• Business

    ΟΤΕ: Έπεσαν οι υπογραφές για το Ultra Fast Broadband (UFBB) των €870 εκατ.


    Μπήκαν το πρωί της Δευτέρας οι τελικές υπογραφές από τον ΟΤΕ για το μεγάλο έργο του UFBB, παρουσία του υπηρεσιακού υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Σωκράτη Κάτσικα, του Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ Γιάννη Κωνσταντινίδη και του Διευθυντή Ultrafast ΟΤΕ Γιάννη Βασιλόπουλου.

    Πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη επένδυση του ΟΤΕ για την ανάπτυξη των δικτυακών υποδομών της χώρας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. θα καλυφθούν από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

    Ο κ. Κάτσικας δήλωσε: «Η υπογραφή για το έργο Ultra – Fast Broadband σημαίνει πολύ περισσότερα από ένα τεχνικό βήμα απλώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό έργο στη χώρα και η σημερινή υπογραφή έρχεται να τονίσει ότι η ψηφιακή πολιτική μπορεί να είναι φιλική, αναπτυξιακή, να τονώνει την περιφέρεια και να συντελεί στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Από πλευράς της Ελληνικής Πολιτείας, υπογράφω ως Υπηρεσιακός Υπουργός, κάτι που σηματοδοτεί ότι το κράτος έχει συνέχεια και μπορεί να εργάζεται αδιαλείπτως για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

    Με την υλοποίηση του έργου ευνοείται η αποκέντρωση, η ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Ο ΟΤΕ έχει αναλάβει να τρέξει τρία Lots, που αφορά τη διασύνδεση οπτικής ίνας σε περίπου 350.000 νοικοκυριά.

    Αναλυτικά:

    Lot 1: 9 περιφερειακές ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας).

    Lot 3: 13 περιφερειακές ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων).

    Lot 7: 9 περιφερειακές ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

    Το έργο του UFBB είναι το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιακών υποδομών που έχει προκηρυχθεί στην Ελλάδα, και ένα από τα μεγαλύτερα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς αφορά στην κάλυψη με οπτικές ίνες σε περισσότερα από 810.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Ο Γιάννης Βασιλόπουλος διευθυντής Ultrafast OTE, και ο υπηρεσιακός υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας, συνυπογράφουν σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Ομιλού ΟΤΕ για το Ultra Fast Broadband
    Ο υπηρεσιακός υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Σωκράτης Κάτσικας και ο Γιάννη Κωνσταντινίδη, Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ, συνυπογράφουν σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Ομίλου ΟΤΕ για το Ultra Fast Broadband (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 870 εκατ. ευρώ, το έργο του Ultra Fast Broadband είναι από τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ που τρέχουν αυτή την περίοδο, ενώ είναι ίσως το πιο σημαντικό έργο για να περάσει η Ελλάδα στην αποχαλκοποίηση και την εποχή της οπτικής ίνας.

    Το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband» έχει αρχικό προϋπολογισμό €700 εκατ. (€870 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

    Από αυτά, τα 300 εκατ. ευρώ αποτελούν συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, η οποία καλύπτεται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια. Η περίοδος κατασκευής, όπως έχει προσδιοριστεί από το τεύχος προκήρυξης του έργου, θα διαρκέσει 3 χρόνια, ενώ η διάρκεια της παραχώρησης (περίοδος υπηρεσιών), πριν οι υποδομές μεταφερθούν στο Δημόσιο, είναι 23 χρόνια.

    Το έργο θα υλοποιηθεί κυρίως σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές που δεν έχουν συμπεριληφθεί στα σχέδια των ιδιωτικών επενδύσεων ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλαίσιο του έργου θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και 2.950 απομακρυσμένοι οικισμοί.

    Το έργο του UFBB έχει χωριστεί σε 7 LOTs από τα οποία 3 έχει αναλάβει ο ΟΤΕ ενώ τα υπόλοιπα η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom, πλέον ΤΕΡΝΑ Fiber.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΤΕ: Την άλλη εβδομάδα κληρώνει για το UFBB των €870 εκατ.

    Novartis: Εξαγοράζει την Chinook έναντι 3,5 δισ. δολαρίων

    Morgan Stanley: Προτιμήστε τις ελληνικές τράπεζες – Τop picks Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ