• Ναυτιλία

    Π. Παππάς: Στην κορυφή της Wall Street η Star Bulk μετά το mega-deal με τα 16 πλοία

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers


    Η μεγαλύτερη εισηγμένη στην αμερικανική αγορά ναυτιλιακή εταιρεία ξηρού φορτίου έγινε η Star Bulk του Πέτρου Παππά, μετά το εντυπωσιακό deal που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα για την απόκτηση 16 φορτηγών πλοίων.

    Όπως ανακοίνωσε η ναυτιλιακή την περασμένη Παρασκευή, θα εξαγοράσει τα πλοία από εταιρίες που συνδέονται με τις Augustea Atlantica SpA και York Capital Management, μέσω μίας συναλλαγής που περιλαμβάνει και μετοχές. H Star Bulk συμφώνησε να εκδώσει περίπου 10,5 εκατομμύρια κοινές μετοχές για τους πωλητές των 16 πλοίων, που αντιστοιχούν περίπου στο 14,1% των κοινών της μετοχών, ενώ παράλληλα θα αναλάβει χρέος 310 εκατ. δολ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, το τελικό τίμημα θα καθοριστεί από τις μέσες αποτιμήσεις των πλοίων, οι οποίες θα γίνουν από ανεξάρτητους εκτιμητές και θα υπάρξουν ανάλογες προσαρμογές στο τίμημα.

    Σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley, Φώτη Γιαννακούλη, με τις εξαγορές αυτές η χωρητικότητα του στόλου της εταιρείας αυξάνεται κατά 24% και φτάνει τα 10,1 εκατομμύρια dwt, ξεπερνώντας κάθε άλλη εισηγμένη στις ΗΠΑ εταιρεία ξηρού φορτίου. Αφήνει έτσι πίσω της την Golden Ocean, που μέχρι τώρα ήταν πρώτη στη σχετική λίστα, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Diana Shipping, Genco και Scorpion Bulkers.

    Ταυτόχρονα, η συμφωνία αυτή “αυξάνει την κεφαλαιοποίηση της Star Bulk περίπου στα 900 εκατομμύρια δολάρια και δίνει στους πωλητές άμεση ρευστότητα”, σύμφωνα με τον ίδιο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη συμφωνία για μαζικές εξαγορές πλοίων στην οποία έχει εμπλακεί ο Πέτρος Παππάς. Το 2014 η Star Bulk απέκτησε και τα 34 πλοία της ναυτιλιακής Excel Maritime έναντι συνολικά 634,91 εκατομμυρίων δολαρίων, μία κίνηση που στηρίχθηκε από την επενδυτική εταιρεία Oaktree.

    Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας της Star Bulk αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Παππάς είναι συνδεδεμένος με την μία εκ των εταιριών που πουλούν τα πλοία και κατ’επέκταση θεωρείται επενδυτής μειοψηφίας σε τρία από τα 16 πλοία.

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers ναυτιλία
    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βραβεία Ωνάση: Ποιοι διακρίθηκαν στα Χρηματοοικονομικά, το Διεθνές Εμπόριο και τη Ναυτιλία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νεώριο Σύρου: Τι απαντά η Onex για τη βύθιση της δεξαμενής–Αιχμές για «άσπονδους φίλους»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά των containerships



    ΣΧΟΛΙΑ