• Business

    Σκυλακάκης: Κυρίαρχο κριτήριο ο χρόνος ηλεκτροδότησης για την επιλογή των PPA

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης


    Για το πώς θα γίνει η προτεραιοποίηση βάσει τις οποίας θα δοθούν όροι σύνδεσης στα έργα ΑΠΕ που θα προσκομίσουν διμερείς συμβάσεις με την ενεργοβόρο βιομηχανία, ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη σχετική τροπολογία.

    Σημείωσε ότι προηγούνται οι υφιστάμενες διμερείς συμβάσεις που έχουν αντανάκλαση στα υφιστάμενα έργα ΑΠΕ.

    «Γιατί θα ήταν παράλογο να κάνουμε ένα μέτρο για τη βιομηχανία και οι βιομηχανίες που ήδη εξυπηρετούνται να αντιμετωπιστούν αρνητικότερα από τις υπόλοιπες. Αντιθέτως, πρέπει να διατηρηθούν αυτές οι συμβάσεις», είπε.

    «Μετά», όπως είπε, «μπαίνουμε και δίνουμε σε όλη την κατηγορία Α και Β με προτεραιότητα σε όποιον θα συνάψει πρώτος μία τέτοια διμερή σύμβαση. Αλλά, αν έχουμε υπερβολικό αριθμό συμβάσεων, τότε θα βάλουμε ως κυρίαρχο κριτήριο τον χρόνο ηλεκτροδότησης, γιατί αυτό είναι ένα αντικειμενικό κριτήριο που ευνοεί την ενεργοβόρο βιομηχανία. Όσο πιο γρήγορα ηλεκτροδοτήσεις, τόσο νωρίτερα θα ξεκινήσουν οι συμβάσεις, τόσο νωρίτερα θα έχεις ανταγωνιστικότητα», εξήγησε. 

    Αναφερόμενος στους λόγους που έγινε αυτή η προτεραιοποίηση σημείωσε ότι «Ο ηλεκτρικός χώρος δεν είναι κοινόχρηστος. Έχει σοβαρό κόστος για να τον δημιουργήσεις. Δεν είναι δηλαδή κάτι που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και είναι κοινής χρήσης».

    Και όπως εξήγησε «Η προτεραιοποίηση αυτή είναι μια αναγκαία προτεραιοποίηση για να κρατήσουμε την παραγωγική μας βάση και στον πρωτογενή τομέα και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν την εξής δυσκολία -πολύ σοβαρή- ότι υπάρχουν μεγάλες επιδοτήσεις που έκαναν τον τελευταίο χρόνο και οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην ενεργοβόρο βιομηχανία τους και είναι ανάγκη να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά της, δίνοντας αυτό το εργαλείο του ηλεκτρικού χώρου κατά προτεραιότητα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες».

    Όπως είπε η βιομηχανία παραπονιέται ότι δεν υπάρχει διάθεση από τους παραγωγούς να προσφέρουν αυτές τις διμερείς συμβάσεις.

    «Γι’ αυτό και παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία για να υπάρξουν καλές προσφορές από τους παρόχους. Ως τώρα οι υφιστάμενοι, αυτοί που είχαν δυνατότητα και είχαν ηλεκτρικό χώρο στη διάθεσή τους, δεν έχουν προχωρήσει σε ευνοϊκές διμερείς συμβάσεις προς τη βιομηχανία».

    Δεν θα συγκρίνουμε ένα συμβόλαιο δεκαετίας με τις τιμές ενός μήνα

    Σχετικά με τα διμερή συμβόλαια για τους αγρότες σημείωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στον πρωτογενή τομέα από πλευράς κόστους και ένα σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης υψηλών χρεών, που ανεβάζει πάνω τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος προς τους αγρότες.

    Γι’ αυτό και κομμάτι της ρύθμισης της τροπολογίας είναι η ρύθμιση αυτών των ληξιπρόθεσμων χρεών, κάτι που δεν έχει γίνει –θεωρώ– τουλάχιστον από τότε που παρακολουθώ τα θέματα ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σχετικά με τις τιμές των δεκαετών συμβολαίων απαντώντας στα σχόλια ότι η τιμή είναι ακριβή, σε σύγκριση μετά τις τελευταίες τιμές των τελευταίων ημερών, σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι δεν θα συγκρίνουμε ένα συμβόλαιο δεκαετίας με τις τιμές ενός μήνα».

    «Σκεφτείτε να έρθετε με τις τιμές ενός μήνα του 2020 και να δώσετε τιμές δεκαετίας για την περίοδο 2020 – 2030 και μετά στη δεκαετία πάνω θα έρθει ο covid, θα έρθει μετά η ενεργειακή κρίση, θα έρθουν πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα, που προφανώς δεν αφορούν τις τιμές ενός μηνός, αφορούν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο που αναλαμβάνει κάποιος που δίνει αυτές τις τιμές για μία δεκαετία».

    Και συνέχισε: «Πώς αντισταθμίζεται αυτό το ρίσκο; Αντισταθμίζεται διότι υπάρχει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ή κάποιες ΑΠΕ συγκεκριμένες, με συγκεκριμένο κόστος επένδυσης. Και με βάση αυτό το κόστος επένδυσης βγαίνει αυτή η τιμή για ένα μεγάλο κομμάτι του ρεύματος. Ένα μεγάλο κομμάτι του ρεύματος που είναι άλλες ώρες από αυτές που δε λειτουργεί η φωτοβολταϊκή αυτή μονάδα παραμένει ως ρίσκο, ανάλογα με την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε ο υπουργός.

    Ως προς το αν αυτό είναι ευνοϊκό ή δεν είναι ευνοϊκό, είπε ότι «Η απάντηση είναι προφανώς ότι είναι ευνοϊκό και θα το δούμε και απ’ το αν οι αγρότες θα το επιλέξουν. Κατά τη γνώμη μου, είναι εξαιρετικά ευνοϊκό, γιατί έχει μία πολύ μακρά περίοδο και έχει και μια πολύ καλή τιμή γι’ αυτούς που δεν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και είναι συνεταιρισμένοι. Μην ξεχνάτε ότι το 9,3 αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε καν ως μηνιαία προσφορά, παρά το γεγονός ότι έχουμε μια πολύ ευνοϊκή περίοδο για το ηλεκτρικό ρεύμα αυτό το διάστημα».

    Διαβάστε επίσης:

    Πράσινο τιμολόγιο: Φθηνότερη η ΕΛΙΝ με 8 λεπτά/κιλοβατώρα – Δείτε τις τιμές όλων των εταιρειών

    Mytilineos: Η προμήθεια φυσικού αερίου για τις δοκιμές του FSRU έπρεπε να γίνει με διαγωνισμό

    Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean): Στόχος μας να μοιράζουμε το 40% των κερδών και τα επόμενα χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ