• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Uber ετοιμάζεται για το χρηματιστήριο! Αυτό είναι το αστρονομικό ποσό που θα ζητήσει από τους επενδυτές

    uber


    Οι επενδυτές μπορούν να ρίξουν μία πρώτη ματιά στις εκατοντάδες σελίδες με τις λεπτομερείς πληροφορίες που αφορούν την Uber Technologies από την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς η εταιρεία ιδιωτικών μετακινήσεων ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει δημόσια προσφορά.

    Η επιχείρηση θα ξεκινήσει τα road shows για την προσέλκυση επενδυτών αυτό το μήνα και πιθανόν η διαπραγμάτευση των μετοχών της να ξεκινήσει το Μάϊο, αναφέρουν πληροφορίες. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η Uber επιθυμεί να αντλήσει από την αγορά 10 δισ. δολάρια.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή του 2019 στις ΗΠΑ και μία από τις 10 μεγαλύτερες όλων των εποχών.

    Αν και η Uber έχει δημοσιεύσει περιστασιακά οικονομικά στοιχεία τα τελευταία χρόνια, λόγω της δημόσια προσφοράς η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη πλήρη εικόνα των αποτελεσμάτων της και των λειτουργιών της. Οι δυνητικοί επενδυτές περιμένουν με ενδιαφέρον τα συγκεκριμένα στοιχεία, τώρα μάλιστα που έχουν ανάλογες συγκρίσιμες πληροφορίες από την ανταγωνίστρια εταιρεία Lyft Inc, που εισήχθη στην αγορά πρόσφατα.

    Η Uber δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι εμφάνισε πέρυσι ακαθάριστα έσοδα από κρατήσεις ύψους 50 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 45% σε σχέση με το 2017. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης. Από τα καθαρά έσοδα ύψους 11,4 δισ. δολαρίων το 2018, μόνο 3 δισ. δολάρια προήλθαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας άνοδο μόλις 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αν και ο αριθμός αυτός έδινε στην εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ένα τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 25% – υψηλό κατά γενική ομολογία – το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το 38% του τρίτου τριμήνου.

     

    Οι επενδυτές θα θέλουν να μάθουν από προέρχονται τα χρήματα, καθώς η εταιρεία επεκτείνεται σε τρόφιμα και παραδόσεις εμπορευμάτων, σε σκούτερ και ποδήλατα, ενώ εξετάζει και τα αυτόνομα οχήματα, ακόμη και τα ιπτάμενα.

    Επίσης, ένα άλλο θέμα που αναμένεται να μπει στο μικροσκόπιο των επενδυτών είναι η κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Uber στην Η.Π.Α. και η σύγκριση με την Lyft, η οποία δραστηριοποιείται στις Η.Π.Α. και τον Καναδά.

    Η Uber κατέθεσε εμπιστευτικά αίτημα δημόσιας εγγραφής στην SEC στις 6 Δεκεμβρίου 2018, την ίδια ημέρα που η Lyft Inc. ανακοίνωσε ότι είχε ήση καταθέσει το δικό της αίτημα. Ακολούθησε ένα κύμα ελπιδοφόρων δημόσιων προσφορών, με την εταιρεία Pinterest Inc. και την εταιρία delivery τροφίμων Postmates Inc. Άλλες εταιρείες που θα γίνουν σύντομα δημόσιες είναι η Slack Technologies Inc., η οποία σχεδιάζει απευθείας εγγραφή, καθώς και η Zoom Video Communications Inc.

    Η αποτίμηση της Uber

    Η αποτίμηση Uber  διαμορφώνονταν στα 76 δισεκατομμύρια δολάρια στις ιδιωτικές αγορές, όταν η Toyota Motor Corp. επένδυσε σε αυτήν το 2018. Πέρυσι, οι τραπεζίτες που αγωνίζονταν να αναλάβουν τη δημόσια προσφορά, δήλωσαν στην Uber ότι η αποτίμηση της θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα 120 δισ. δολάρια.

    Λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των μετοχών που θα προσφερθούν και το προβλεπόμενο εύρος τιμών δεν υπάρχουν προς το παρόν.

    Όπως έχει συμβεί σε πολλές start up εταιρείες υψηλής ανάπτυξης, η Uber έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη από ότι στα κέρδη. Οι ζημιές της για το 2018 ανήλθαν σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένες κατά 15% σε σχέση με το 2017.

    Οι δυνητικοί επενδυτές ενδέχεται να μην πτοηθούν από τις απώλειες της Uber. Η Lyft έχασε  911 εκατομμύρια πέρυσι και οι επενδυτές αποτίμησαν την εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερα από την τελευταία ιδιωτική αποτίμηση της αγοράς.

    Στη δημόσια προσφορά, που έχει προγραμματιστεί για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, θα είναι επικεφαλής η Morgan Stanley, ενώ θα συμμετέχουν και άλλες τράπεζες όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η Bank of America Corp.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιταλός επενδυτής αγνόησε τη συμβουλή της μαμάς του, στοιχημάτισε στη Lyft και δικαιώθηκε



    ΣΧΟΛΙΑ