• Business

    Θετική “ψήφος» στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης από 25 φαρμακευτικές

    • NewsRoom


    «Ναι» στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», λέει το PhRMA Innovation Forum (PIF,) ως εκπρόσωπος 25 κορυφαίων φαρμακευτικών εταιριών έρευνας και ανάπτυξης.

    Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει την πεποίθηση ότι το “φιλόδοξο” Σχέδιο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης και στην προώθηση της ευημερίας για το σύνολο των πολιτών στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με το PIF, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι η Ελλάδα υποστηρίζεται σημαντικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (αποτελεί την 6η χώρα με τη μεγαλύτερη υποστήριξη) στα πλαίσια ενός άρτια σχεδιασμένου Σχεδίου Ανάκαμψης, που μπορεί να οδηγήσει στην απορρόφηση και διοχέτευση των Ευρωπαϊκών κεφαλαίων στις κατάλληλες δομές και δραστηριότητες.

    Απολύτως προς την σωστή κατεύθυνση κινείται ο άξονας 3.3 για την ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας, που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις της τάξης των 1.5 δις. €.

    Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος clawback με σκοπό τον μεσοπρόθεσμο δραστικό περιορισμό του καθώς και οι πολιτικές για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελούν ούτως ή άλλως κύριες στρατηγικές προτεραιότητες του PIF.

    Επιπλέον, η κατάλληλη αξιοποίηση της επιστήμης των δεδομένων και η δημιουργία υποδομών μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην εφαρμογή, και στη χώρα μας, υγειονομικής φροντίδας «βάσει αξίας» (value based healthcare), αλλά και να δώσουν λύσεις για την ουσιαστική εφαρμογή της εξατομικευμένης ιατρικής (βιοδείκτες, προγράμματα προσδιορισμού αλληλουχίας και έγκαιρου προγνωστικού ελέγχου) σε όφελος των Ελλήνων ασθενών, σύμφωνα με το PIF.

    Οι 25 φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω του Forum, εκφράζουν την πρόθεσή τους να σταθούν αρωγοί της Ελληνικής Πολιτείας και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη των σχετικών εξειδικευμένων προγραμμάτων και προτάσεων, μέσω της από κοινού ενεργοποίησης σχετικών ομάδων εργασίας.

    Άλλωστε το PIF έχει εκπονήσει και παρουσιάσει από τα τέλη του προηγούμενου έτους έναν αναλυτικό Οδικό Χάρτη για την βιώσιμη αναμόρφωση του συστήματος Υγείας και της Φαρμακευτικής πολιτικής, με γνώμονα πάντα την παροχή αξιόπιστης και ποιοτικής φροντίδας στους πολίτες της χώρας μας.

    Το PhRMA Innovation Forum παρουσίασε έναν τριετή οδικό χάρτη για το χώρο της υγείας στην Ελλάδα, με στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου εμπιστοσύνης, συνυπευθυνότητας και αμοιβαίου οφέλους.

    Η πρόταση είναι συγκεκριμένη και βασίζεται σε 5 πυλώνες: την ανάγκη για ένα σταθερό και προβλέψιμο σύστημα αποζημίωσης, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα διαφανές και αποδοτικό σύστημα και διαδικασία Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ), την έμφαση στην ενδυνάμωση της κλινικής και βιοϊατρικής έρευνας και τη διάθεση πόρων για την καινοτομία, την ανάδειξη της σημασίας της διαφάνειας και ελέγχου της συνταγογράφησης και των κλινικών πρωτοκόλλων και της εφαρμογής μητρώου ασθενειών και, τέλος, την προβλέψιμη και διατηρήσιμη χρηματοδότηση φαρμακευτικής φροντίδας, με ελαχιστοποίηση του δημοσιονομικού κινδύνου.

    Το PIF εκπροσωπεί 25 ηγέτιδες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, οι οποίες  αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και την πλειονότητα των εγχώριων επενδύσεων σε διεθνείς κλινικές μελέτες, με πάνω από €90 εκατομμύρια σε επενδύσεις στην Ελλάδα και απασχολώντας 3.000 υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες.

     



    ΣΧΟΛΙΑ