• Business

    Το φάντασμα του πληγωμένου John Paulson πάνω από τις ελληνικές τράπεζες…

    Paulson

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co


    Βαθιές πληγές στο σημαντικά εξασθενημένο πλέον… χαρτοφυλάκιο του John Paulson έχουν ανοίξει οι επενδυτικές του θέσεις στην Ελλάδα. Τα 878 εκατ. ευρώ που τοποθετήθηκαν διαδοχικά στην Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και την ΕΥΔΑΠ, τιμολογούνται τώρα στα 373,3 εκατ. ευρώ.  Έχοντας δημιουργήσει μια τεράστια «τρύπα» υποαξιών, της τάξεως του μισού δισ. ευρώ. Γεγονός που δημιουργεί έντονους προβληματισμούς, για το ποια μπορεί να είναι η συνέχεια και τι είδους ανατρεπτικές εξελίξεις μπορεί να πυροδοτήσει.

    Δε χωρά αμφιβολία ότι ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής που έχει γεννηθεί πριν από 63 χρόνια στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, είναι ένας απρόβλεπτος παίκτης των αγορών. Κάνοντας κινήσεις αντισυμβατικές και συνάμα υψηλού ρίσκου. Οι οποίες αναπόφευκτα δεν αποδίδουν κάθε φορά τα ποθούμενα αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ο John Paulson, φαίνεται να βρίσκεται σε «κακό φεγγάρι», καθώς ότι κι αν πιάνει στα χέρια του γίνεται στάχτη…

    Ο εμβληματικός διαχειριστής, δημιουργός και μεγαλομέτοχος του επενδυτικού ομίλου Paulson & Co που αποτελείται από μια συστάδα κερδοσκοπικών hedges funds, έβγαλε πολλά κέρδη «στοιχηματίζοντας» στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων δανείων. Κάπου 15 δισ. δολάρια, στην περίοδο 2007-2008, για το αποκαλούμενο «κοράκι των αγορών». Λίγο αργότερα, το 2011, τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Paulson εκτινάχτηκαν στο ιστορικό υψηλό των 38 δισ. δολαρίων. Από κι έπειτα όμως ακολούθησε μια σειρά επιλογών που αποδείχθηκαν λανθασμένες. Με συνέπεια να έρθουν οι συνεχείς ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Φεβρουάριο του 2012, ο John Paulson είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ως τα τέλη… Μαρτίου, γεγονός που θα προκαλέσει κατάρρευση του ευρώ».

    Το «σορτάρισμα» του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, οι θέσεις στο χρυσό, όπως και αυτές σε μετοχές, πύκνωσαν τις απώλειες στο χαρτοφυλάκιο του μεγαλοδιαχειριστή. Πρόπερσι, ο Paulson αναγκάστηκε να βάλει ενέχυρο προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία, για να κρατήσει ανοικτές τις γραμμές της τραπεζικής χρηματοδότησης. Μόλις προ ημερών έγινε γνωστό, ότι τα υπό διαχείριση του Paulson έχουν υποστεί γενναία απομείωση, καθώς διαμορφώνονται πλέον σε 9 δισ. δολάρια, η περίπου 7,3 δισ. ευρώ.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι «κόκκινες θέσεις στην Ελλάδα» ασκούν μεγαλύτερη επίδραση στο υπό διαχείριση, και συρρικνωμένο πλέον, χαρτοφυλάκιο του Νεοϋορκέζου παίκτη. Η συμμετοχή της τάξεως του 5% φαντάζει μικρή, αλλά μεταφράζεται σε ουσιώδεις… παρενέργειες. Ήδη, αρκετοί είναι εκείνοι στην αγορά που βλέπουν» το φάντασμα του πληγωμένου John Paulson να πλανάται πάνω από τις ελληνικές τράπεζες».

    Ορισμένοι έχουν την αίσθηση ότι ψάχνεται για να φύγει, αλλά είναι όπως λένε αρκετά δύσκολο, λόγω των μεγάλων ζημιών που πρέπει να επωμιστεί. Δεν αποκλείουν όμως να το αποτολμήσει, αν κριθεί σκόπιμο, για διάφορους λόγους.  Κάποιοι άλλοι διαβλέπουν ότι οι κινήσεις του θα επικεντρωθούν προς την κατεύθυνση της περαιτέρω συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος. Καθώς λέγεται μάλιστα, ο Paulson έχει ήδη καταστήσει γνωστές αυτές τις απόψεις του, σε αξιωματούχους της Φρανκφούρτης. Θεωρώντας ότι οι συγχωνεύσεις, θα βελτιώσουν τη μελλοντική δυναμική των τραπεζών. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Paulson το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να περιμένει. Προ διετίας άλλωστε, ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής είχε δηλώσει ότι «είμαστε εδώ για να μείνουμε. Πιστεύουμε στο μέλλον των ελληνικών τραπεζών και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Βεβαίως τώρα, τα hedge funds του Paulson είναι υπό πίεση και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί, αναφορικά με τη συμμετοχή του σε μια ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου στις τράπεζες, στο εγγύς μέλλον.

    Ο Paulson άνοιξε θέσεις στην Ελλάδα, στις τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου του 2014, βάζοντας επί πλέον κεφάλαια και στις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2105. Στην τράπεζα Πειραιώς, έχει τοποθετήσει συνολικά 464 εκατ. ευρώ, ελέγχοντας το 9,13% της τράπεζας. Τώρα η θέση του αυτή αποτιμάται στα 118 εκατ. ευρώ, με βάση τα κλεισίματα των τιμών, στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Τρίτης, 20 Μαρτίου. Το κόστος κτήσης για τον Paulson είναι στα 11,6 ευρώ ανά μετοχή, με συνέπεια οι ζημιές να είναι στην περιοχή του 74,5%, καθώς οι συνολικές υποαξίες ανέρχονται στα 346 εκατ. ευρώ.

    Στην Alpha Bank, ο Paulson έχει τοποθετήσει 328 εκατ. ευρώ, ελέγχοντας το 6,48% των μετοχών. Το κόστος κτήσης ανά μετοχή είναι στα 3,27 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αγοραία αξία της συμμετοχής είναι στα 181,5 εκατ. ευρώ. Οι λογιστικές ζημιές για τον Paulson ανέρχονται στο 44,7% και μεταφράζονται σε απώλειες 146,5 εκατ. ευρώ.

    Τον Μάιο του 2014, ο Paulson αγόρασε από την Πειραιώς το 10% που κατείχε η τράπεζα στη ΕΥΔΑΠ. Το κόστος της αγοράς ανήλθε στα 86 εκατ. ευρώ (8,1 ευρώ ανά μετοχή), ενώ τώρα αυτό το «πακέτο» αποτιμάται στα 62,8 εκατ. ευρώ. Από την ΕΥΔΑΠ έχουν εισπραχθεί μερίσματα 11 εκατ. ευρώ, με συνέπεια η «τρύπα» των απωλειών να είναι στα 12,2 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έγινε ο πλειστηριασμός των σπιτιών της πιο διάσημης Αθηναίας – Σε ποιους πήγαν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος αγόρασε τα ακίνητα του Μπάμπη Βωβού – Όλο το παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: John Paulson: Πώς έχασε πολλά λεφτά ο μέτοχος της Πειραιώς και της Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ