• Business

    Τα σενάρια στις αγορές τηλεπικοινωνιών και περιεχομένου με καταλύτη τις κινήσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη

    Βαγγέλης Μαρινάκης

    Βαγγέλης Μαρινάκης, εφοπλιστής


    Οι εξελίξεις στο τηλεοπτικό περιεχόμενο, έπειτα και από την απόκτηση από τον Βαγγέλη Μαρινάκη του σήματος και της ταινιοθήκης του MEGA, μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον στην αγορά των τηλεπικοινωνιών για τις επόμενες κινήσεις του επιχειρηματία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί και η συμφωνία του με τις τράπεζες για την είσοδό του στην Forthnet.

    Το κρίσιμο σημείο που θα πυροδοτήσει περαιτέρω εξελίξεις είναι αν μετά την εξαγορά της η Forthnet θα διατηρήσει ως έχει το σύνολο της δραστηριότητάς της (τηλεπικοινωνίες και συνδρομητική τηλεόραση). Σε αυτή την περίπτωση ο νέος βασικός της μέτοχος θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αναπτύξει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές ώστε η εταιρεία να κερδίσει το χαμένο έδαφος έναντι των ανταγωνιστών της. Επενδύσεις όμως θα χρειασθεί να κάνει και στη Nova.

    Πάντως, με την κίνησή του να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στο τηλεοπτικό περιεχόμενο οδηγεί στην εκτίμηση ότι αφού εξαγοράσει τη Forthnet στη συνέχεια θα επιχειρήσει να πουλήσει το τηλεπικοινωνιακό κομμάτι της στη Vodafone ή στην Wind ή και στις δύο. Στην εξίσωση δύναται να μπει και ένας νέος παίχτης που θα εξαγοράσει τη Wind με δεδομένο ότι οι μέτοχοί της έχουν καταστήσει σαφές ότι «εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, θα διερευνήσουν τις επιλογές τους συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής πώλησης του ομίλου της Wind».

    Πιθανό θεωρείται όμως να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη Wind «πακέτο» με την Forthnet ή ακόμα οι σε εξέλιξη διεργασίες στη Forthnet να συμπεριλαμβάνουν και τη Wind η οποία διατηρεί σημαντικό ποσοστό στην εισηγμένη, με ένα σχήμα που περιλαμβάνει τον κ. Μαρινάκη και κάποιον άλλο φορέα (π.χ. fund).

    Ανακατατάξεις αναμένονται και στην αγορά του τηλεοπτικού περιεχομένου. Η συνδρομητική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά παραμένει στάσιμη. Η Forthnet – Nova στο εξάμηνο φέτος είχε 396,3 χιλ. συνδρομητές μειωμένους σε σχέση με πέρσι 11,5%. Η Cosmote TV το ίδιο διάστημα είχε 543,6 χιλ. συνδρομητές αυξημένους σε σχέση το πρώτο εξάμηνο του 2018, 3,4%. Αν προστεθούν και οι συνδρομητές χονδρικής της Forthnet (έχει εμπορική συμφωνία με Vodafone και Wind) 108 χιλ. τότε η συνδρομητική τηλεόραση με την παραδοσιακή της μορφή συνολικά έχει περίπου 1,050 εκατ. συνδρομητές.

    Άγνωστο είναι πόσους συνδρομητές έχει στην Ελλάδα το Netflix, πρεμιέρα κάνει η Apple TV και στις 12 Νοεμβρίου αναμένεται η πλατφόρμα συνεχούς ροής τηλεοπτικού προγράμματος της Disney. Παρότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη θέαση πλατφορμών τύπου Netflix το γεγονός ότι η Cosmote TV τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει τη νέα της πλατφόρμα Over The Top, υπηρεσία περισσότερο προσωποποιημένη που θα είναι διαθέσιμη ανεξάρτητα από το δίκτυο μετάδοσης, με άλλα λόγια τύπου Netflix ή και YouTube, δείχνει που είναι η εξέλιξη στη θέαση περιεχομένου και προϊδεάζει ότι πολύ σύντομα και η Forthnet – Nova θα χρειασθεί να επενδύσει για την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα.



    ΣΧΟΛΙΑ