• Business

    Ποιοι θα πλουτίσουν και πόσο από τη Δημόσια Προσφορά της Uber

    • NewsRoom

    uber


    Η Uber επιδιώκει να συγκεντρώσει περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στην αρχική δημόσια προσφορά της τον επόμενο μήνα, όταν αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το σύμβολο “UBER”.

    Η εταιρεία σχεδιάζει να προσφέρει 180 εκατομμύρια μετοχές από $44 έως $50 ανά μετοχή, σύμφωνα με μια ενημερωμένη κατάθεση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή το πρωί, εκτιμώντας την εταιρεία μεταξύ 80,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 91,51 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αποτίμηση είναι πολύ κάτω από προηγούμενες πληροφορίες που υποδείκνυαν ότι η Uber θα μπορούσε να εκτιμηθεί τόσο υψηλά όσο τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο χαμηλότερο σημείο, η αποτίμηση της Uber θα φτάσει 73,7 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο είναι ακόμη και κάτω από την τελευταία ιδιωτική της αποτίμηση, ύψους περίπου 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ακόμα και στο χαμηλότερο σημείο της αποτίμησής της, η Uber θα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική IPO που θα κάνει το ντεμπούτο της φέτος. Η εταιρεία μπορεί να έχει μειώσει τις προσδοκίες της, αφότου ο ενθουσιασμός γύρω από τη μετοχή της ανταγωνίστριας Lyft εξαφανίστηκε γρήγορα. Η μετοχή της Lyft, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει υποχωρήσει πάνω από 27% από τη στιγμή που έκανε το ντεμπούτο της στα τέλη Μαρτίου.

    Παρόλα αυτά, η IPO της Uber αναμένεται να κάνει τους κορυφαίους μετόχους της να αξίζουν δισεκατομμύρια. Υποθέτοντας ότι η τιμή της μετοχής της Uber θα είναι στα 47 δολάρια, η SoftBank θα κερδίσει τα μέγιστα από την IPO. Με βάση το μερίδιό της μετά την IPO, η εταιρεία θα κερδίσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην προσφορά. Ακόμη και ο πρώην CEO της Uber και συνιδρυτής Travis Kalanick θα κερδίσει 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην IPO, με βάση τις ίδιες υποθέσεις. Ο συνιδρυτής της, Garrett Camp, θα κερδίσει περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της LLCs που διαχειρίζεται.

    Παρακάτω περιγράφεται πού θα σταθεί κάθε κύριος μέτοχος της Uber μετά την δημόσια προσφορά, υποθέτοντας ότι οι τιμές Uber στο μέσο θα ανέλθουν στα 47 δολάρια ανά μετοχή:

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Uber : Μειώνει μεταξύ 44-50 δολαρίων την τιμή στόχο για την IPO

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Uber ετοιμάζεται για το χρηματιστήριο! Αυτό είναι το αστρονομικό ποσό που θα ζητήσει από τους επενδυτές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φοβού τους μονόκερους και τεχνολογία φέροντας: Η περίπτωση της Lyft, ο Nasdaq και ο Soros



    ΣΧΟΛΙΑ