• Business

    ΤΙΤΑΝ: Εκπνέει η προθεσμία της Δημόσιας Πρότασης – Τα πιθανά σενάρια

    ΤΙΤΑΝ

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ


    Στην τελική της φάση εισέρχεται σταδιακά η προαιρετική Δημόσια Πρόταση της Titan Cement International S.A. (TCI), η οποία απευθύνεται στους μετόχους της εταιρείας A.E. Τσιμέντων Τιτάν (ΤΙΤΑΝ). Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια πρόταση αφορά στην ανταλλαγή των υφιστάμενων μετοχών της ΤΙΤΑΝ από τους μετόχους, με μετοχές της TCI, η οποία πρόκειται να εισαχθεί πρωτογενώς στο Euronext Βρυξελλών.

    Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης λήγει αύριο, Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 και απευθύνεται σε όλους του μετόχους της ΤΙΤΑΝ. Για να θεωρηθεί επιτυχής η Δημόσια Πρόταση, θα πρέπει να σημειωθεί αποδοχή άνω του 75% και για τις δύο κατηγορίες μετοχών ΤΙΤΑΝ, κοινών και προνομιούχων.

    Σε περίπτωση που η Δημόσια Πρόταση έχει επιτυχή έκβαση, η Titan Cement International θα καταστεί απώτατη μητρική εταιρία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας.

    Αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της προηγούμενης Δημόσιας Πρότασης, που είχε κατατεθεί από την εταιρεία, σημειώνεται ότι ελάχιστο όριο της πρώτης αποτελούσε το 90% της αποδοχής για να είναι επιτυχής η Δημόσια Πρόταση, έναντι του τωρινού 75%. Επιπλέον, σε περίπτωση αποδοχής της υφιστάμενης πρότασης σε ποσοστό κάτω του 90% (μεταξύ 75% και 89,9% δηλαδή), δεν θα υπάρξει διαδικασία sellout/squeeze out για τις μετοχές που δεν θα έχουν προσφερθεί, σε αντίθεση με την προηγούμενη Δημόσια Πρόταση.

    Στην περίπτωση αυτή, η κατηγορία των μετοχών της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ για την οποία δεν έχει προσφερθεί ποσοστό άνω του 90% θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών ταυτόχρονα με την TCI, η οποία θα καταστεί η μητρική εταιρία του Ομίλου και βασικός της μέτοχος.

    Αναλυτικότερα, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια, ανάλογα με το ποσοστό αποδοχής ανά κατηγορία μετοχών ΤΙΤΑΝ, που θα σημειωθεί για την τρέχουσα Δημόσια Πρόταση:
    – Σε περίπτωση που το ποσοστό αποδοχής είναι από 75% έως χαμηλότερα του 90% και για τις δύο κατηγορίες μετοχών ΤΙΤΑΝ:

    Δεν θα ενεργοποιηθεί το «Δικαίωμα Εξαγοράς» και το «Δικαίωμα Εξόδου» (διαδικασία squeeze out και sell out) για καμία κατηγορία μετοχών της ΤΙΤΑΝ και τόσο οι κοινές, όσο και οι προνομιούχες μετοχές της ΤΙΤΑΝ, θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Αντίστοιχα, η TCI αποκτά υψηλό ποσοστό πλειοψηφίας των κοινών και των προνομιούχων μετοχών της ΤΙΤΑΝ και οι μετοχές της TCI εισάγονται στο Euronext Βρυξελλών, με παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χ.Α. και στο Euronext Παρισίων.

    – Από 75% μέχρι χαμηλότερα του 90% για μία και ίσο και άνω του 90% για την άλλη κατηγορία μετοχών ΤΙΤΑΝ, θα ενεργοποιηθεί το «Δικαίωμα Εξαγοράς» και το «Δικαίωμα Εξόδου» (διαδικασία squeeze out και sell out), μόνο ως προς τις μετοχές της κατηγορίας που προσφέρθηκαν σε ποσοστό άνω του 90%.

    Σε ό,τι αφορά τη TCI, αποκτά το 100% των μετοχών της κατηγορίας που προσφέρθηκε σε ποσοστό ίσο και άνω του 90%, μετά την διαδικασία squeeze out και sell out). Για την έτερη κατηγορία, η TCI αποκτά υψηλό ποσοστό πλειοψηφίας (δηλαδή από 75% μέχρι κάτω του 90%, αναλόγως του αποτελέσματος) της κατηγορίας μετοχών της ΤΙΤΑΝ για την οποία δεν ενεργοποιήθηκε η διαδικασία squeeze out και sell out. Και σε αυτή την περίπτωση οι μετοχές της TCI εισάγονται στο Euronext.

    -Από ποσοστό ίσο και άνω του 90%: Θα ενεργοποιηθεί το «Δικαίωμα Εξαγοράς» και το «Δικαίωμα Εξόδου» (διαδικασία squeeze out και sell out) και για τις δύο κατηγορίες μετοχών, ενώ η ΤΙΤΑΝ αιτείται της διαγραφής των κοινών και προνομιούχων μετοχών της από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Μιχάλης Κολακίδης, Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, η Δημόσια Πρόταση έχει στόχο να διευκολύνει την εισαγωγή του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Euronext.

    Οι λόγοι που η διοίκηση του Ομίλου επιδιώκει την εισαγωγή του σε ένα μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον κ. Κολακίδη, είναι οι εξής:

    -Ο όμιλος θεωρεί ότι θα ενισχυθεί η αναγνώρισή του στη διεθνή επενδυτική κοινότητα,

    -Θα διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση της μετοχής

    -Θα αυξηθεί το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές

    -Θα αποκτήσει πρόσβαση σε μια ευρύτερη βάση για χρηματοδοτήσεις από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και από διεθνείς τράπεζες με πιο ανταγωνιστικό κόστος.

    Τα αποτελέσματα της Δημόσιας Πρότασης αναμένεται να ανακοινωθούν στις 18 Ιουλίου 2019.

    Σε περίπτωση επιτυχούς Δημόσιας Πρότασης, η διαπραγμάτευση των μετοχών της TITAN Cement International στο Euronext Βρυξελλών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Ιουλίου 2019 ή περί την ημερομηνία αυτή.

    Σημειωτέον πως μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2019 είναι η καταληκτική ημερομηνία άσκησης του Δικαιώματος Εξαγοράς και μέχρι 21 Οκτωβρίου 2019 η καταληκτική ημερομηνία άσκησης του Δικαιώματος Εξόδου.



    ΣΧΟΛΙΑ