ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το γενναιόδωρο μέρισμα του ΟΤΕ, σε συνδυασμό με την ακύρωση ιδίων μετοχών, έρχονται να ισχυροποιήσουν τη θέση της Deutsche Telekom. Τόσο από πλευράς εσόδων που εκείνη αποκομίζει, όσο και από τη συντελούμενη αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της.
Ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας της χώρας, βασιζόμενος στα στιβαρά μεγέθη των ελεύθερων ταμειακές ροών —στα οποία αποτυπώνονται τα μετρητά που παράγει πέρα από τις λειτουργικές του ανάγκες— προχωρά σε διανομή 297,8 εκατ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στο 60,4% της καθαρής, εταιρικής κερδοφορίας στη χρήση του 2024. Επιμεριζόμενο σε 0,7216 ευρώ ανά μετοχή, με βάση το σύνολο των τίτλων που κυκλοφορούν.
Στην πράξη, όμως, και μετά από το «πράσινο φως, που δόθηκε από τη γενική συνέλευση, το ποσό αυτό της χρηματικής διανομής προς τους μετόχους αυξάνεται… Εξέλιξη που οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΟΤΕ διαθέτει ένα μεγάλο «στοκ» από ιδιοκατεχόμενες και κατ’ ουσίαν ανενεργές μετοχές. Καθώς δεν δικαιούνται να λάβουν μέρισμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής ο ΟΤΕ είχε στο χαρτοφυλάκιό του 10.675.507 ίδιες μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 2,586% του συνόλου.
Ως εκ τούτου, τα περίπου 7,7 εκατ. ευρώ που αναλογούν θεωρητικά σε αυτές, κατευθύνονται αναλογικά σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους.
Κατά συνέπεια, το προς διανομή μέρισμα σε αυτούς ανεβαίνει στα 0,7407 ευρώ ανά μετοχή, προ φόρου, με βάση τα τωρινά δεδομένα. Διότι η τελική εικόνα θα προκύψει κατά την ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων ( στις 4 Ιουλίου), ανάλογα με το πώς θα έχει διαμορφωθεί τότε ο αριθμός των ιδίων μετοχών.
Σε κάθε περίπτωση το… χρώμα του χρήματος θα το δουν οι μέτοχοι του ΟΤΕ στις 9 Ιουλίου, με τη Deutsche Telekom να είναι ο κύριος αποδέκτης της χρηματικής διανομής. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα τιμή της μετοχής (16,22 ευρώ), η μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 4,56%. Ποσοστό που προστίθεται στο «καλάθι» των υπεραξιών, το οποίο φαντάζει μισογεμάτο.
Οι αποδόσεις επί Νεμπή και το χρήμα των Γερμανών
Στις 28 Ιουνίου της περσινής χρονιάς, όταν ο Κώστας Νεμπής ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, διαδεχόμενος τον επί 14 έτη διοικητικό ηγέτη Μιχάλη Τσαμάζ, η μετοχή βρισκόταν στα 13,44 ευρώ. Σήμερα είναι 20,68% ψηλότερα, όταν στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου καταγράφει κέρδη 32,99%. Την ίδια στιγμή, σε ορίζοντα δωδεκαμήνου, η Deutsche Telekom έχει σημειώσει άνοδο 37,3%, φτάνοντας πλέον να αποτιμάται σε 158,6 δισ. ευρώ.
Οι Γερμανοί μπήκαν στον ΟΤΕ πριν από 17 χρόνια και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2008, όταν εξαγόρασαν από τη MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου το 20% του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών.
Ακολούθησε η ενίσχυση της θέσης τους (κατά 2%) με αγορές από το ταμπλό, ενώ στο διάστημα από τις 15 Νοεμβρίου 2008 έως τις 31 Μαΐου 2018 απέκτησαν διαδοχικά τέσσερα «πακέτα» μετοχών του ΟΤΕ (συνολικά το 23%), τα οποία παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ. Σε περιόδους των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ…
Στο τέλος της ημέρας, η Deutsche Telekom βρέθηκε να έχει δαπανήσει περίπου 4,48 δισ. ευρώ για τις 220.567.676 μετοχές του ΟΤΕ, που και σήμερα διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της, έχοντας ως μέσο κόστος κτήσης τα 20,3 ευρώ ανά μετοχή.
Η κατανομή των μερισμάτων και τα κέρδη για την D.T
Από την επικείμενη μερισματική διανομή η D.T θα λάβει περίπου 163,4 εκατ. ευρώ. Σε ξένα funds, εγχώριους θεσμικούς και Έλληνες ιδιώτες αναλογεί, με βάση τη συμμετοχή τους, συνολικό ποσό 110,8 εκατ. ευρώ. Ενώ 23,6 εκατ. ευρώ θα λάβουν ο e-ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο.
Στην έως τώρα μετοχική της παρουσία στον ΟΤΕ, η Deutsche Telekom έχει εισπράξει από μερίσματα 1,185 δισ. ευρώ. Μαζί με τη νέα διανομή, το συνολικό ποσό ξεπερνά κατά τι τα 1,348 δισ. ευρώ. Και εάν σε αυτά προστεθεί και η τρέχουσα , αγοραία αξία του μετοχικού της χαρτοφυλακίου (3,578 δισ. ευρώ), τότε το…αποτιμησιακό κοντέρ φτάνει να «γράφει» 4,926 δισ. ευρώ. Ποσό που σημαίνει πως οι Γερμανοί, έπειτα από 17 χρόνια, έχουν σωρευτικές υπεραξίες 446 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κόστος κτήσης.
Πέραν του μερίσματος, τα υπόλοιπα συνιστούν μια λογιστική τάξη μεγέθους που «παίζει» ανάλογα με τη χρηματιστηριακή πορεία του ΟΤΕ. Ο στρατηγικός χαρακτήρας του οποίου έχει ευρύτερη σημασία και δεν αποτυπώνεται μόνο μέσα από τις αποδόσεις.
Στο 54,6% θα φτάσει το ποσοστό συμμετοχής
Όταν στα τέλη Μαΐου του 2018 η Deutsche Telekom ολοκλήρωσε τον κύκλο της εξαγοράς μετοχών του ΟΤΕ, το ποσοστό της διαμορφωνόταν στο 45%. Έκτοτε όμως η συμμετοχή της ενισχύεται παθητικά, λόγω των διαδοχικών διαγραφών ιδίων μετοχών. Κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταμοιβής των μετόχων που εφαρμόζει ο ΟΤΕ.
Προ επταετίας ο ΟΤΕ διέθετε 490.150.389 μετοχές, ενώ τώρα έχει 412.693.537 καθώς στην πορεία των χρόνων ακυρώθηκαν 77.456.816 μετοχές. Δηλαδή το 15,8% του αρχικού αριθμού τους, για την επαναγορά των οποίων δαπανήθηκε περί το 1 δισ. ευρώ. Σχεδόν όσο αποτιμάται σήμερα η αεροπορική εταιρεία Aegean…
Κατόπιν αυτών το ποσοστό συμμετοχής της Deutsche Telekom αυξήθηκε με έμμεσο τρόπο και έχει φτάσει να είναι σήμερα στο 53,4458%. Χωρίς η εν λόγω ενίσχυση της μετοχικής παρουσίας να «γεννά» την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης.
Η προχθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισε μεταξύ των άλλων και νέα διαγραφή 8.840.446 ιδίων μετοχών, για τις οποίες το κόστος κτήσης του ΟΤΕ είναι 131,1 εκατ. ευρώ. Έτσι, με τα νέα δεδομένα η Deutsche Telekom θα ανεβάσει (παθητικά) το ποσοστό της στο 54,6158%. Καθώς οι μετοχές που διατηρεί, συγκρίνονται πλέον με ένα απομειωμένο γενικό σύνολο.
Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με όλους τους άλλους μικρότερους μετόχους, που θα αυξήσουν κι εκείνοι αναλογικά τη δική τους συμμετοχή.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι συμβαίνει με Eurobank, Optima και Credia, τα σχέδια και οι φήμες σε ΓΕΚ, Aktor, ΑΒΑΞ, ποιοι «μαύρισαν» τον Τόλη τον Α’, το νέο σκάνδαλο στις Σπέτσες και πόσο κόστισε το πάρτι Κούστα
- Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για OPTIMA, Aegean, IDEAL, Fourlis
- Προθεσμία 18 ημερών για την έκπτωση φόρου έως και 4% – Κλείνει το Taxis για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις
- Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με ξενοδοχειακά ακίνητα και τη Βίλα Πρινιωτάκη στην Παλλήνη
