• Business

    Τρόφιμα: Στη μάχη της επάρκειας οι βιομηχανίες – Στο «φουλ οι μηχανές» για να χτίσουν αποθέματα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Τις μηχανές στο φουλ ετοιμάζονται να βάλουν οι βιομηχανίες τροφίμων, προκειμένου να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα και να προετοιμασθούν για πιθανή έκρηξη της κατανάλωσης τους επόμενους μήνες.

    Πρόκειται όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για μια αυτονόητη κίνηση με φόντο την έξαρση του κορονοϊού και την ανησυχία για κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων τις επόμενες εβδομάδες. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες έχουν ενημερώσει ήδη τους προμηθευτές τους για την ανάγκη να είναι προετοιμασμένοι παραγωγικά για να ανταποκριθούν σε αυξημένες παραγγελίες.

    Η πιθανότητα ενός νέου κύματος καταναλωτικής έκρηξης κατά τους χειμερινούς μήνες –όπως αυτής που παρατηρήθηκε το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου είναι υπαρκτή, θέτοντας σε εγρήγορση και αναγκάζοντας σε αυξημένη επιφυλακή την αγορά.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίδουν οι βιομηχανίες και στην προμήθεια επαρκών υλικών συσκευασίας μετά τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στο δίμηνο της καραντίνας το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. «Μπορεί οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown, ωστόσο η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να θωρακίσουν τη λειτουργία τους», σημειώνουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς

    Τεστ για Covid-19 σε όσους επιστρέφουν από διακοπές

    Είναι ενδεικτικό πως ορισμένες βιομηχανίες αποφάσισαν να υποβάλλουν προληπτικά το σύνολο του εργατικού δυναμικού τους σε τεστ κορονοϊού,  αναλαμβάνοντας εξ’ ολοκλήρου το σχετικό κόστος. Πρόκειται για μια απαραίτητη κίνηση, προκειμένου να αποτραπεί –στο μέτρο του δυνατού- η πιθανότητα διακοπής της παραγωγής από τον εντοπισμό κάποιου κρούσματος κορονοϊού εν ώρα εργασίας.

    Το κόστος που συνεπάγεται από τη μαζική διεξαγωγή τεστ δεν φαίνεται να στέκεται εμπόδιο καθώς στη παρούσα φάση προέχει η διαφύλαξη της παραγωγικής δραστηριότητας. «Το κόστος στην περίπτωση που αναγκαστεί να κλείσει μια μονάδα παραγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος βιομηχανίας, «θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό του τεστ».

    Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, οι βιομηχανίες εντατικοποιούν τις προσπάθειες για την ορθή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον Covid-19 (χρήση μάσκας, συχνή χρήση αντισηπτικού, γάντια) ενώ σε κάποιες περιπτώσεις λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, όπως η τοποθέτηση χημικής τουαλέτας στους εξωτερικούς χώρους των εγκαταστάσεων τους, για χρήση απ’ όσους επισκέπτονται τους χώρους εργασίας.

    Προβληματισμός για το κόστος  

    Τα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα μέτρα για την πανδημία στην παραγωγική διαδικασία προβληματίζουν έντονα τους ανθρώπους της βιομηχανίας, οι οποίοι ανησυχούν για την ανατροπή του προγραμματισμού και τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγουν. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος είχε τοποθετηθεί σχετικά λέγοντας πως μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση και επανέλθει η κανονικότητα θα ληφθούν με ψυχραιμία οι αποφάσεις για ποια από τα μέτρα υιοθετηθούν σε μόνιμη βάση, για προστασία έναντι μελλοντικών κρίσεων.

    Και αυτό γιατί είναι μέτρα που κοστίζουν (ανέφερε πως είναι αρκετά δαπανηρό να κρατάς σε εφεδρεία το ¼ των εργαζομένων των εργοστασίων) και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα σε μια περίοδο που ο διεθνής ανταγωνισμός οξύνεται.



    ΣΧΟΛΙΑ