ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε όλα υπάρχει μια πρώτη φορά. Ακόμη και για τον πολύ ιδιαίτερο Απόστολο Βακάκη, που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε προσφέρει ποτέ bonus για την επίτευξη στόχων στην Jumbo.
Όμως η γενική συνέλευση της αποκαλούμενης βιομηχανίας της χαράς, η οποία έχει οριστεί να γίνει στις 9 Ιουλίου, αναμένεται να «σπάσει το ρόδι» και να δώσει την έγκρισή της για την διανομή 2,95 εκατ. ευρώ σε στελέχη και εργαζόμενους της εταιρείας. Τα οποία όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της επιτροπής αποδοχών, συμβάλλουν ενεργά με την απόδοσή τους, στην ανάπτυξη πορεία των μεγεθών της Jumbo.
Το ποσό της προσφερόμενης εξτρά οικονομικής παροχής προέρχεται μέσα από το «καλάθι» των καθαρών κερδών της εταιρείας, που πέρσι διαμορφώθηκαν σε 280,88 εκατ. ευρώ.
Αν και το bonus μπορεί να φαντάζει μικρό σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, εν τούτοις συνιστά μια διαφοροποιημένη προσέγγιση στην έως τώρα συντηρητική πολιτική του Απόστολου Βακάκη.
Τουλάχιστον επί του παρόντος δεν έχει γνωστοποιηθεί σε ποιους θα κατευθυνθεί η έκτακτη οικονομική παροχή και πώς θα γίνει η κατανομή της. Έχοντας ασφαλώς ξεχωριστό ενδιαφέρον το πόσους εργαζόμενους αφορά.
Βέβαια ο ιδρυτής, διοικητικός ηγέτης και βασικός μέτοχος της Jumbo, έχει φροντίσει να γίνει λιγότερος συντηρητικός σε ότι αφορά τις… δικές του αποδοχές από τη Jumbo, αλλά και των άλλων εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβούλιου.
Η ροή των αυξανόμενων αποδοχών του Mr Jumbo
Ο ηλικίας 71 ετών σήμερα Απόστολος Βακάκης διατηρούσε επί τέσσερα χρόνια ( από το 2019 έως και το 2022) σταθερό των επίπεδο των αμοιβών του. Στα 516.060 ευρώ και προερχόμενα όλα από τα προς διάθεση εταιρικά κέρδη, της κάθε φορά προηγούμενης ετήσιας χρήσης.
Γεγονός που μεταφράζεται σε λιγότερες παρακρατήσεις φόρου, αφού στην προκειμένη περίπτωση η φορολογία δεν είναι αυτή της κλίμακας που φτάνει μέχρι το 44% των εσόδων, αλλά αντιστοιχεί σε εκείνη των μερισμάτων που είναι 5%. Έχοντας μια μικρή πρόσθετη επιβάρυνση 1,2% για τέλη χαρτοσήμου.
Από την άλλη πλευρά οι αμοιβές που δίνονται μέσω της διανομής κερδών δεν επιβαρύνουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, η οποία για τα εν λόγω ποσά καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές.
Το 2023 οι αποδοχές του Απόστολου Βακάκη αυξήθηκαν κατά 16,9% και έφτασαν στα 603.274 ευρώ.
Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι αμοιβές ενισχύθηκαν κατά 6,4% και έφτασαν στο μικτό ποσό των 641.944 ευρώ. Μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές (17.857ευρώ) και τα τιμολογούμενα εταιρικά κόστη για τη χρήση αυτοκινήτου και τα έξοδα κινητής τηλεφωνίας (9.119 ευρώ) το σύνολο των αποδοχών για τον Πρόεδρο της Jumbo ανήλθε σε 668.920 ευρώ.
Tι ποσά λαμβάνουν τα εκτελεστικά μέλη
Η επικείμενη γενική συνέλευση καλείται μεταξύ των άλλων να αναπροσαρμόσει τις σταθερές αποδοχές του Απόστολου Βακάκη για το 2025. Οι οποίες θα φτάσουν στα 680.589 ευρώ και θα είναι κατά 7,4% παραπάνω από τις περσινές. Προερχόμενες από τα προς διανομή κέρδη της χρήσης του 2014 και χωρίς να υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές και οι λοιπές παροχές που βαρύνουν τη εταιρεία.
Σε αδρές γραμμές η γενική συνέλευση καλείται να εγκρίνει το συνολικό ποσό των 1.205.805 ευρώ από τα διανεμόμενα κέρδη, το οποίο θα κατευθυνθεί για τις αμοιβές Βακάκη και άλλων μελών του Δ.Σ κατά την εφετινή χρονιά. Πέρσι το αντίστοιχο ποσό ήταν 1.174.965.
Όπως προκύπτει από την έκθεση αποδοχών η διευθύνουσα σύμβουλος της Jumbo, Κωνσταντίνα Ντεμίρη, είχε το 2024 σταθερές αμοιβές 429.715 ευρώ μικτά. Στα οποία περιλαμβάνονται και τα 32.000 ευρώ που έλαβε μέσω της διανομής εταιρικών κερδών. Σε κάθε περίπτωση οι σταθερές αυτές αμοιβές είναι αυξημένες κατά 39,3% σε σχέση με τα 308.430 ευρώ του 2023.
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, Πόλυς Πολυκάρπου, είχε σταθερές αποδοχές 214.964 ευρώ, όλες από τη διανομή κερδών. Και αυξημένες κατά 31,3% από την προηγούμενη χρονιά όταν είχε λάβει 163.660 ευρώ.
Εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ της Jumbo είναι επίσης και η 38χρονη κόρη του Απόστολου Βακάκη, Σοφία. Για την οποία οι περσινές σταθερές αποδοχές ανήλθαν σε 134.652 ευρώ. Μαζί με τα 29.214 ευρώ που έλαβε από τη διανομή κερδών, ως επιπλέον του μισθού της, για «τη συστηματική παρακολούθηση και ανάπτυξη του ηλεκτρονικού καταστήματος της εταιρείας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Το 2023 οι αποδοχές της Σοφίας Βακάκη ήταν ακριβώς στα ίδια επίπεδα.
Παχυλά μερίσματα και… αύξηση ποσοστού
Ειδικά σε ότι αφορά τον Απόστολο Βακάκη τα λεφτά που παίρνει από την Jumbo είναι ασφαλώς πολύ λίγα μπροστά στα προσωπικά του έσοδα από τα μερίσματα.
Η εταιρεία πρόκειται να μοιράσει 0,5063 ευρώ ανά μετοχή προ φόρου, με την έναρξη της καταβολής να γίνεται στις 24 Ιουλίου, ενώ στις 21 του ίδιου μήνα, είναι η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος στη χρηματική διανομή.
Καθώς ο Απόστολος Βακάκης έχει 22.339.966 μετοχές του αναλογούν έσοδα 11.310.725 ευρώ.
Η γενική συνέλευση αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την ακύρωση των 1.694.198 ιδίων μετοχών, το κόστος κτήσης των οποίων ανήλθε σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Μετά από την ακύρωση των μετοχών το ποσοστό του Απόστολου Βακάκη από το 16,419% που είναι σήμερα θα αυξηθεί στο 16,626%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Optima bank: Τα μεγέθη της τράπεζας που οδήγησαν στην επιτυχία της υπερκάλυψης του ομολόγου κατά 11 φορές
- Sani/Ikos: Με τη σύμφωνη γνώμη της αυτοδιοίκησης προχωρά η επένδυση 400 εκατ. στη Χαλκιδική
- Τέλος ο επίμονος πωλητής της Πειραιώς, όλα έτοιμα για Intralot, ο θρίαμβος του Τάνι, οι νέες περιπέτειες του «νταλαβεριτζή Δόκτωρα», η οργή στις Σπέτσες, τι συμβαίνει με τους εφοπλιστές Ιγγλέση, και το dinner party των Khoury
- Motor Oil: Σταθερά αναπτυξιακή πορεία- Επενδύσεις 500 εκ. το 2025
