• Business

    Σ. Αραβία: Μετά από 70 χρόνια, επέτρεψε πτήσεις προς το Ισραήλ στον εναέριο χώρο της

    • NewsRoom


    Το πρώτο βήμα ύστερα από 70 χρόνια, έκανε η Σαουδική Αραβία αναφορικά με τις υπερπτήσεις αεροπορικών εταιριών από και προς το Ισραήλ, στον εναέριο χώρο της.

    Συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία έδωσε στην ινδική αεροπορική εταιρία Air India άδεια να πετάξει στον εναέριο χώρο της, για τις πτήσεις  από και προς το Ισραήλ. Το «πράσινο φως» σηματοδοτεί μια αλλαγή στην διπλωματική προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας προς το Ισραήλ. Πλέον, τα αεροπλάνα που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Νέο Δελχί – Τελ Αβίβ, θα μπορούν να πραγματοποιούν πτήση πάνω από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αεροπορικής στο Reuters.

    Με την Σαουδική Αραβία να μην αναγνωρίζει το Ισραήλ μέχρι τώρα, η εν λόγω άρση της απαγόρευσης θα μπορούσε να αντανακλά μια ενδεχόμενη προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες, συμμάχους των ΗΠΑ, που στην παρούσα φάση ανησυχούν για την επιρροή του Ιράν στην περιοχή.

    Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεργάζεται τους τελευταίους μήνες με το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι μάχες στη βόρεια Συρία, ενώ Ιρανοί και Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αντάλλαξαν πέρυσι επισκέψεις.

    Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας

    Μάλιστα, ο ισχυρός πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν περιέγραψε την Τουρκία ως τμήμα ενός «τριγώνου του κακού» που περιλαμβάνει επίσης το Ιράν και σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ-Σορούκ. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι προσπαθεί να επαναφέρει το Ισλαμικό Χαλιφάτο, που καταργήθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα, όταν κατέρρευσε η Οθωμανική αυτοκρατορία.

    Τα σχόλια αυτά αντανακλούν τη βαθιά καχυποψία της Σαουδικής Αραβίας για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, το κόμμα του οποίου, το κυβερνών AKP, έχει τις καταβολές του στην ισλαμιστική πολιτική και ο οποίος έχει κάνει τη χώρα του σύμμαχο του Κατάρ στη διένεξη του τελευταίου με τη Σαουδική Αραβία και μερικά άλλα κράτη του Κόλπου.



    ΣΧΟΛΙΑ