• Business

    Τζορτζ Σόρος: Παραδίδει τα ηνία της αυτοκρατορίας των 25 δισ. δολ. στον γιο του Άλεξ – Το προφίλ του

    • NewsRoom
    Τζορτζ και Άλεξ Σόρος

    Τζορτζ και Άλεξ Σόρος Πηγή: Facebook


    Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος παρέδωσε τη διαχείριση της αυτοκρατορίας του αξίας 25 δισ. δολαρίων στον γιο του Άλεξ.

    O ουγγρικής καταγωγής μεγαλοεπενδυτής επισήμανε σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal  ότι ο γιος του «κέρδισε αυτή τη θέση».

    Δημοσίευμα του BBC αναφέρει ότι από τη δεκαετία του 1990, ο πλούτος της οικογένειας στηρίζει την οικοδόμηση της δημοκρατίας σε δεκάδες χώρες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο 92χρονος πρώην διαχειριστής hedge fund έχει βρεθεί στο επίκεντρο αντισημιτικών συνωμοσιών.

    Ο Τζορτζ Σόρος είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ.

    Το προφίλ του Άλεξ Σόρος

    Ο 37χρονος  Άλεξ, πτυχιούχος ιστορίας, είναι το τέταρτο σε σειρά από τα πέντε παιδιά του μεγιστάνα.

    Μάλιστα, είναι το μόνο μέλος της οικογένειας που συμμετέχει στην επενδυτική επιτροπή του Soros Fund Management, του οχήματος το οποίο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal διαχειρίζεται τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό της οικογένειας και του φιλανθρωπικού της ιδρύματος.

    Ο Άλεξ ανέλαβε πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ίδρυσε ο πατέρας του, Open Society Foundations (OSF), τον Δεκέμβριο και είναι επίσης υπεύθυνος για το «super PAC» του πατέρα του, έναν αμερικανικό μηχανισμό για τη διοχέτευση κεφαλαίων σε πολιτικά κόμματα.

    Παρά το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές μοιράζονται τις ίδιες πολιτικές απόψεις, ο διάδοχος του Σόρος είπε στη Wall Street Journal ότι είναι «πιο πολιτικός» από τον πατέρα του και ότι θα ταχθεί κατά της προσπάθειας του Ντόναλντ Τραμπ να διεκδικήσει δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

    «Όσο κι αν θα ήθελα να βγάζω λεφτά από την πολιτική, όσο η άλλη πλευρά το κάνει, θα πρέπει να το κάνουμε κι εμείς» ανέφερε ο Άλεξ Σόρος.

    Τόνισε επίσης ότι το Open Society Foundations θα επιδιώξει τους ίδιους στόχους που είχε υπό την ηγεσία του πατέρα του, όπως η ελευθερία του λόγου, η μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των προσφύγων και η υποστήριξη φιλελεύθερων πολιτικών.

    Αλλά θέλει επίσης να συμπεριλάβει πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα ψήφου, τις αμβλώσεις και την ισότητα των φύλων, ενώ παράλληλα επιδιώκει μια πιο εγχώρια ατζέντα εστιασμένη στις ΗΠΑ.

    Ο δρόμος προς την επιτυχία

    Ο Τζορτζ Σόρος, γεννήθηκε στην Ουγγαρία, όπου ως παιδί έζησε τη φρίκη της ναζιστικής κατοχής το 1944-45. Η οικογένειά του έκρυψε την εβραϊκή της ταυτότητα για να επιβιώσει.

    Μετά τον πόλεμο άφησε την Ουγγαρία για το Λονδίνο, αργότερα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου συνέχισε να βγάζει δισεκατομμύρια μέσω της δραστηριοποίησης του στα hedge fund.

    Απέκτησε φήμη στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού κέρδισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στοιχηματίζοντας σωστά στην πτώση της λίρας το 1992.

    Όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, ανοίγοντας το δρόμο για την εγκαθίδρυση δημοκρατικών κυβερνήσεων στο πρώην σοβιετικό μπλοκ, ίδρυσε το Open Society Foundations (OSF) για να υποστηρίξει τη διαδικασία. Το OSF ξοδεύει τώρα περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την υποστήριξη φιλελεύθερων σκοπών, εκπαιδευτικών οργανώσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περισσότερες από 120 χώρες.

    Το OSF μετέφερε το γραφείο διεθνών επιχειρήσεων του από τη Βουδαπέστη στο Βερολίνο το 2018, αφού η ουγγρική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Βίκτορ Όρμπαν πραγματοποίησε εκστρατεία εναντίον του Σόρος προσωπικά, αλλά και κατά του έργου του ιδρύματος.

    Ο Άλεξ Σόρος είναι λάτρης της αμερικανικής ομάδας ποδοσφαίρου New York Jets και του hip-hop, ενώ έχει έντονη κοινωνικής ζωή και παραβρίσκεται στα πάρτι διασημοτήτων στις Κάννες και στο Χάμπτονς.

    Έχει επίσης ταξιδέψει σε απομακρυσμένα μέρη του Αμαζονίου και εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας εκστρατειών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Global Witness.

    «Η πλευρά μας πρέπει να είναι καλύτερη για να είναι πιο πατριωτική και χωρίς αποκλεισμούς», είπε στην εφημερίδα. «Το ότι κάποιος ψηφίζει Τραμπ δεν σημαίνει ότι είναι χαμένος ή ρατσιστής».

    Διαβάστε ακόμη:

    Έλον Μασκ: Ο Τζορτζ Σόρος μισεί την ανθρωπότητα, μου θυμίζει τον Magneto

    Wall Street: Το στοίχημα του 1 δισ. του Μπάφετ και οι business στις τράπεζες του Mr Big Short

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

     



    ΣΧΟΛΙΑ