• Business

    Ελαιόλαδο: Γιατί είναι στα ύψη οι τιμές

    • Άννα Διανά
    Γιώργος Μαρινάκης, Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ

    Γιώργος Μαρινάκης, Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ


    Το ράλι ανόδου των τιμών του ελαιόλαδου σε μια περίοδο που η ακρίβεια στα τρόφιμα χτυπάει «κόκκινο» δεν φαίνεται να έχει τέλος.

    Οι τιμές λιανικής για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ξεκινούν πλέον από τα 8- 9 ευρώ το λίτρο για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ενώ η πλειοψηφία των επωνύμων προϊόντων κινείται πάνω από τα 10 ευρώ το λίτρο με πολλούς κωδικούς να είναι και πάνω από 13 ευρώ το λίτρο.

    Δυσοίωνες οι προβλέψεις

    Και οι προβλέψεις για το πού θα φτάσουν οι τιμές είναι εξαιρετικά δυσοίωνες όταν η τιμή παραγωγού έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

    Οι ανατιμήσεις στις τελικές τιμές καταναλωτή αποτυπώνονται και στα πλέον επίσημα στοιχεία. Η τιμή των ελαίων και λιπών τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Το ελαιόλαδο τον Αύγουστο ανατιμήθηκε κατά 3,8% σε σχέση με τον Ιούλιο. Και τα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να παραλαμβάνουν τιμοκαταλόγους με αυξήσεις σε διψήφια ποσοστά.

    Χωρίς «ταβάνι» οι ανατιμήσεις

    «Θα συνεχίσουμε σε αυτό το ράλι ανόδου τιμών αλλά δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το ταβάνι του» επισημαίνει στο mononews στέλεχος μεγάλης εξαγωγικής εταιρείας ελαιόλαδου. Ολες οι προβλέψεις είναι στον αέρα ως προς την τιμή, κάτι που θα αποσαφηνιστεί τον επόμενο μήνα μόλις αρχίσει η συγκομιδή.

    Σήμερα η τιμή παραγωγού έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 8 ευρώ το λίτρο όταν πέρυσι οι παραγωγοί είχαν τιμή από 3,5-4 ευρώ το κιλό.

    Με βάση τα τελευταία στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), η τιμή παραγωγού, σε ό,τι αφορά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο υπερβαίνει τα 8 ευρώ, για προϊόντα πολλών ελαιοκομικών ζωνών φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις και τα 8,5 ευρώ το λίτρο. Την ίδια ώρα οι τιμές παραγωγού του κοινού παρθένου ελαιόλαδου φτάνουν και στα 7 ευρώ το κιλό.

    Κατάρρευση της παραγωγής στην Ισπανία

    Βασικός λόγος της εκτόξευσης, φέτος, των τιμών, όπως μεταφέρουν, παράγοντες της αγοράς, είναι η κάθετη πτώση της παραγωγής στην Ισπανία, που οφείλεται στην ξηρασία.

    Να σημειωθεί ότι η Ισπανία έδινε μέχρι το 2021 το 50% και πλέον της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου ετησίως, και φέτος από το 1,7 εκατ. τόνους έπεσε στο επίπεδο των 660.000 τόνων.

    Για του χρόνου, δε, λόγω της έντονης ξηρασίας, και φέτος, οι προβλέψεις είναι άκρως απαισιόδοξες. Η, δε, Ιταλία αναμένεται να παράξει φέτος περίπου 300.000 τόνους ελαιόλαδο, μια χώρα, οι ανάγκες της οποίας καλύπτονται από περίπου 350.000 τόνους.

    Στα ύψη το εμπορικό ενδιαφέρον για ελληνικό ελαιόλαδο

    Η κατάρρευση της παραγωγής στην Ισπανία έστρεψε την ισπανική αγορά στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψει το κενό. Κάτι που αναμένεται να κάνει και φέτος. Η Ελλάδα σταθερά παράγει περίπου 300.000 – 350.000 τόνους και βέβαια δεν μπορεί να καλύψει, όλες τις ελλείψεις.

    Ως αποτέλεσμα οι τιμές ανέβηκαν μια και ακόμη και τυποποιητές, μπήκαν στον «πειρασμό» και έδωσαν χύμα ποσότητες κερδίζοντας ρευστότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιόδους αιχμής του περασμένου χειμώνα δεν υπήρχαν καν βυτία για μεταφορές στην Ισπανία, λόγω της συνεχούς πορείας εξαγωγών.

    Εκρηκτικό άλμα στις εξαγωγές προς Ισπανία

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022 τριψήφια αύξηση κατά 478,4% κατέγραψαν οι εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία, (ήταν βέβαια πολύ χαμηλές πριν), ενώ οι εξαγωγές σπόρων και ελαιωδών καρπών αυξήθηκαν κατά 1.361%) σύμφωνα με το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη.

    Για το 2022, μάλιστα, το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας όχι μόνο επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα αλλά παράλληλα έφθασε και ιστορικά υψηλά. Το 2022 καταγράφηκε ιστορικά υψηλή αξία ελληνικών εξαγωγών προς Ισπανία, συγκεκριμένα της τάξεως των 2,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 75,7% έναντι του 2021.

    Η κλιματική αλλαγή βουλιάζει τη φετινή παραγωγή

    Οι φετινές προβλέψεις για την ελληνική παραγωγή δεν είναι και οι καλύτερες. Ετσι κι αλλιώς οι παραγωγοί ανέμεναν στη φετινή ελαιοκομική περίοδος 2023-24 σχετικά μειωμένη παραγωγή, ειδικά, σε περιοχές, όπου πέρυσι υπήρξε παραγωγή ρεκόρ.

    Αναμέναμε μικρότερη παραγωγή αλλά η ανομβρία του χειμώνα και οι καύσωνες του καλοκαιρού βυθίζουν την φετινή παραγωγή. Κάτι που θα αποτυπωθεί και στις τιμές, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

    «Ελλείψεις δεν θα έχουμε αλλά η τιμή θα συνεχίσει την ανοδική πορεία» τονίζει το ίδιο στέλεχος της εξαγωγικής εταιρείας ελαιόλαδου επισημαίνοντας τον κίνδυνο αν η τιμή φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη να χαθεί η κατανάλωση και να γίνει στροφή σε άλλα λάδια με χαμηλότερες τιμές.

    Εκτιμήσεις για τιμή παραγωγού πάνω από τα 10 ευρώ

    Η πρόβλεψη για τιμή παραγωγού πάνω από τα 10 ευρώ το κιλό είναι κάτι παραπάνω από ρεαλιστική σε αυτές τις συνθήκες και με βάση το τι συνέβη πέρυσι και τις εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία, της τάξεως του 55 με 60% έχουν διατηρήσει στο «κόκκινο» το εμπορικό ενδιαφέρον για το ελληνικό ελαιόλαδο.

    Είναι χαρακτηριστικό, η μέση τιμή, ανά κιλό, με βάση, τα στοιχεία για τις τελευταίες εβδομάδες του ΣΕΔΗΚ, είναι στην Ιταλία, για το έξτρα παρθένο πάνω από 9 ευρώ (Μπάρι) και φτάνει και το επίπεδο των 12 ευρώ (Πεσκάρα), ενώ στην Τυνησία είναι πάνω από 7,53 ευρώ/κιλό με αυξητικές τάσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

    Στην Ισπανία η μέση τιμή τις τελευταίες εβδομάδες είναι πάνω από τα 8,25 ευρώ το κιλό.

    Διαβάστε επίσης:

    ΠΟΜΙΔΑ – ΔΕΘ: Τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

    Γιάννης Στουρνάρας στο Bloomberg : Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να ρίξουν τον πληθωρισμό

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα η Ελλάδα έχει πετύχει να δανείζεται πιο φτηνά από τη Γαλλία – Η απάντηση στην ακρίβεια είναι η αύξηση των μισθών



    ΣΧΟΛΙΑ