• Business

    Sergio Ermotti (UBS): Πιθανή η δραματική συρρίκνωση της επενδυτικής τράπεζικής της Credit Suisse

    Sergio Ermotti, CEO UBS

    Sergio Ermotti, CEO UBS


    Η Credit Suisse Group ενδέχεται να χρειάζεται «δραματική συρρίκνωση» των δραστηριοτήτων της επενδυτικής τραπεζικής μετά την εξαγορά της από την UBS, τόνισε σε άρθρο του ο διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας, Sergio Ermotti.

    Η UBS πέρασε από παρόμοια βήματα κατά την προηγούμενη θητεία του Ermotti, έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger.

    Σύμφωνα με το bloomberg, ο ισχυρός άνδρας της UBS είπε επίσης ότι η εταιρεία απλοποίησε τη δομή της και ότι μια «συνετή εταιρική κουλτούρα» βρίσκεται στον πυρήνα όλων όσων κάνουν.

    «Αυτές οι στρατηγικές προσαρμογές, τις οποίες θα εφαρμόσουμε τώρα και για την Credit Suisse, θα μειώσουν τους κινδύνους της νέας ενοποιημένης τράπεζας για την Ελβετία», πρόσθεσε.

    Η συγχώνευση των δύο χρηματοπιστωτικών κολοσσών βρίσκεται σε εξέλιξη μετά το επίσημο κλείσιμο της εξαγοράς την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τρεις μήνες μετά τη μεσολάβηση της ελβετικής κυβέρνησης για τη συμφωνία ύψους 3 δισ. δολαρίων, για την αποφυγή της κατάρρευσης της Credit Suisse.

    Στελέχη της UBS, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Colm Kelleher, έχουν καταστήσει σαφές ότι οι εναπομείναντες τραπεζίτες της Credit Suisse θα περάσουν από ένα “φίλτρο κουλτούρας” για να εξαλειφθούν ανεπιθύμητες πρακτικές από την εξαγορασθείσα τράπεζα.

    Ως μέρος της συμφωνίας, η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε σε εγγύηση 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (10 δισεκατομμύρια δολάρια) για την κάλυψη πιθανών ζημιών από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse.

    Ενώ ο Ermotti έχει πει ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» να χρειαστεί η εγγύηση, η εξασφάλιση της κρατικής υποστήριξης βοηθά την UBS να διατηρήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς ενώ βρίσκεται σε φάση μετάβασης.

    Ο CEO αρνήθηκε να σχολιάσει αριθμούς για πιθανές περικοπές θέσεων εργασίας, λέγοντας νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «αυτό είναι το πιο δύσκολο μέρος του έργου», αν και είναι απαραίτητο για τη μείωση του κόστους. Είπε, ωστόσο, ότι περίπου το 10% των εργαζομένων της Credit Suisse έχουν αποχωρήσει από την τράπεζα τους τελευταίους μήνες.

    «Το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι απαιτητικό και χρειάζεται χρόνο και πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις», έγραψε. «Απαιτεί συγκέντρωση, ταπεινότητα και ανοιχτή επικοινωνία».

    Η UBS έχει ήδη απομακρύνει μια σειρά από κορυφαία στελέχη της Credit Suisse. Οι αποχωρήσεις υψηλού προφίλ περιλαμβάνουν τον Οικονομικό Διευθυντή της Credit Suisse, Dixit Joshi και τον συνεπικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας David Miller.

    Μόνο το 1/5 από τις 160 ηγετικές θέσεις στη νέα συνδυασμένη τράπεζα προέρχεται από την Credit Suisse, σύμφωνα με εκπρόσωπο της UBS.

    Ο Ermotti έγραψε επίσης ότι «το ερώτημα για το τι θα συμβεί στην ελβετική επιχείρηση της Credit Suisse απαιτεί προσεκτική εξέταση».

    Αρχικά, η UBS σχεδίαζε να ενσωματώσει πλήρως τις τοπικές δραστηριότητες, αλλά αργότερα υπαναχώρησε, με τον Ermotti να δηλώνει ότι όλες οι επιλογές ήταν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ή της απόσχισης.

    Η UBS δήλωσε ότι θα λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

    Αναφερόμενος στην πολιτική συζήτηση που προκάλεσε η εξαγορά στην Ελβετία -συμπεριλαμβανομένης μιας ιστορικής έρευνας από το κοινοβούλιο- ο Ermotti έγραψε ότι «ενώ υπάρχουν σημαντικά διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε από την πρόσφατη κρίση, θα πρέπει να αποφύγουμε τις γρήγορες λύσεις».

    Επισήμανε ότι υποστηρίζει μια “έρευνα 360 μοιρών” για το ποια μέρη της τραπεζικής ρύθμισης λειτούργησαν και ποια όχι, αλλά πρόσθεσε ότι «η εμπιστοσύνη και η κερδοφορία δεν μπορούν να επέλθουν με τη ρύθμιση».

    Διαβάστε ακόμη:

    Τίτλοι τέλους για την Credit Suisse: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της από την UBS

    Σέρτζιο Ερμότι (UBS): Προαναγγέλλει “επώδυνες” αποφάσεις μετά την εξαγορά της Credit Suisse

    UBS: Στην τελική ευθεία η εξαγορά της Credit Suisse – Στα 10 δισ. δολ. η εγγύηση για την κάλυψη ζημιών

    ─────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ