• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ρίχνει στην οικονομία 57 δισ. ευρώ – Όλο το κυβερνητικό πλάνο

    • NewsRoom

    Από την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης (Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)


    Ως ιστορική πρωτοβουλία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης σημειώνοντας ότι αφορά την ικανότητα της χώρας να παρουσιάσει τον δρόμο προς το αύριο.

    Μιλάμε για 57 δισ. ευρώ, αν προσθέσουμε στα 32 δισ. άλλα 25 δισ. ευρώ κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

    Αφορά, όπως είπε, 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που βασίζονται σε 4 πυλώνες: την ψηφιακή μετάβαση, την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής με αιχμή την υγεία και την παιδεία, την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Σημείωσε ακόμη ότι καλύπτει όλη την Ελλάδα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κατά 7 μονάδες το ΑΕΠ σε ορίζοντα 6ετίας.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι όποιος ιδιώτης θέλει να αξιοποιήσει χρήματα του Ταμείου, θα πρέπει να επενδύει και δικά του κεφάλαια αναλαμβάνοντας το δικό του ρίσκο.

    Εκταμιεύσεις

    Τόνισε στην συνέχεια πως στόχος είναι να έχουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις πριν το τέλος του καλοκαιριού. Μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, το πρόγραμμα θα συζητηθεί στη Βουλή και στη συνέχεια θα υποβληθεί στην τελική του μορφή στις Βρυξέλλες.

    «Είναι μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε ριζικά το ίδιο το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας. Να το οδηγήσουμε προς ένα πιο εξωστρεφές, πιο ανταγωνιστικό μοντέλο, με ένα αποτελεσματικότερο και ψηφοποιημένο κράτος, με ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα είναι φιλικό προς την ανάπτυξη, με πολλά μεγάλα έργα, αλλά και ένα ευρύ πλέγμα κοινωνικής προστασίας.

    Κεντρικός κορμός του σχεδίου μας είναι η δημιουργία μόνιμων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης μέσα από πάρα πολύ σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Με δύο προϋποθέσεις όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου θα πρέπει να επενδύει ταυτόχρονα και δικά του χρήματα και όλα τα σχέδια θα πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση».

    ⇒ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ PDF

    Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το σχέδιο υπηρετεί την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας με επενδύσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στην απασχόληση, στην Πολιτική Προστασία, αλλά και στην ψηφιακή εξυπηρέτηση.

    «Η  ανθεκτικότητα έχει να κάνει και με την προσαρμογή στη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, εξ ου και παραπάνω από το 1/3 των πόρων του σχεδίου θα διοχετευτούν σε δράσεις που αφορούν τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Τι σημαίνει αυτό; Ενδεικτικά αναφέρω προγράμματα, όπως το ‘εξοικονομώ-αυτονομώ’, εμβληματικά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, μία σημαντικότατη χωροταξική μεταρρύθμιση σε όλη την Επικράτεια, στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτροκίνητες συγκοινωνίες, αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας.

    «Αφορά όλους – Ευκαιρία για συναίνεση»

    » Με άλλα λόγια όλα αυτά αφορούν μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες, γιατί ακριβώς οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της γιγαντιαίας προσπάθειας. Και θέλω να τονίσω πως ο σχεδιασμός αυτού του άλματος είναι μόνο η αρχή, είναι το πρώτο χιλιόμετρο ενός Μαραθωνίου, το νήμα του οποίου θα κοπεί μόνο όταν έχουν απορροφηθεί όλοι οι πόροι, το αργότερο μέχρι το 2026. Είναι ένα στοίχημα που θα κάνει καλύτερη τη ζωή της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα και γι’ αυτό και θα το κερδίσουμε».

    Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δεν αφορά μία κυβέρνηση, αφορά όλη τη χώρα, είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα. Δεν περιορίζεται σε θητείες, αλλά απλώνεται σε δεκαετίες. Αποτελεί, ως εκ τούτου, ευκαιρία για την δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων. Είναι όμως πρωτίστως ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί».

    Πατέλης: Τα δάνεια δεν θα δίνονται δεξιά και αριστερά

    Αναφερόμενος στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης σημείωσε:

    «Η ελληνική οικονομία, όπως ξέρουμε, έχει ένα μεγάλο επενδυτικό κενό. Οι επενδύσεις είναι περίπου οι μισές από όσες χρειαζόμαστε για να φτάσουμε στη μέγιστη ανάπτυξη. Αποφασίσαμε ότι τα δάνεια του Ελλάδα 2.0 θα πάνε για χρηματοδότηση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Τα ποσά είναι κολοσσιαία, 13 δισ. και υπολογίζουμε ότι θα κινητοποιήσουν μέχρι 31 δισ. κεφάλαια. 

    Όμως έχουμε τρεις διαφορές σε σχέση με το παρελθόν:

    Πρώτον, τα δάνεια δεν θα δίνονται δεξιά και αριστερά, αλλά αποκλειστικά σε 5 συγκεκριμένους τομείς. Η επιλεξιμότητα βασίζεται στις αρχές της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη.

    Επιλέξιμα θα είναι δάνεια που χρηματοδοτούν επενδύσεις σε πράσινες και σε ψηφιακές δράσεις, που είναι και προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

    Επίσης, δράσεις που στηρίζουν την εξωστρέφεια, δηλαδή χρηματοδότηση των εξαγωγών, είτε αυτά είναι εξαγωγές αγαθών ή εξαγωγές υπηρεσιών, διότι η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά κλειστή οικονομία και αυτό πρέπει να αλλάξει.

    Η τέταρτη επιλέξιμη κατηγορία είναι η έρευνα και η καινοτομία, για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Τέλος επιλέξιμες θα είναι επενδύσεις που βασίζονται σε συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες επιχειρήσεων για να στηρίξουμε δράσεις που οδηγούν σε οικονομίες κλίμακος.

    Δεύτερον, το κράτος δεν θα δώσει εγγυήσεις, αλλά μόνο συγχρηματοδότηση. Δηλαδή, θα βάλει μέχρι το 50% του κόστους της επένδυσης και οι τράπεζες και οι επενδυτές το άλλο μισό. Η επιλογή αυτή γίνεται για να υπάρχει συνευθύνη και να αποφευχθούν οι πρακτικές του παρελθόντος που κόστισαν αρκετά στο δημόσιο. Δεν πρόκειται να δοθούν δωρεάν λεφτά. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι τα δάνεια πρέπει να τα επιστρέψουμε και σκοπός μας είναι να μην υπάρχει επιβάρυνση του δημοσίου χρέους.

    Τρίτον, τα δάνεια δεν θα τα δώσει το κράτος, αλλά οι τράπεζες και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η EIB και η EBRD. Το κράτος δεν ξέρει και δεν πρέπει να επιλέγει επενδύσεις.

    Τέλος, να σημειώσουμε ότι μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει ότι η αξιοποίηση  των δανείων θα έχει σημαντικά θετικές μακροοικονομικές επιπτώσεις, αυξάνοντας το ΑΕΠ τρεις μονάδες μεχρι το 2026 και τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία κατά ένα πέμπτο».

    Το κυβερνητικό πλάνο

     



    ΣΧΟΛΙΑ