• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Το στοίχημα του 1 δισ. του Μπάφετ και οι business στις τράπεζες του Mr Big Short

    Γουόρεν Μπάφετ, Μάικλ Μπέρι, Τζορτζ Σόρος, Κάθι Γουντ βάζουν νέα στοιχήματα.


    Κινητικότητα κατεγράφη στη Wall Street το πρώτο τρίμηνο του 2023, με κορυφαίους επενδυτές να κάνουν σημαντικές αλλαγές στο χαρτυφυλάκιό τους και να βάζουν νέα στοιχήματα. Επίκεντρο των συναλλαγών υπήρξαν οι τράπεζες, στη σκιά της αναταραχής που οδήγησε στην κατάρρευση τεσσάρων αμερικανικών τραπεζών αλλά και η Τεχνητή Νοημοσύνη, που έχει εξελιχθεί στο νέο αγαπημένο στοίχημα των επενδυτών, χαρίζοντας ένα εντυπωσιακό ράλι στις τεχνολογικές μετοχές.

    Γουόρεν Μπάφετ

    Ο Σοφός της Όμαχα έχει μακρά ιστορία με τις τραπεζικές μετοχές. Υποστηρικτής αλλά και επικριτής κατά της διάρκεια της 60ετούς επενδυτικής του πορείας, ο 92χρονος Γουόρεν Μπάφετ, γι’ ακόμη μία φορά έφερε τα πάνω-κάτω στον τραπεζικό τομέα με τις επιλογές του τους τελευταίους μήνες. Πριν λίγο καιρό «ξεφορτώθηκε» το σύνολο των μετοχών που κατείχε η εταιρεία του Berkshire Hathaway στις τράπεζες US Bancorp και New York Mellon.

    Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι ο Μπάφετ εγκαταλείπει τις τράπεζες. Στη μακρά πορεία του, ο κορυφαίος επενδυτής έχει αποδείξει ότι κάνει στρατηγικές επιλογές, ακόμα κι όταν η Wall Street δηλώνει μπερδεμένη με τις κινήσεις του.

    Η προσοχή του στράφηκε σε μία άλλη τράπεζα, την Capital One, η οποία ειδικεύεται στις πιστωτικές κάρτες και ο Μπάφετ έκανε μία γενναία είσοδο με ένα μερίδιο που αγγίζει το 1 δις δολάρια, με την αξία των μετοχών της τράπεζας να εκτοξεύονται την επόμενη μέρα στις αγορές.

    Παράλληλα αύξησε το μερίδιό του στην Bank of America, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire Hathaway, μετά την Apple.

    Ούτε οι γεωστρατηγικές εξελίξεις μένουν εκτός του ραντάρ του Μπάφετ, ο οποίος ξεφορτώθηκε τις μετοχές στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., καθώς ο Σοφός της Όμαχα εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την έκθεσή της σε γεωπολιτικό κίνδυνο.

    Επιπλέον, μείωσε τη συμμετοχή του στην αυτοκινητοβιομηχανία General Motors,  στη χημική εταιρεία Celanese Corp αλλά και στην Chevron Corp, παρά το γεγονός ότι παραμένει στην 5η θέση των υψηλότερων συμμετοχών της Berkshire Hathaway.

    Μάικλ Μπέρι

    O Mr Big Short, που είδε νωρίτερα από πολλούς τη φούσκα των στεγαστικών δανείων το 2008, «σορτάροντας» και κερδίζοντας την ίδια ώρα που η αμερικανική οικονομία κατέρρεε, φαίνεται ότι συνεχίζει να απολαμβάνει τον τζόγο στον τραπεζικό τομέα.

    Το hedge fund του Μάικλ Μπέρι, Scion Asset Management αγόρασε τραπεζικές μετοχές αξίας 23,4 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, με τον Μπέρι να αγοράζει μερίδιο σε μερικές από τις περιφερειακές τράπεζες που δέχτηκαν έντονους τριγμούς μετά τις χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο.

    Οι θέσεις της Scion περιλαμβάνουν 7,6 εκατ. δολάρια σε μετοχές της New York Community Bank, η οποία αγόρασε δάνεια και ανέλαβε καταθέσεις της  Signature, καθώς και 4,4 εκατ. δολάρια στη Western Alliance, 2,4 εκατ. δολάρια στην PacWest και 2 εκατ. δολάρια στον δανειστή First Republic του Σαν Φρανσίσκο, η οποία τελικά εξαγοράστηκε τον Μάιο από την JP Morgan.

    Αγόρασε επίσης 2 εκατ. δολάρια της Huntington Bank στο Οχάιο. Δεν ήταν, όμως  όλες οι αγορές του περιφερειακές τράπεζες, καθώς αγόρασε και 4,6 εκατ. δολάρια μετοχές στον τραπεζικό κολοσσό Wells Fargo.

    Τζορτζ Σόρος

     Ένας ακόμα επενδυτής, που υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος τους προηγούμενους μήνες, ήταν ο Τζορτζ Σόρος, με τη πιο δημοφιλή αποχώρησή του, να είναι αυτή από την Tesla.

    To Soros Fund Management μείωσε τη συμμετοχή του στην εταιρεία του Έλον Μασκ, Tesla, προκαλώντας απορία στη Wall Street, καθώς η μετοχή έχει κάνει ράλι 46% από την αρχή του έτους.

    Αντίθετα, το fund ενίσχυσε τη θέση του στον κολοσσό λιανικής Walmart, στο Netflix καθώς και την κινεζική εταιρεία online εμπορίου JD.com.

    O Σόρος εστίασε στο λιανικό εμπόριο, τριπλασιάζοντας την έκθεσή του στη Nike, ενώ ενίσχυσε το μερίδιό του και στην Uber. Υποστηρίζει το Netflix, αλλά όχι την αντίπαλη πλατφόρμα της Disney, από την οποία μείωσε τη συμμετοχή του κατά 75%.

    All in στην Τεχνητή Νοημοσύνη

    Η μεγαλύτερη τάση της Wall Street είναι οι επενδύσεις στη Τεχνητή Νοημοσύνη. Και μερικούς από τους πιο γνωστούς δισεκατομμυριούχους επενδυτές δεν θέλουν να βρεθούν εκτός του ράλι, που έχει χαρίσει τον Nasdaq ανάκαμψη 20% από τις αρχές Ιανουαρίου.

    Ο Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε πρόσφατα ένα στοίχημα ύψους 1 δις δολαρίων στην Alphabet, που έχει την Google, ενώ ο Στάνλεϊ Ντάνκερμίλερ επένδυσε συνολικά 430 εκατομμύρια δολάρια στη Microsoft και τη Nvidia. Υπενθυμίζεται ότι η Nvidia έχει κάνει ράλι 106% από την αρχή του έτους.

    Ο ιδρυτής της Tiger Global, Τσέις Κόλμαν, ο δισεκατομμυριούχος trader Πολ Τιούντορ Τζόουνς και η CIO της Ark Invest, Κάθι Γουντ, έχουν δηλώσει «ταύροι»  για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

    Μέχρι και η Morgan Stanley, ανέφερε σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες της, ότι το 2023 θα είναι μία ριζοσπαστική χρονιά για την τεχνολογία, η οποία «κρύβει» ευκαιρίες έως και 6 τρις δολαρίων για τους επενδυτές.

    Διαβάστε επίσης:

    Γουόρεν Μπάφετ: «Θα πρέπει να υποφέρουν»-Ποιους κατηγορεί ο Σοφός της Όμαχα για την κατάρρευση των τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ