• Ναυτιλία

    Γ. Οικονόμου: Η Ocean Rig αναβάλλει την παραλαβή νέου πλοίου

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips


    Η εταιρία γεωτρήσεων Ocean Rig, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συμφωνία με το ναυπηγείο Samsung Heavy Industries για την αναβολή της παράδοσης του νέου πλοίου γεωτρήσεων που έχει παραγγείλει, για τον Σεπτέμβριο 2019.

    Πρόκειται για το Ocean Rig Santorini, το οποίο με βάση τη νέα συμφωνία, αναμένεται να παραδοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή μπορεί να μετατεθεί μετά από επιλογή της εταιρίας.

    Oι υπόλοιπες δόσεις προς το ναυπηγείο αναμένεται να ανέλθουν στα 372 εκατ. δολ., εκ των οποίων τα 360 εκατ. δολ. θα αποπληρωθούν μέσω πίστωσης που θα λήξει τον Ιούνιο 2023.

    Ο κ. Pankaj Khanna, Πρόεδρος και CEO της Ocean Rig, σχολίασε: “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καταλήξουμε σε συμφωνία για την αναβολή της παράδοσης του πλοίου γεωτρήσεων Santorini μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Η Samsung Heavy Industries αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ocean Rig έχοντας κατασκευάσει και τα 9 πλοία γεωτρήσεων μας και εμείς την ευχαριστούμε για τη συνέχιση της συνεργασίας μας.

    Καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται πάνω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, οι συμφωνηθέντες όροι προσφέρουν σημαντική δυνατότητα επιλογής και μόχλευση σε μια αγορά που αναμένεται να βελτιωθεί όταν παραλάβουμε το πλοίο. Ως υπενθύμιση, το Ocean Rig Santorini είναι ένα πλοίο γεωτρήσεων 7ης γενιάς, όπως και τα άλλα αντίστοιχα που έχουμε, ένα από τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά στον κόσμο, πλήρως εξοπλισμένο για να τρυπήσει σε βάθη νερού έως και 12.000 πόδια.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Pankaj Khanna έχει αναλάβει επικεφαλής της Ocean Rig από την 1η Ιανουαρίου 2018. Η εταιρία πραγματοποιεί κινήσεις αναδιάρθρωσης μετά την υπαγωγή της στο άρθρο 15 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ.

    Σημειώνεται ότι λίγο πριν εκπνεύσει το 2017, φήμες της αγοράς έκαναν λόγο για ενδεχόμενη πώληση της εταιρίας από τον εφοπλιστή, μετά από σχετικές πιέσεις που του έχουν ασκήσει οι μέτοχοι της. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ocean Rig, το hedge fund Elliott Management Corp, είχε ζητήσει από την διοίκηση της να επανεξετάσει τις στρατηγικές επιλογές της, ενώ υπέρ της άποψης αυτής έχουν ταχθεί και άλλοι βασικοί μέτοχοι της επιχείρησης, όπως η  BlueMountain Capital και η Avenue Capital Group.

    Pankaj Khanna
    Pankaj Khanna

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Π. Παππάς: Στην κορυφή της Wall Street η Star Bulk μετά το mega-deal με τα 16 πλοία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νεώριο Σύρου: Τι απαντά η Onex για τη βύθιση της δεξαμενής–Αιχμές για «άσπονδους φίλους»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά των containerships

     



    ΣΧΟΛΙΑ