• Business

    Τίτλοι τέλους για την Credit Suisse: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της από την UBS

    • Bloomberg
    UBS Chief Executive Sergio Ermotti

    UBS, Chief Executive Sergio Ermotti


    Η UBS Group ολοκλήρωσε την εξαγορά της πρώην ανταγωνίστριας της Credit Suisse, επισφραγίζοντας τη μεγαλύτερη συγχώνευση στον τραπεζικό τομέα από την οικονομική κρίση του 2008 και δημιουργώντας έναν παγκόσμιο κολοσσό διαχείρισης πλούτου.

    Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε το κλείσιμο της συμφωνίας με ανοιχτή επιστολή σε τοπικές και διεθνείς εφημερίδες τη Δευτέρα. Η εξαγορά της Credit Suisse τερματίζει την 167χρονη ανεξάρτητη πορεία της.

    Η ανακοίνωση περιορίζει την αβεβαιότητα που ταλαιπωρούσε για περισσότερους από δύο μήνες τους εργαζόμενου, αφού η UBS ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την ελβετική κυβέρνηση εξασφαλίζοντας εγγύηση 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (10 δισ. δολάρια) έναντι πιθανών ζημιών από περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse.

    Η συμφωνία δημιουργεί τις προσδοκίες για απροσδόκητα κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από την UBS, ενώ παράλληλα ξεκινά μια περίοδος περίπλοκης ενοποίησης που πιθανόν να περιλαμβάνει χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας.

    Η UBS συμφώνησε να προχωρήσει στην εξαγορά της πρώην ανταγωνίστριας της τον Μάρτιο με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης, καθώς η Credit Suisse όδευε προς την πτώχευση, μετά από μία κρίση εμπιστοσύνης και έναν χείμαρρο εκροών κεφαλαίων από τους πελάτες της.

    Στο τιμόνι της ενοποιημένης τράπεζας, θα βρίσκεται ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti, ο οποίος έχει το δύσκολο καθήκον να συγχωνεύσει δύο εταιρείες που οι εργασίες τους αλληλοεπικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό και να αποφασίσει ποιες δραστηριότητες θα διακόψει.

    Οι «κόκκινες γραμμές»

    Η UBS Group θα επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στους τραπεζίτες της Credit Suisse, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης νέων πελατών από χώρες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

    Μια λίστα που αποτελείται από σχεδόν δύο δωδεκάδες «κόκκινες γραμμές» θα απαγορεύσει στο προσωπικό της Credit Suisse μια σειρά δραστηριοτήτων, ένας περιορισμός που αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου για την UBS, ανέφερε η εφημερίδα.

    Άλλοι περιορισμοί για τους τραπεζίτες της CS θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας νέων προϊόντων χωρίς έγκριση από τους διευθυντές της UBS και την απαίτηση να ζητούν άδεια για την επέκταση δανείων που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία όπως σκάφη αναψυχής, πλοία και ακίνητα άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι Financial Times.

    Διαβάστε ακόμη:

    UBS: Στην τελική ευθεία η εξαγορά της Credit Suisse – Στα 10 δισ. δολ. η εγγύηση για την κάλυψη ζημιών

    UBS: Πιθανή καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου

    Σέρτζιο Ερμότι (UBS): Προαναγγέλλει «επώδυνες» αποφάσεις μετά την εξαγορά της Credit Suisse

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ