• Business

    Πώς η Λαζαράκου οδηγήθηκε στο λουκέτο της Prelium – Ετοιμάζονται αγωγές

    Βασιλική Λαζαράκου, Δρ. Νομικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Βασιλική Λαζαράκου, Δρ. Νομικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Αγωγές ετοιμάζονται κατά τις Prelium ΑΕΠΕΥ από επενδυτές που ζητούν τα κεφάλαια που διέθεσαν στο αμοιβαίο κεφαλαίο της εταιρείας.

    Όπως πληροφορείται το  mononews.gr για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, ζητούν αποζημιώσεις 800 χιλιάδων ευρώ η πρώτη και 200 χιλιάδων ευρώ η δεύτερη, συνολικά 1 εκατ. ευρώ, όταν οι αποζημιώσεις από το Συνεγγυητικό φτάνουν μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ.

    Μάλιστα, και η ίδια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ετοιμάζεται να προσφύγει ποινικά εναντίον των ιδιοκτητών της εταιρείας, ενώ λέγεται στην αγορά ότι εις εκ των ιδιοκτητών «αγρόν αγοράζει» σε νησί του Βορείου Αιγαίου…

    Πριν από ένα μήνα, όπως είχε γράψει το mononews.gr, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αναστείλει προσωρινά την άδεια λειτουργίας της Prelium Investment Services.

    Ως προς τις επενδυτικές υπηρεσίες και τις παρεπόμενες υπηρεσίες που αυτή παρείχε επί του συνόλου των χρηματοπιστωτικών μέσων.

    Οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φαίνεται ότι έβγαλαν… λαβράκι και βεβαίως ζημιές των επενδυτών με αποτέλεσμα να επισπευστεί η απόφαση περί ανάκλησης της άδειας λειτουργίας και της υπαγωγής της σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης με ορισμό εκκαθαριστή.

    Συνήθως η προσωρινή αναστολή έχει διάρκεια τρεις μήνες.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 120 χιλιάδων ευρώ για παραβάσεις του νόμου, κυρίως ως προς το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έλαβε μέτρα για την προστασία των κεφαλαίων των πελατών της.

    Τα προβλήματα είχαν φανεί αρκετά χρόνια νωρίτερα πάντως, όταν το χαρτοφυλάκιο της Prelium είχε περάσει στην Solidus Χρηματιστηριακή (σ.σ. το 2017).

    Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 1015η/2.4.2024 συνεδρίασή του αποφάσισε:

    Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας «PRELIUM INVESTMENT SERVICES ΑΕΠΕΥ» (LEI: 2138003BPEJKCL54BL15) σύμφωνα με την παρ. 1 (γ) και (δ) του άρθρου 8 του ν. 4514/2018, τη θέση αυτής σε ειδική εκκαθάριση και τον ορισμό ειδικού εκκαθαριστή σύμφωνα με το άρθρο 90 του ν. 4514/2018.

    Την επιβολή χρηματικού προστίμου συνολικού ύψους € 120.000 στην εταιρία «PRELIUM INVESTMENT SERVICES ΑΕΠΕΥ» (LEI: 2138003BPEJKCL54BL15) για παραβάσεις των διατάξεων του ν. 4514/2018 και του Κανονισμού ΕΕ 565/2017, κυρίως ως τη μη λήψη μέτρων για την προστασία των κεφαλαίων των πελατών της και ως προς μείζονα οργανωτικά θέματα λειτουργίας της.

    Διαβάστε επίσης

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Οριστικό λουκέτο και πρόστιμο €120.000 εκατ. στην Prelium

    NBG Securities για Optima Bank: Το discount της μετοχής είναι αδικαιολόγητο – Ξεκινά την κάλυψη με τιμή στόχο τα €10,40



    ΣΧΟΛΙΑ