνεται σχεδόν σε όλο το μήκος του δωματίου και αποτελείται από μια αφαίρεση όψεων. Ο μοναδικός σχεδιασμός του είναι ένας φόρος τιμής στην κληρονομιά και τη δύναμη της Tiffany ως προμηθευτή των καλύτερων διαμαντιών στον κόσμο. Στους 10 ορόφους του Landmark ενσωματώνονται σχεδόν 40 έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων κομματιών που δεν έχουμε ξαναδεί. Η επιμέλεια περιλαμβάνει έργα διάσημων καλλιτεχνών όπως οι Damien Hirst, Julian Schnabel, Rashid Johnson, Anna Weyant και Daniel Arsham.

    Στο ισόγειο, οι επισκέπτες βυθίζονται στο εμβληματικό τοπίο της Νέας Υόρκης μέσα από video walls που προβάλλουν θέα στο Central Park και στον ορίζοντα του Μανχάταν, όταν είναι ενεργοποιημένα και χρησιμεύουν ως καθρέφτες όταν είναι απενεργοποιημένα. Το ξύλινο παρκέ δάπεδο σε όλο το κτήριο θυμίζει το αρχικό σχέδιο του 1940, απηχώντας το αρχικό μοτίβο από το εσωτερικό του καταστήματός μας. Ένα νέο ρολόι Tiffany & Co., εμπνευσμένο από το αυθεντικό άγαλμα και το ρολόι του Άτλαντα, βρίσκεται επίσης στο ισόγειο.

    Η καρδιά του καταστήματος διαθέτει μια γλυπτική σπειροειδή σκάλα με κυματιστά διαφανή κιγκλιδώματα, διακοσμημένα με κρύσταλλο, εμπνευσμένα από και αντανακλώντας τα αισθησιακά και οργανικά σχέδια της Elsa Peretti. Η σκάλα συνδέει τους ορόφους 3 έως 8, ενώ οι ανελκυστήρες επιτρέπουν την πρόσβαση σε κάθε όροφο.

    Το Blue Box Cafe™ του Daniel Boulud προσφέρει την πολυπόθητη γευστική εμπειρία της Tiffany – στο τιμόνι, βρίσκεται ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ της Νέας Υόρκης Daniel Boulud. Ο επανασχεδιασμένος χώρος περιλαμβάνει πλέον ιδιωτική τραπεζαρία και μπαρ με εγκαταστάσεις τέχνης.

    Ειδικοί χώροι μουσείων και εκθέσεων στους ορόφους 8 και 9 προσφέρουν μια εναλλαγή συναρπαστικών εννοιών και μοναδικών εμπειριών αφήγησης.

    Τέλος, για να τιμήσει την επαναλειτουργία του καταστήματος, η Tiffany & Co. πρόκειται επίσης να λανσάρει μια σειρά από αποκλειστικά σχέδια και μοναδικές δημιουργίες. Αυτή, θα περιλαμβάνει εξαιρετικά ρολόγια με διαμάντια, μέχρι οικιακά αντικείμενα design περιορισμένης έκδοσης. Τώρα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή κοσμημάτων Tiffany High στον κόσμο με ίσως το μεγαλύτερο θαύμα όλων—ένα νέο σχέδιο για το θρυλικό Tiffany Diamond 128,54 καρατίων.

    Το Landmark ανοίγει ξανά με μια σημαντική επένδυση σε κορυφαίες πρωτοβουλίες για το περιβάλλον, την υγεία και την ευημερία και κατασκευάστηκε για να λειτουργεί βιώσιμα για τα επόμενα χρόνια, ενώ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει την πιστοποίηση WELL Platinum και την πιστοποίηση LEED Gold.

    Διαβάστε επίσης:

    Breakfast at… Landmark’s: Νέα εποχή για το εμβληματικότερο κατάστημα της Tiffany στον κόσμο



    ΣΧΟΛΙΑ